Σεισμός 7 Ρίχτερ και τσουνάμι στη Νέα Καληδονία

Σεισμός  7 Ρίχτερ και τσουνάμι στη Νέα Καληδονία

Σεισμικά παλιρροϊκά κύματα, ύψους ενός μέτρου πάνω από το όριο της πλημμυρίδας, παρατηρήθηκαν στη Νέα Καληδονία και λίγο μικρότερα στα Βανουάτου μετά τον σεισμό των 7,0 βαθμών που έπληξε την περιοχή, ανακοίνωσε πριν από λίγο το Κέντρο Έγκαιρης Προειδοποίησης για Τσουνάμι στον Ειρηνικό Ωκεανό (PTWC). 

Προειδοποίησε ωστόσο ότι τα πρώτα κύματα μπορεί να μην είναι τα μεγαλύτερα.

Το Κέντρο είχε εκδώσει νωρίτερα ένα έκτακτο δελτίο με το οποίο προειδοποιούσε ότι επικίνδυνα τσουνάμι ήταν πιθανό να πλήξουν τις ακτογραμμές της Νέας Καληδονίας και του κοντινού Βανουάτου. Η μέγιστη απόσταση όπου αναμενόταν να φθάσουν τα κύματα είναι τα 300 χιλιόμετρα, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

«Οι κυβερνητικές υπηρεσίες που είναι υπεύθυνες για τις παράκτιες περιοχές που απειλούνται πρέπει να αναλάβουν δράση για να ενημερώσουν και να δώσουν οδηγίες στους πληθυσμούς στις παραθαλάσσιες ζώνες που κινδυνεύουν», σημείωσε το PTWC.

«Οι άνθρωποι που βρίσκονται στις απειλούμενες παραθαλάσσιες περιοχές πρέπει να επαγρυπνούν, να ενημερώνονται και να υπακούουν στις οδηγίες των εθνικών και τοπικών αρχών», συμπλήρωσε το κέντρο στο έκτακτο δελτίο του.

Οι αρχές στην Αυστραλία και στη Νέα Ζηλανδία σημείωσαν ότι καμιά από αυτές τις χώρες δεν απειλείται από τσουνάμι.

Η προειδοποίηση εκδόθηκε μετά την πολύ ισχυρή δόνηση 7,0 βαθμών κοντά στη Νέα Καληδονία, στον νότιο Ειρηνικό.

Όπως ανακοίνωσε το γεωλογικό ινστιτούτο των ΗΠΑ (USGS), ο σεισμός, ο οποίος νωρίτερα εκτιμήθηκε ότι είχε μέγεθος 7,3 βαθμών, έγινε 68 χιλιόμετρα ανατολικά-βορειοανατολικά της Ταντέν, στα νησιά Λογιοτέ, σε βάθος 25 χιλιομέτρων, στις 09:43 τοπική ώρα (00:43 ώρα Ελλάδας).

Αυτός ήταν ο δεύτερος μεγάλος σεισμός στην περιοχή της Νέας Καληδονίας, μιας αλυσίδας νησιών που αποτελούν υπερπόντια εδάφη της Γαλλίας, μέσα σε λιγότερες από 24 ώρες και ο τρίτος μέσα στον τελευταίο μήνα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

https://twitter.com/PeruTwiter/status/932491122617782272

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter