Σεισμός στην Αταλάντη: Ζημιές σε σπίτια και εκκλησίες σε χωριά της Λοκρίδας (Photos-Video)

Σεισμός στην Αταλάντη: Ζημιές σε σπίτια και εκκλησίες σε χωριά της Λοκρίδας (Photos-Video)

Αναστάτωση επικρατεί στους κατοίκους μετά τον σεισμό των 4,8 Ρίχτερ με επίκεντρο 14 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Αταλάντης που σημειώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης.

Οι κάτοικοι έντρομοι στα πρώτα λεπτά του σεισμού, αλλά και μετά τους απανωτούς μετασεισμούς, βγήκαν στους δρόμους, ενώ πολλοί ήταν εκείνοι που κατέφυγαν στην παραλία, υπό τον φόβο δυνατού μετασεισμού.

Όπως εξήγησε νωρίτερα ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμης Λέκκας μιλώντας στο Mega «o σεισμός είναι κοντά στην Αταλάντη, αλλά δεν συνδέεται με το ρήγμα, το οποίο έχει βαρύ ιστορικό από τον 19ο αιώνα και έχει δώσει σεισμό 7 Ρίχτερ, με αποτέλεσμα να υπάρχουν μεγάλες καταστροφές. Είναι ένα ρήγμα που αντιμετωπίζουμε με δέος», είπε και συμπλήρωσε πως πρόκειται για ένα κοντινό ή εγκάρσιο ρήγμα που απέχει τουλάχιστον 200 χλμ από το ρήγμα της Αταλάντης.

«Κοιμόμουν και πετάχτηκα από ένα δυνατό κρότο»

Οι μαρτυρίες των κατοίκων στην τοπική ιστοσελίδα Lamianow.gr είναι χαρακτηριστικές, καθώς, όπως τονίζουν, πετάχτηκαν από τα σπίτια τους και βγήκαν στους δρόμους, ενώ αρκετοί επέλεξαν να πάνε στην παραλία.

«Εγώ κοιμόμουν και πετάχτηκα από ένα δυνατό κρότο, άκουσα ένα μπαμ. Ακούστηκε ένα βουητό 4-5 δευτερόλεπτα και μετά ήταν το ξαφνικό αυτό που ζήσαμε. Φωνές από τους γείτονες οι οποίοι βγήκαν από τα σπίτια τους και μιλούσαν για τον σεισμό. Δεν έχω ακούσει κάτι για ζημιές. Απλά ο κόσμος πανικοβλήθηκε και βγήκε στο δρόμο. Για αυτό ήρθαμε στην παραλία στην Σκάλα Αταλάντης γιατί φοβηθήκαμε για το ρήγμα της Αταλάντης», δηλώνει κάτοικος της περιοχής.

Που εντοπίζονται οι ζημιές

Ειδικότερα στο Καλαπόδι και στον Έξαρχο υπάρχουν ζημιές (ρωγμές) σε σπίτια και στις εκκλησίες του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου (Καλαπόδι) και Αγίου Γεωργίου (Έξαρχου). Καταγράφονται επίσης ζημιές στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου στον Προφήτη Ηλία Βοιωτίας αλλά και σε σπίτια στο συγκεκριμένο χωριό.

Δεν επήλθε, προς το παρόν, στη γνώση των πυροσβεστικών υπηρεσιών, περιπτώσεις κατολισθήσεων, τουλάχιστον όχι σε αστικό περιβάλλον ή σε δρόμους.

Σε αυξημένη ετοιμότητα η Πυροσβεστική

Παρόλα αυτά βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα τα Πυροσβεστικά Κλιμάκια Αταλάντης, Αμφίκλειας και η Π.Υ. Λιβαδειάς, μαζί με την 7η ΕΜΑΚ, ενώ είναι έτοιμες να συνδράμουν αν χρειαστεί δυνάμεις και από τη Λαμία και την υπόλοιπη Βοιωτία.

Ενημέρωση για το σεισμό από το Δήμο Λοκρών

Το απόγευμα ο Δήμος Λοκρών προχώρησε στην παρακάτω ενημέρωση: «Ο σεισμός έντασης 4,8 ρίχτερ με επίκεντρο το Δήμο μας έγινε ιδιαίτερα αισθητός. Από τα μέχρι τώρα δεδομένα δεν έχουν παρουσιαστεί ιδιαίτερα προβλήματα ή ζημιές με εξαίρεση μεμονωμένα προβλήματα σε οικίες στον Έξαρχο και το Καλαπόδι που ήταν κοντά στο επίκεντρο του σεισμού.Είμαστε σε επικοινωνία με τους φορείς της πολιτείας και τους ειδικούς που παρακολουθούν τη μετασεισμική ακολουθία. Για οτιδήποτε νεότερο θα υπάρξει επόμενη ανακοίνωση. Ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον που δείχνετε όλοι σας για τον σεισμό στην περιοχή μας».

Οι μετασεισμοί

Αν και η μετασεισμική ακολουθία βαίνει φυσιολογικά μειούμενη, με δεκάδες μικροσεισμούς, ο μεγαλύτερος εκ των οποίων ήταν στα 2,8 Ρίχτερ, οι επιστήμονες δεν μπορούν ακόμη να πουν με βεβαιότητα ότι επρόκειτο για τον κύριο σεισμό.

Με πληροφορίες από lamiareport.gr , Lamianow.gr

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter