Σενάρια καταστροφής

Σενάρια καταστροφής

Η επικράτηση των ευρωπαϊκών γερακιών και της γερμανικής προτεσταντικής ηθικής στη συνεδρίαση της ΕΚΤ την προηγούμενη Πέμπτη, παρά την αναταραχή στον τραπεζικό τομέα, έστειλε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης υψηλότερα.

Εν μέσω των «κλυδωνισμών» από τις δύο καταρρεύσεις αμερικανικών τραπεζών, η ΕΚΤ μπροστά στον κίνδυνο να αναπτερωθούν οι πληθωριστικές προσδοκίες και οι πληθωριστικές πιέσεις να αποκτήσουν νέα ορμή στην Ευρώπη επέλεξε τον κίνδυνο νέας χρηματοπιστωτικής κρίσης και κρίσης χρέους σε πολλές χώρες μέλη.

Το χρήμα πλέον ακριβαίνει ακόμη περισσότερο και το ερώτημα που πλανάται πάνω από την οικονομία της γηραιάς ηπείρου είναι αν η κρίση θα επεκταθεί στην αγορά των εταιρικών ομολόγων την ώρα που Γαλλία και Ιταλία είναι εκτεθειμένες σε αυτή πάνω από 1 τρις. ευρώ.

Η εναλλαγή των οικονομικών κρίσεων γίνεται πλέον σε πολύ συντομότερο χρονικό διάστημα από το παρελθόν. Πριν περάσουν μερικά 24ωρα από τις διαβεβαιώσεις ότι το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα είναι θωρακισμένο έναντι της χρεοκοπίας των Silicon Valley Bank και Signature, το μπαμ από την Credit Suisse ακούστηκε πολύ δυνατά για να περάσει απαρατήρητο. Ειδικά όταν χρειάστηκε πάνω από 50 δις. ευρώ για να μην σκάσει.

Η κατάσταση που διαμορφώνεται πλέον μοιάζει επικίνδυνα με αυτή του 2008 όταν οι επιπτώσεις της κρίσης οδήγησαν την Ελλάδα στη μεγαλύτερη κρίση της ιστορίας της, σε μνημόνια που έφεραν το ελληνικό ΑΕΠ να μειωθεί κατά 25% και στη φτωχοποίηση των πολιτών.

Η ελληνική οικονομία σήμερα με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη έχει οδηγηθεί στο τέλος του Δεκεμβρίου σε ένα τεράστιο δημόσιο χρέος που φτάνει τα 400 δις. ευρώ, 8 δισ. ευρώ περισσότερα, από το στόχο του υπουργείου Οικονομικών που τέθηκε μόλις τον περασμένο Νοέμβριο, αλλά και 130 δις. περισσότερα από το 2009 όταν μπήκαμε στα μνημόνια.

Οι πληγές της ελληνικής οικονομίας όχι μόνο δεν έκλεισαν από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, αλλά αντίθετα άνοιξαν περισσότερο φέρνοντας νέα ακόμη χειρότερα μνημόνια για την ελληνική κοινωνία.

Η νέα προ των πυλών φτωχοποίηση της ελληνικής κοινωνίας με την ακρίβεια να μειώνει συνεχώς το εισόδημα των ελληνικών νοικοκυριών, παρά τα ψίχουλα της αύξησης στον κατώτατο μισθό, έχει μια υπογραφή: Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter