Σεισμοί Τουρκία – Συρία: Αυξάνεται ο τραγικός απολογισμός – Πάνω από 17.000 οι νεκροί (Photos)

Σεισμοί Τουρκία – Συρία: Αυξάνεται ο τραγικός απολογισμός – Πάνω από 17.000 οι νεκροί (Photos)

Ξεπέρασαν τους 17.100 οι νεκροί από τους καταστροφικούς σεισμούς 7,8 και 7,7 Ρίχτερ που έπληξαν τη Δευτέρα περιοχές της νοτιοανατολικής Τουρκίας και της Συρίας, σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό που ανακοινώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε από τη Γκαζιαντέπ ότι ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 14.014 ενώ των τραυματιών ξεπερνά τους 60.000, μόνο για την Τουρκία, ενώ στη Συρία 3.162 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, σύμφωνα με τους επίσημους απολογισμούς.

Δείτε επίσης: Σεισμοί Τουρκία – Συρία: «Δεν θα εκπλαγώ αν οι νεκροί φτάσουν τους 50.000», τονίζει ο Λέκκας (Video)

Η μικρή Ελένη σώθηκε μετά από 68 ώρες κάτω από τα συντρίμμια (Video)

«Μαύρη» εκτίμηση σεισμολόγου για χιλιάδες εγκλωβισμένους

Αδύνατη να τη χωρέσει ο ανθρώπινος νους φαντάζει η εκτίμηση Τούρκου σεισμολόγου για τον αριθμό των εγκλωβισμένων κάτω από τα ερείπια στην Τουρκία και τη Συρία. Το νόημα της ανάρτησης του τούρκου σεισμολόγου Οβγκούν Αχμέτ Ερκάν συνοψίζεται στην τελευταία του λεξη: «Φοβάμαι».

Ειδικότερα, όπως τονίζει σε ανάρτησή του στο Twitter ο σεισμολόγος – γεωφυσικός Δρ Οβγκούν Αχμέτ Ερτζάν, εκτιμά πως κάτω από τα συντρίμμια βρίσκονται 184.000 άνθρωποι.

Συγκεκριμένα, αναφέρει: «Περίπου 6.000 κτίρια έχουν καταρρεύσει. Αυτό αντιστοιχεί σε 48.000 διαμερίσματα συνολικά διά 4 ορόφων, 8 διαμερισμάτων (κάθε όροφος). Αυτό αντιστοιχεί σε 192.000 άτομα κάτω από τα ερείπια διά 4 ατόμων (σε κάθε διαμέρισμα). Περίπου 8.000 άτομα έχουν διασωθεί. Κάπου 184.000 (περισσότεροι) άνθρωποι βρίσκονται κάτω από τα ερείπια. Φοβάμαι».

Διαβάστε σχετικά:

Βιβλική καταστροφή και στη Συρία: Οι επιζώντες προσπαθούν να βρουν τους αγνοούμενους στο Χαλέπι

Σεισμοί Τουρκία – Συρία: Τέσσερις εγκλωβισμένους διέσωσε η ελληνική ΕΜΑΚ – Αναχωρεί και δεύτερο κλιμάκιο

Λέκκας: «Δεν θα είναι έκπληξη εάν τα θύματα ξεπεράσουν τα 50.000»

Επί τόπου έχει σπεύσει για βοήθεια και η ελληνική αποστολή με επικεφαλής τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ, Ευθύμιο Λέκκα. Υπενθυμίζεται πως τούρκος σεισμολόγος εκτίμησε πως υπάρχουν 184.000 εγκλωβισμένοι κάτω από τα ερείπια.

Δείτε επίσης: «Μαύρη» εκτίμηση Τούρκου σεισμολόγου: 184.000 εγκλωβισμένοι στα ερείπια

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Λέκκας εξέφρασε την πεποίθησή του πως: «Δεν θα εκπλαγώ αν οι νεκροί φτάσουν τους 50.000» ενώ αντίστοιχες εικόνες ισοπέδωσης θυμάται μετά τον μεγάλο σεισμό του 1999.

«Πρόκειται για μία από τις μεγάλες καταστροφές, δεν την έχουμε αποτιμήσει ακόμα. Δεν θα με εκπλήσσει το γεγονός αν αναφερθούν περίπου 50.000 νεκροί πολύ πιο πάνω από ό, τι ανακοινώνεται και αυτό με βάση συνδυασμένες παρατηρήσεις που κάναμε και σε κτίρια αλλά και με βάση πληροφορίες που πήραμε από Τούρκους συναδέλφους. Επαναλαμβάνω, δεν θα με εκπλήσσει καθόλου αν οι νεκροί φτάσουν τους 50.000. Είναι μια τεράστια περιοχή όσο περίπου η ηπειρωτική Ελλάδα, από την Πελοπόννησο μέχρι τη Μακεδονία και τη Θράκη».

Θρήνος πάνω από τα ερείπια

«Περίπου το 70% των πτωμάτων εδώ είναι ανώνυμα», υπολογίζει ο Γιτζάν Καϊσεριλί, μιλώντας για τα Άδανα. Αν δεν αναγνωριστούν μέσα σε 24 ώρες, φορτώνονται στο βαρύ όχημα και καταλήγουν σε ομαδικούς τάφους. «Μπορούμε να τοποθετούμε πενήντα σορούς στο εσωτερικό», εξηγεί φανερώνοντας τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στις σεισμόπληκτες περιοχές.

Όσο για τους τραυματίες, δέχονται την πρώτη φροντίδα μέσα σε κόκκινες και λευκές σκηνές, αφού γίνει διαλογή ανάλογα με τη σοβαρότητα των τραυμάτων τους. Πολλοί διακομίζονται με ελικόπτερα σε άλλα νοσοκομεία που άντεξαν τους σεισμούς, ιδίως στα Άδανα.

Τα σωστικά συνεργεία δυσκολεύονται να φτάσουν σε κάποιες από τις περιοχές που επλήγησαν σκληρότερα στην Τουρκία, εξαιτίας των κατεστραμμένων δρόμων, του ψύχους αλλά και της έλλειψης επαρκών πόρων και βαρέων μηχανημάτων.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter