Σεισμοί Τουρκία – Συρία: Θρήνος στα συντρίμμια – Δυσοίωνες οι εκτιμήσεις των επιστημόνων

Σεισμοί Τουρκία – Συρία: Θρήνος στα συντρίμμια – Δυσοίωνες οι εκτιμήσεις των επιστημόνων

Συνεχίζονται για πέμπτη ημέρα οι επιχειρήσεις των διασωστών πάνω από τα συντρίμμια που άφησαν οι ισχυρότατοι σεισμοί της Δευτέρας, μεγέθους 7,8 και 7,7 Ρίχτερ, πλήττοντας περιοχές στη νοτιοανατολική Τουρκία και τη γειτονική Συρία. Όσο ο χρόνος περνά, τόσο λιγόστευουν οι ελπίδες για τον εντοπισμό ζωντανών ανθρώπων στα ερείπια των κτιρίων, με τον απολογισμό των θυμάτων να προκαλεί παγκόσμια οδύνη.

Το πρωί του Σαββάτου έγινε γνωστό ότι οι νεκροί από τους καταστροφικούς σεισμούς ξεπέρασαν τους 20.000 στην Τουρκία. Συγκεκριμένα, έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 20.665 θύματα, σύμφωνα με ανακοίνωση της υπηρεσίας Διαχείρισης Καταστροφών και Έκτακτων Καταστάσεων (AFAD). Στις επιχειρήσεις διάσωσης και αρωγής συμμετέχουν περισσότεροι από 166.000 άνθρωποι, ενώ σημειώνεται ότι από τη Δευτέρα έχουν καταγραφεί 1.891 μετασεισμοί.

Λαμβάνοντας υπόψιν τις καταγραφές της συριακής πλευράς, διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία αναφέρουν ότι ο συνολικός αριθμός των θυμάτων και στις δύο χώρες ξεπερνά τις 24.000.

Φόβοι για πάνω από 50.000 νεκρούς

Την εκτίμηση ότι οι νεκροί από τους φονικούς σεισμούς στην Τουρκία θα φτάσουν τους 50.000 εξέφρασε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, ο οποίος βρίσκεται στη γειτονική χώρα μαζί με τα μέλη της ΕΜΑΚ που επιχειρούν για διασώσεις κάτω από τα συντρίμμια και ομάδα καθηγητών από την Ελλάδα.

«Είναι πολύ δύσκολο από τη μια στιγμή στην άλλη, ενώ έχεις το σπίτι σου και την οικογένεια σου, ξαφνικά να μένεις εκτός. Και αυτό ισχύει για περισσότερο από ένα εκατομμύριο άτομα. Η εκτίμηση η δικιά μου με βάση επιστημονικά δεδομένα είναι ότι οι νεκροί μπορεί να ξεπεράσουν και τους 50.000. Αν υπολογίσει κανείς τα κτίρια που έχουν καταρρεύσει, τον αριθμό των ατόμων που βρίσκονταν μέσα, το γεγονός ότι η κατάρρευση ήταν άμεση και το γεγονός ότι ήταν νύχτα, όλα συνηγορούν στο ότι θα έχουμε αρκετές δεκάδες χιλιάδες θύματα», ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ στο ΑΠΕ – ΜΠΕ.

«Ακόμα πιο δύσκολα στη Συρία»

«Επέτρεψαν μόλις την Τετάρτη στις διασωστικές ομάδες να προσεγγίσουν, είναι ακόμα πιο δύσκολα τα πράγματα, αν και ο σεισμός εκεί είχε μικρότερη ένταση και τα αποτελέσματα ήταν μικρότερης κλίμακας», εξηγεί ο κ. Λέκκας για την κατάσταση που επικρατεί στη Συρία «Οι νεκροί είναι λιγότεροι γιατί η περιοχή που χτυπήθηκε βρίσκεται στην άκρη του ρήγματος και είναι πιο αραιοκατοικημένη. Δεν έχει την ίδια πληθυσμιακή πυκνότητα που έχει η περιοχή που επλήγη στην Τουρκία», τόνισε.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter