Self test: Τι αλλάζει σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα – Για ποιους είναι υποχρεωτικά

Self test: Τι αλλάζει σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα – Για ποιους είναι υποχρεωτικά

Αλλαγές έρχονται από σήμερα, Δευτέρα 24 Μαϊου στα self test  για τους εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Πλέον, τα self test κορονοϊού είναι υποχρεωτικά για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους, ακόμα και για όσους είναι σε τηλεργασία καθώς επίσης και σε όλο τον ιδιωτικό τομέα,  σε εργαζόμενους και όσους έχουν ατομική επιχείρηση.

Όλοι οι υπάλληλοι του Δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα λοιπόν από σήμερα, Δευτέρα 24 Μαΐου έως και το Σάββατο 29 Μαΐου θα μπορούν να πάρουν από τα φαρμακεία δύο νέα self test κορονοϊού, ένα για την εβδομάδα από 24 έως 30 Μαΐου και ένα για την εβδομάδα από 31 Μαΐου έως 6 Ιουνίου. Ωστόσο, από 24/05/2021 έως 30/05/2021 δεν ισχύει η υποχρέωση διενέργειας self test από τους ανωτέρω εργαζόμενους έως 24 ώρες πριν την πρώτη ημέρα της εβδομάδας που θα παρέχουν την εργασία τους με φυσική παρουσία στον τόπο εργασίας και η συνακόλουθη δήλωση του αποτελέσματος στο ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ». Με άλλα λόγια, για το χρονικό διάστημα 24-30 Μάϊου, μπορεί κάποιος εργαζόμενος να προσέλθει στην εργασία του αύριο Δευτέρα, 24 Mαΐου, και να δηλώσει το αποτέλεσμα του self-test αργότερα εντός της εβδομάδας.

Με τη διευκρίνιση ότι υποχρέωση διενέργειας του self test έχουν όσοι παρέχουν φυσική παρουσία στο χώρο εργασίας, εξαιρούνται οι εργαζόμενοι που τελούν σε αναστολή σύμβασης εργασίας, απασχολούνται με τηλεργασία η βρίσκονται σε νόμιμη άδεια.

Υπενθυμίζεται ότι οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας υποχρεούνται να δηλώσουν το αποτέλεσμα του τεστ στο ΠΣ «ΕΡΓΑΝΗ», στο οποίο οδηγούνται αυτόματα αφού μπουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα self-testing.gov.gr και επιλέξουν «Δήλωση Αποτελέσματος self-test για εργαζόμενο».

Στους έχοντες ατομική επιχείρηση συστήνεται να δηλώσουν το αποτέλεσμα του τεστ εισερχόμενοι στην ηλεκτρονική πλατφόρμα self-testing.gov.gr και επιλέγοντας στη συνέχεια «Δήλωση αποτελέσματος self-test για COVID-19».

Εναλλακτικά του δωρεάν αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self test) οι εργαζόμενοι δύνανται να επιλέξουν τη διεξαγωγή διαγνωστικού ελέγχου (rapid test ή PCR test) από επαγγελματία υγείας είτε δωρεάν σε δημόσια δομή στην οποία παρέχεται η σχετική δυνατότητα είτε με δική τους επιβάρυνσή σε ιδιωτική δομή.

Όσον αφορά τα πρόστιμα για τους παραβάτες, αυτά αναμένονται να είναι «τσουχτερά» αφού σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να φτάσουν και τα 1.500 ευρώ ανά εργαζόμενο.

Και νέα χαλάρωση μέτρων

Εν τω μεταξύ στις 31 Μαΐου αναμένεται να επεναλειτουργήσουν τα γυμναστήρια για όλους, με το ακριβές πλαίσιο που θα καθορίζεται από τα μέτρα αποφυγής μετάδοσης του κορoνοϊού να ξεκαθαρίζει έως τέλος του μήνα.

Επίσης, η επιτροπή των ειδικών, αναμένεται τις επόμενες ημέρες να δώσει το πράσινο φως και στο να επιτραπεί η μουσική στην εστίαση από τις αρχές Ιουνίου αλλά και στην εκπεφρασμένη επιθυμία του υπουργείου Ανάπτυξης να αυξηθεί το όριο στους γάμους το οποίο έχει τεθεί στα 100 άτομα κατά την επαναλειτουργία τους τον ερχόμενο μήνα.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter