Σεισμός Λέσβος: Τι περιμένει ο Άκης Τσελέντης – Συμβουλές

Σεισμός Λέσβος: Τι περιμένει ο Άκης Τσελέντης – Συμβουλές

Με μια ανάρτησή του στο Facebook ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης απαντά σε μια σειρά ερωτημάτων σχετικά με το σεισμό της Μυτιλήνης.

…. θα ήθελα, σχετικά με το φονικό σεισμό που έγινε πριν λίγες ώρες στο όμορφο νησί της Λέσβου (ιδιαίτερα αγαπητό σε μένα μετά τη πατρίδα μου τη Κεφαλλονιά αφού υπηρέτησα την θητεία μου εκεί) να αναφέρω τη γνώμη μου και μερικές απαντήσεις γιατί έχω γίνει αποδέκτης εκατοντάδων μηνυμάτων:

1) ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ; Η περιοχή έχει ρήγματα με μεγαλύτερο σεισμικό δυναμικό. Το προηγούμενο αιώνα είχαμε αρκετούς πάνω από 6.7 και έναν 7.0. Μελετώντας όμως την εξέλιξη της μετασεισμικής ακολουθίας φαίνεται μάλλον φυσιολογική (θέλω μερικούς πάνω από 4 ακόμα για να ησυχάσω τελείως, μέχρι τώρα έχουμε μόνο ένα 4.6 και ένα 4.1) η πιθανότητα να έχουμε μεγαλύτερο ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΕΤΑΙ.

2) ΑΡΑ ΗΣΥΧΑΣΑΜΕ ΠΕΡΑΣΕ Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ; ΟΧΙ!!! είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα έχουμε ισχυρούς μετασεισμούς, ίσως μεγαλύτερους και από το 5 οι οποίοι στον ήδη λαβωμένο αστικό ιστό μπορεί να έχουν ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ από ότι ο κυρίως 6.1.

3) ΝΑ ΜΠΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙΑ ΜΑΣ ΑΠΟΨΕ; Αν το σπίτι σου είναι φτιαγμένο με τους τελευταίους αντισεισμικούς κανονισμούς και μετά το 1980 και δεν έχει εμφανή σημεία βλαβών (ρωγμές στα φέροντα στοιχεία δεν ενώ μικρορωγμές στη τοιχοποιία) να πας και να κοιμηθείς άνετα (για τα αυθαίρετα αυτό δεν ισχύει). Αν το σπίτι σας είναι χωρίς αντισεισμικό, πχ από τα παλιά πέτρινα αποφύγετε το, περιμένετε μερικές ημέρες να ολοκληρωθεί η ισχυρή μετασεισμική φάση και συμβουλευτείτε κάποιο μηχανικό από το κλιμάκιο που έχει αποστείλει ο ΟΑΣΠ).

4) ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΩ; Τα γνωστά, έχω βαρεθεί να τα επαναλαμβάνω α) ελαχιστοποιούμε τον σεισμικό κίνδυνο στο εσωτερικό των σπιτιών μας δηλ. Στερεώνουμε βαριά αντικείμενα με τάκους), κατεβάζουμε βαριά αντικείμενα από ψηλά ράφια πχ βάζα, βάζουμε κολλητική ταινία στα ντουλάπια με τα γυαλικά μας, προσέχουμε πάνω από τα κρεβάτια των παιδιών να μην υπάρχουν βιβλιοθήκες, κλπ β)Έχουμε οπωσδήποτε ένα φακό στο κομοδίνο. γ) Όταν κυκλοφορούμε έξω αποφεύγουμε απότομα πρανή που μπορεί να αποκολληθούν βράχια, δεν αφήνουμε τα παιδιά να παίζουν κοντά σε μάντρες.

5) ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΟΤΑΝ ΚΟΙΜΑΜΑΙ ΚΑΙ ΓΙΝΕΙ ΣΕΙΣΜΟΣ; Κυλάμε και ξαπλώνουμε δίπλα στο κρεβάτι έχοντας το μαξιλάρι στο κεφάλι μας. Προς Θεού δεν τρέχουμε πανικόβλητοι μέσα στη νύκτα.

6) ΝΑ ΚΟΛΥΜΠΗΣΩ, ΚΙΝΔΥΝΕΥΩ ΑΠΟ ΤΣΟΥΝΑΜΙ; Η πιθανότητα να προκληθεί τσουνάμι (ξεχάστε τις εικόνες από Σουμάτρα και Ιαπωνία) είναι πολύ μικρή. Αν καταλάβετε σεισμό ενώ είστε στη παραλία και δείτε τα νερά να αποσύρονται τότε κινηθείτε προς κάποιο ψηλότερο σημείο. Το ποιο πιθανό είναι να παρατηρηθούν διακυμάνσεις της στάθμης της θάλασσα λίγων εκατοστών που πρακτικά δεν προκαλούν κανένα πρόβλημα.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter