Σενεγάλη: Μαζικές διαδηλώσεις κόντρα στην κράτηση του ηγέτη της αντιπολίτευσης

Σενεγάλη: Μαζικές διαδηλώσεις κόντρα στην κράτηση του ηγέτη της αντιπολίτευσης
Πηγή: Twittter

Εκατοντάδες διαδηλωτές συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις ασφαλείας στην πρωτεύουσα της Σενεγάλης Ντακάρ τη Δευτέρα, καίγοντας αυτοκίνητα και στήνοντας οδοφράγματα για να διαμαρτυρηθούν για τη μεταχείριση του επικεφαλής της αντιπολίτευσης Ουσμάν Σόνκο , ο οποίος δικάζεται με την κατηγορία του βιασμού.

Μόλις μια μέρα πριν, ο Σόνκο –ιδρυτής του αριστερού κόμματος PASTEF– είχε προσπαθήσει να ηγηθεί μιας αυτοκινητοπομπής διαμαρτυρίας, με την επωνυμία «καραβάνι της ελευθερίας», από την πόλη Ζιγκινσόρ, όπου υπηρετεί ως δήμαρχος, στο Ντακάρ, αλλά η κινητοποίηση κρίθηκε παράνομη και ο ηγέτης της αντιπολίτευσης οδηγήθηκε από αστυνομικούς σε σπίτι που διαθέτει στην πρωτεύουσα.

Ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας, αρνήθηκε ότι ο Σόνκο, τέθηκε σε κατ’ οίκον κράτηση, αλλά υποστηρικτές και μέλη του κόμματός του υποστηρίζουν ότι οι δυνάμεις ασφαλείας τους εμπόδισαν να τον επισκεφτούν και καταγγέλλουν πως η αστυνομία απέκλεισε τους δρόμους γύρω από την κατοικία του.

Αυτοί οι περιορισμοί έχουν προκαλέσει ανησυχίες για τα δικαιώματα του Σόνκο και την τύχη των επερχόμενων προεδρικών εκλογών στη Σενεγάλη το 2024, στις οποίες σκοπεύει να είναι υποψήφιος.

«Οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν στην ελευθερία του Ουσμάν Σόνκο, να ταξιδεύει μόνο αν ανακοινώνει τη μετακίνησή του στις αρχές, είναι παράνομοι και πρέπει να αρθούν», αναφέρει στο Twitter το σενεγαλέζικο παράρτημα της Διεθνούς Αμνηστίας, καλώντας τις αρχές να σεβαστούν το κράτος δικαίου.

Νωρίτερα τον Μάιο, τουλάχιστον ένας έφηβος σκοτώθηκε και 30 άνθρωποι τραυματίστηκαν στο Ντακάρ όταν ο Σόνκο κάλεσε σε διαδηλώσεις, ως απάντηση σε ποινικές διώξεις εναντίον του σε μία εκ των οποίων είχε πρόσφατα τιμωρηθεί σε φυλάκιση με αναστολή έξι μηνών για υπόθεση συκοφαντικής δυσφήμισης.

Η απόφαση απειλεί να οδηγήσει σε αποκλεισμό του από την προεδρική κούρσα, ειδικά καθώς αναμένεται να παρουσιαστεί ξανά στα δικαστήρια την 1η Ιουνίου για μια άλλη υπόθεση, αυτή τη φορά για να αντιμετωπίσει κατηγορίες ότι βίασε και απείλησε μια γυναίκα σε μια αίθουσα μασάζ το 2021.

Πηγή: AFP, africanews

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter