Σεν Ντενί: Η δεξιά και η άκρα δεξιά επιτίθενται στην κυβέρνηση

Σεν Ντενί: Η δεξιά και η άκρα δεξιά επιτίθενται στην κυβέρνηση

Η γαλλική κυβέρνηση βρέθηκε σήμερα, μεσούσης της προεκλογικής εκστρατείας, στο στόχαστρο των επικρίσεων της δεξιάς και της άκρας δεξιάς, μία ημέρα μετά τα βίαια επεισόδια στα προάστια που οδήγησαν στη σύλληψη 55 νεαρών, συμπεριλαμβανομένων 44 ανηλίκων.

Τα επεισόδια ξέσπασαν στο περιθώριο μιας διαδήλωσης κοντά στο λύκειο Σιζέ, στο Σεν Ντενί, μια πολυεθνική συνοικία βόρεια του Παρισιού, όταν νεαροί επιτέθηκαν σε αστυνομικούς και προκάλεσαν υλικές φθορές.

Συνολικά 55 νέοι, ανάμεσά τους 44 ανήλικοι, προφυλακίστηκαν χθες και κατηγορούνται για βιαιότητες, σύσταση και συμμορία και εμπρησμό.

Μια «αληθινή αποχαλίνωση της βίας», ένα «αντάρτικο πόλης στους δρόμους», κατήγγειλε ο υποψήφιος της γαλλικής δεξιάς για την προεδρία Φρανσουά Φιγιόν, για τον οποίο «κάτι έχει σπάσει στη Δημοκρατία μας».

Η ηγέτιδα της άκρας δεξιάς Μαρίν Λεπέν επέλεξε από την πλευρά της να κατακρίνει την «ελάχιστη αντίδραση» της κυβέρνησης.

«Ο πρωθυπουργός είναι χωρίς αμφιβολία πολύ απασχολημένος με το κάνει εκστρατεία εναντίον της υποψηφιότητάς μου για να ασχοληθεί με το τι γίνεται στη χώρα!», υποστήριξε η Λεπέν καλώντας να «αποκατασταθεί η δημοκρατική τάξη» και να «ανακαταληφθούν οι περιοχές που έχει χάσει η Δημοκρατία» της Γαλλίας.

Ο πρωθυπουργός Μπερνάρ Καζνέβ αντέδρασε προειδοποιώντας αυτούς «που επιδιώκουν να εκμεταλλευθούν» αυτά τα «απαράδεκτα» βίαια επεισόδια για «εκλογικούς σκοπούς».

Τα επεισόδια άρχισαν το πρωί της Τρίτης με τη ρίψη δακρυγόνων μέσα στον περίβολο του λυκείου, διευκρίνισε μια πηγή προσκείμενη στην έρευνα. Το ίδρυμα εκκενώθηκε.

Σύμφωνα με μια πηγή προσκείμενη στη γαλλική αστυνομία, «ογδόντα ως εκατό νεαροί» κινήθηκαν κατόπιν προς το κέντρο, και στην πορεία τους πετροβόλησαν αστυνομικούς, έβαλαν φωτιά σε κάδους απορριμμάτων, κατέστρεψαν παγκάκια.

Για την υπουργό Παιδείας Ναζάτ Βαλό-Μπελκασέμ, με τα επεισόδια μοιάζει να ξεπεράστηκε ένα όριο, καθώς η βία πλέον «δεν περιορίζεται στο προαύλιο των (εκπαιδευτικών) ιδρυμάτων», αλλά εισβάλλει «στο εσωτερικό των ιδρυμάτων». Η υπουργός διαβεβαίωσε ότι η πρόθεσή της είναι να αποκατασταθεί «η ασφάλεια» στα σχολεία.

Στο υπόβαθρο των χθεσινών επεισοδίων βρίσκεται σαφώς η «υπόθεση Τεό», από το όνομα του νεαρού μαύρου που υπήρξε θύμα της φερόμενης απόπειρας βιασμού με το γκλομπ ενός αστυνομικού κατά την προσαγωγή του τη 2α Φεβρουαρίου στο Ολνέ-σου-Μπουά, 15 χλμ. από το Σεν Ντενί, εξήγησαν πηγές προσκείμενες στη γαλλική αστυνομία. «Ακούστηκαν ορισμένα συνθήματα του τύπου “εκδίκηση για τον Τεό”», εξήγησε μία από τις πηγές αυτές.

Τις τελευταίες εβδομάδες έχουν ξεσπάσει επεισόδια σε πολλά λύκεια του Παρισιού και των προαστίων, κατά τη διάρκεια συγκεντρώσεων εναντίον της «αστυνομικής βίας».

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter