Σεισμολόγος Σταύρος Τάσσος στο documentonews.gr: «Κατά πάσα πιθανότητα ήταν ο κύριος σεισμός»

Σεισμολόγος Σταύρος Τάσσος στο documentonews.gr: «Κατά πάσα πιθανότητα ήταν ο κύριος σεισμός»

«Κατά πάσα πιθανότητα ήταν ο κύριος σεισμός», επισημαίνει στο Documentonews ο σεισμολόγος Σταύρος Τάσσος, σχετικά με την ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στο θαλάσσιο χώρο 17 χιλιόμετρα βόρεια της Σάμου. Οπως εξηγεί, η περιοχή αυτή δεν δίνει μεγαλύτερου μεγέθους σεισμούς. 

Το 1904 είχε εκδηλωθεί σεισμική δόνηση ανάλογου μεγέθους, αλλά στα νότια της Σάμου, ενώ και στην τουρκική ακτή έχουν υπάρξει σεισμοί ανάλογου μεγέθους. Όμως, στα βόρεια του νησιού της Σάμου δεν είχε καταγραφεί μέχρι τώρα τόσο ισχυρός σεισμός. Αναμένονται μετασεισμικές δονήσεις και ισχυροί μετασεισμοί (με μέγεθος έως και λίγο μικρότερο από τον κύριο σεισμό), σημειώνει ο Σταύρος Τάσσος.

Δείτε επίσης: Τραυματίες από τον ισχυρότατο σεισμό 6,7 Ρίχτερ στη Σάμο: Προειδοποίηση για μικρό τσουνάμι – Εικόνες σοκ (Photos – Video – Live)

Ο σεισμολόγος κρίνει ότι «είμαστε τυχεροί υπό την έννοια ότι ο σεισμός που εκδηλώθηκε βόρεια της Σάμου είχε επίκεντρο σχετικά μακρυά από κατοικημένη περιοχή (και σε θαλάσσιο χώρο). Κι αυτό γιατί η ένταση της εδαφικής κίνησης μειώνεται όσο απομακρυνόμαστε από το επίκεντρο. Για παράδειγμα σε απόσταση 10 χιλιομέτρων από το επίκεντρο, η εδαφική επιτάχυνση μειώνεται κατά 50% σε σχέση με το επίκεντρο».

Αναφορικά με την πιθανότητα να εκδηλωθεί τσουνάμι, ο Σταύρος Τάσσος επισημαίνει πως «ό,τι ήταν να γίνει, έγινε». Εξηγεί ότι «πέρα από τη φουσκοθαλασσιά που παρατηρήθηκε, δεν αναμένεται κάποιο μεγάλο γεγονός». Κι αυτό κυρίως γιατί , όπως σημειώνει, το Αιγαίο είναι κλειστή θάλασσα και «το τσουνάμι δεν προλαβαίνει να αναπτυχθεί περισσότερο, μετά τις πρώτες ώρες εκδήλωσης των σεισμών». Βέβαια, προσθέτει ότι «αν γίνουν ισχυροί μετασεισμοί, πάντα υπάρχει ο κίνδυνος για ένα τσουνάμι». Ετσι, ο σεισμολόγος προειδοποιεί ότι είναι καλό να αποφεύγουν οι κάτοικοι τις παραλιακές περιοχές για τουλάχιστον μερικά εικοσιτετράωρα αλλά και να αποφεύγουν τη διαμονή σε κτίρια που έχουν πάθει μικρές ή πολύ περισσότερο μεγάλες ζημιές.

Οταν τον ρωτήσαμε για την πιθανότητα να ενεργοποιηθούν ρήγματα σε άλλες περιοχές, λόγω του μεγάλου μεγέθους του σεισμού, ο Σταύρος Τάσσος τόνισε: «Ο ένας σεισμός δεν γεννά άλλον. Ομως όταν ξυπνά ο εγκέλαδος γίνεται εμφανές ότι η ευρύτερη περιοχή βρίσκεται σε σεισμική διέγερση…»

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter