Σεισμική δραστηριότητα στην Κρήτη: «Ανησυχούμε γιατί δεν έχουμε δει ακόμη μεγάλο μετασεισμό» (Video)

Σεισμική δραστηριότητα στην Κρήτη: «Ανησυχούμε γιατί δεν έχουμε δει ακόμη μεγάλο μετασεισμό» (Video)

Ανησυχία έχει προκαλέσει στους σεισμολόγους η «υποβαθμισμένη μετασεισμική ακολουθία» στην ανατολική Κρήτη μετά την ισχυρή δόνηση των 6,3 Ρίχτερ ανοιχτά της Ζάκρου.

Ειδικότερα, από την πλευρά του ο σεισμολόγος και διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Γεράσιμος Χουλιάρας, μιλώντας στο Mega, τόνισε:  «Το Αρκαλοχώρι με τη Σητεία τα επίκεντρά τους απέχουν 100 χλμ. Αν η μία ακολουθία επιτάχυνε την άλλη, θα το δείξει η έρευνα. Δεν έχουμε ισχυρή μετασεισμική ακολουθία που στατιστικά αναμένεται σε τέτοιους σεισμούς και περιμένουμε τις επόμενες ώρες. Ο κύριος σεισμός ορίζεται αφού έχει εκδηλωθεί ένας ισχυρός μετασεισμός. Δεν μπορεί να χαρακτηριστεί κύριος, καθώς μετά τα 6,3 δεν έχουμε ισχυρό μετασεισμό. Έχουμε καταγράψει μόνο 10 μετασεισμικές δονήσεις που η μεγαλύτερη ήταν 4 Ρίχτερ, και δεν μπορούμε να τις χαρακτηρίσουμε μετασεισμούς».

Αναφορικά με τον σεισμό στην Κάρπαθο, τόνισε: «Αρχίσαμε ένα διάλογο για το αν σχετίζεται ο σεισμός στην Κρήτη με αυτόν στην Κάρπαθο. Μπορούμε να πούμε ότι όλοι οι σεισμοί σχετίζονται. Αλλά τη στιγμή που μιλάμε, μιλάμε για ένα ρήγμα που μας έδωσε 6,3 Ρίχτερ, βρίσκεται μακριά από την Κάρπαθο, και δε σχετίζεται άμεσα».

Επίσης, διευκρίνισε: «Η Κρήτη είχε παράξει τρεις μεγάλους σεισμούς πριν το Αρκαλοχώρι. Η περιοχή της Κρήτης παρακολουθείται τα τελευταία χρόνια. Δεν είναι αναμενόμενο να έχουμε δύο μεγάλους σεισμούς πάνω από 6 Ρίχτερ μέσα σε 15 ημέρες. Η σεισμολογία έχει εμπειρικούς κανόνες, αλλά η φύση είναι απρόβλεπτη».

Λέκκας: Γιατί δεν λέμε με βεβαιότητα πως ήταν ο κύριος σεισμός

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, τόνισε ότι η ακολουθία δεν περιλαμβάνει τους σεισμούς που θα επιθυμούσαν οι ειδικοί με μετασεισμούς μεγάλους από 5,2 έως 5,6 Ρίχτερ.

Όπως επισήμανε, κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά ότι η χθεσινή δόνηση ήταν ο κύριος σεισμός καθώς δεν υπάρχουν πολλά ιστορικά δεδομένα.

Πρόσθεσε δε, ότι ακόμα και στην ακραία περίπτωση που γίνει σεισμός ίδιου ή και μεγαλύτερου μεγέθους, η ενέργεια που θα παραχθεί δεν θα κατευθυνθεί προς την Κρήτη αλλά προς το λιβυκό πέλαγος.

Ακόμα, υπογράμμισε πως ο σεισμός των 6,3 Ρίχτερ δεν προήλθε από το ελληνικό τόξο που περνά νότια της Κρήτης και με κατεύθυνση ανατολή – δύση, αλλά από ρήγμα το οποίο είναι εγκάρσιο στο ελληνικό με κατεύθυνση «περίπου» βορράς – νότος.

Εξήγησε, ακόμα, ότι αυτά τα ρήγματα Λέκκας δίνουν αρκετά μεγάλους σεισμούς. Δεν μπορεί να εκτιμηθεί το ακριβές μέγεθος των σεισμών που μπορεί να προκαλέσουν καθώς βρίσκεται σε θαλάσσιο χώρο και δεν μπορούν να υπολογιστούν όλα τα χαρακτηριστικά του, που θα μπορούσαν να υπολογιστούν αν ήταν στη στεριά.

Παπαζάχος: Μετασεισμοί έως 5,5 Ρίχτερ

Από την πλευρά του, ο καθηγητής γεωφυσικής του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος, μιλώντας στο Open, έκανε λόγο για πιθανότητα μειτασεισμούς μέχρι και 5,5 Ρίχτερ, που φυσικά αν είναι κοντά στις ακτές μπορεί να προκαλέσει μεγάλα προβλήματα και ζημιές.

Εξήγησε, μάλιστα, ότι η περιοχή είναι δύσκολη καθώς δίνει τους μεγαλύτερους επιφανειακούς σεισμούς στην Ευρώπη. Ακόμα, τόσο ο κ. Παπαζάχος όσο και ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, μέλος της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, αέφεραν ότι μάλλον ο σεισμός των 6,3 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός, αλλά ακόμα δε μπορεί να ειπωθεί με βεβαιότητα.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter