ΣΕΒ για υπερφορολόγηση: Το άρμεγμα δεν μπορεί να συνεχισθεί για πολύ

ΣΕΒ για υπερφορολόγηση: Το άρμεγμα δεν μπορεί να συνεχισθεί για πολύ

Μακριά από το δημευτικού χαρακτήρα φορολογικό περιβάλλον της χώρας μας αναγκάζονται να φύγουν οι παραγωγικοί άνθρωποι με τις καλύτερες εργασιακές εξειδικεύσεις ή αποκρύπτουν εισοδήματα, εφόσον μπορούν, προκειμένου να αντιμετωπίσουν το τέρας της υπερφορολόγησης, επισημαίνει ο ΣΕΒ.

Στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων, ο Σύνδεσμος σημειώνει επίσης ότι το υψηλό μη μισθολογικό κόστος αποτελεί τροχοπέδη στις νόμιμες προσλήψεις κάθε είδους και κάνει απαγορευτικές τις προσλήψεις εργαζομένων με υψηλές εξειδικεύσεις και αποδοχές, επί ζημία των δυναμικότερων και πιο εξωστρεφών κλάδων της ελληνικής οικονομίας. Παράλληλα, εκτιμά ότι η υπερφορολόγηση δεν μπορεί να συνεχισθεί για πολύ. Η αποταμίευση γίνεται όλο και πιο αρνητική και αργά ή γρήγορα οι επενδύσεις θα καταρρεύσουν πλήρως.

Σύμφωνα με την ανάλυση του Συνδέσμου, το καθαρό (μετά από φόρους) διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών σε πραγματικούς όρους, ενώ φάνηκε προς στιγμή να αυξάνεται από το 2ο τρίμηνο του 2014, επανήλθε σε καθοδική τροχιά από το 2ο τρίμηνο του 2015 και έκτοτε και μέχρι σήμερα (3ο τρίμηνο 2016), δεν έχει ανακάμψει. Η εξέλιξη αυτή είναι ανησυχητική και, εάν συνεχισθεί, δεν προοιωνίζει μία βιώσιμη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας το 2017, αναφέρει ο ΣΕΒ.

«Σε κάθε περίπτωση, καταλήγει, με την αναμενόμενη συμπίεση του διαθεσίμου εισοδήματος το 2017, λόγω αύξησης φόρων -εισφορών και περικοπής συντάξεων και με τις μικρές επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες σε απόγνωση, αναρωτιέται κανείς πως θα συντελεσθεί η αναμενόμενη αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης, που ακόμη σε μεγάλο βαθμό στηρίζεται στην ιδιωτική κατανάλωση, χωρίς να μπορεί να γίνει επίκληση στις εξαγωγές που, ενώ αυξάνουν, δεν έχουν ακόμη το κρίσιμο μέγεθος για να στηρίξουν την ανάπτυξη».

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter