Σενάρια για αύξηση των δόσεων και του ακατάσχετου ορίου στους λογαριασμούς

Σενάρια για αύξηση των δόσεων και του ακατάσχετου ορίου στους λογαριασμούς

Ταλαιπωρίας_x000D_
συνέχεια για όσους, ενώ ρυθμίζουν τις οφειλές τους στην Εφορία, οι τράπεζες δεν_x000D_
ξεμπλοκάρουν τους κατασχεμένους λογαριασμούς, με αποτέλεσμα, ακόμα και σε αυτή_x000D_
την περίπτωση ο φορολογούμενος να μην μπορεί να έχει πρόσβαση στη ρευστότητά_x000D_
του, είτε καταθέσεις είναι αυτές, είτε, μισθός, είτε σύνταξη. 

Τον γρίφο αυτό της ασυνεννοησίας ανάμεσα στις εφορίες και τις τράπεζες επιδιώκει να λύσει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) σε συνεργασία με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, προκειμένου να τερματιστεί η αγωνία των φορολογουμένων. Από την άλλη, είναι γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα και υπό το βάρος των συσσωρευμένων οφειλών στην εφορία, που φτάνουν πλέον τα 105 δις. ευρώ, ότι το υπουργείο Οικονομικών αναζητεί φόρμουλα για να αυξηθεί το ακατάσχετο των 1.250 ευρώ. Προς το παρόν, το μόνο που ισχύει είναι η «άγραφη» εντολή Πιτσιλή να μην κατάσχονται λογαριασμοί για χρέη έως 500 ευρώ.

Ταυτόχρονα, προωθείται ρύθμιση, ο φορολογούμενος πρώτα να σπεύδει να ρυθμίσει το ποσό που χρωστά στην εφορία και εν συνεχεία να απελευθερώνεται σταδιακά ο κατασχεμένος λογαριασμός κάτι που είναι συνισταμένη του ύψους της οφειλής το ύψος της χρηματικής καταβολής για την αποπληρωμή των υποχρεώσεών του. Για παράδειγμα, σε φορολογούμενο έγινε κατάσχεση 1.250 ευρώ από τον τραπεζικό του λογαριασμό και μετά την κατάσχεση απομένει ληξιπρόθεσμη οφειλή 12.000 ευρώ. Μέχρι να εξοφληθεί πλήρως το χρέος, ο λογαριασμός δεν μπορεί να κινηθεί. Με την προωθούμενη ρύθμιση, εάν η οφειλή ενταχθεί σε 12 δόσεις, η πληρωμή της πρώτης δόσης των 1.000 ευρώ σχεδιάζεται να απελευθερώνει δυνατότητα κινήσεων για παράδειγμα έως 3.000 ευρώ στον τραπεζικό λογαριασμό. Κάθε επόμενο μήνα, όσο η ρύθμιση της οφειλής τηρείται, το ποσοστό απελευθέρωσης του λογαριασμού θα διευρύνεται.

Κι εδώ έρχεται το πρόβλημα των δόσεων, αφού οι δώδεκα δόσεις που ισχύουν σήμερα κρίνονται λίγες. Κι αν τα στοιχεία δείχνουν ότι η πλειοψηφία των οφειλετών χρωστάει στην εφορία μέχρι 3.000 ευρώ μαζί με τις οφειλές με τα ταμεία οι συνολικές οφειλές ξεπερνούν τις 10 – 12.000 ευρώ… Από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι το θέμα για αύξηση των δόσεων είναι υπαρκτό και συζητείται και πως το μόνο που απομένει είναι το ok των δανειστών.

Ενδεικτικό είναι ότι πέρυσι εκδόθηκαν 1.643.500 ηλεκτρονικά κατασχετήρια σε βάρος 312.000 οφειλετών ή 5,3 κατά μέσο όρο κατασχετήρια για κάθε ΑΦΜ.

Ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής υποστήριξε χθες κατά την παρουσίαση της έκθεσης του Συνηγόρου του Καταναλωτή, ότι η μείωση των κατασχέσεων το 2018 «είναι αισθητή». Τα στοιχεία τα οποία παρουσιάστηκαν στην έκθεση του Συνηγόρου του Καταναλωτή προκαλούν ίλιγγο. Αποκαλύπτουν 6 εκατομμύρια κατασχετήρια από το 2015 έως σήμερα.

Το 2015 η ΑΑΔΕ προέβη σε περίπου 650.000 κα­τασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, το 2016 ο αριθμός των κατασχέσεων διπλασιάστηκε, το 2017 οι κατασχέσεις ξεπέρασαν το 1,7 εκατομμύριο, ενώ έως τον Μάιο του 2018 έχουν αγγίξει το 1,2 εκατομμύριο. Αντίστοιχη είναι και η εικόνα από το ΚΕΑΟ σε ό,τι αφορά κατασχέσεις λογαριασμών για την είσπραξη ασφαλιστικών εισφορών.

Οι κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών αποτελούν το βασικότερο «όπλο» της Φορολογικής Διοίκησης για την είσπραξη ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των φορολογουμένων. Στο εννιάμηνο Ιανουαρίου- Σεπτεμβρίου μέσω κατασχέσεων αλλά και ρυθμίσεων ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων στο ταμείο έχουν μπει κάτι λιγότερο από 4 δισ. ευρώ.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter