Σεισμοί Τουρκία: Στα ύψη οι μετοχές της τσιμεντοβιομηχανίας, ενώ η χώρα θρηνεί στα ερείπια

Σεισμοί Τουρκία: Στα ύψη οι μετοχές της τσιμεντοβιομηχανίας, ενώ η χώρα θρηνεί στα ερείπια

Οι δείκτες του τουρκικού χρηματιστηρίου κατακρημνίζονται από το πρωί της Δευτέρας, στον απόηχο των καταστροφικών σεισμών 7,8 και 7,7 Ρίχτερ που ισοπέδωσαν περιοχές στα νοτιοανατολικά της χώρας. «Ο δείκτης BIST 100 σημείωσε πτώση 7% την Τρίτη, ωστόσο υπήρχαν και οι εξαιρέσεις στον κανόνα. Οι τσιμεντοβιομηχανίες», καταγράφει το ρεπορτάζ του Ραγκίπ Σοϊλού στην ιστοσελίδα middleeasteye.net.

«Τα stock του τσιμέντου έχουν ξεπεράσει το ταβάνι», κατέγραφαν πρωτοσέλιδα του τουρκικού Τύπου την Τρίτη. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τουλάχιστον εννέα βιομηχανίες τσιμέντου βλέπουν τις μετοχές τους να εκτοξεύονται, με πέντε εξ αυτών να καταγράφουν αύξηση που αγγίζει το 21%, όπως η Konya Cimento, η Oyak Cimento, η Nigbas και η Cimbeton.

Στη γειτονική χώρα φέρεται να ενισχύονται οι φωνές σχετικά με τη λειτουργία του Χρηματιστηρίου και των κερδών σε βιομηχανίες που σχετίζονται με τις κατασκευές, την ώρα που οι πολίτες παλεύουν για την επιβίωσή τους στις περιοχές που επλήγησαν από τον Εγκέλαδο.

«Τα χρηματιστήρια έπρεπε να έχουν κλείσει μετά τον σεισμό», δήλωσε ο οικονομολόγος Τζεμ Σεϊμέν. «Τα stocks στις βιομηχανίες τσιμέντου έχουν φτάσει στον ουρανό, η ανθρωπιά έχει χτυπήσει πάτο», συμπλήρωσε ο Τουρχάν Μποζκούρτ, άλλος οικονομολόγος.

Ο κατασκευαστικός τομέας στην Τουρκία αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες δεξαμενές όσον αφορά τις θέσεις εργασίας, ωστόσο η διαχείριση του εν λόγω τομέα από την κυβέρνηση Ερντογάν έχει δημιουργήσει αντιδράσεις. «Η καταστροφή στην οικονομία προκαλείται από το γεγονός πως βασιζόμαστε στις κατασκευές και το τσιμέντο. Αυτό πρέπει να αλλάξει», επεσήμανε ο αρχιτέκτονας Ομέρ Γιλμάζ.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter