Διαβάστε στο Documento

Documento Newspaper
Καλά νέα για την Ελλάδα

Sentix: Μειώθηκε δραστικά ο κίνδυνος Grexit

Μετά τη συμφωνία του Eurogroup με τους δανειστές, οι πιθανότητες εξόδου της χώρας από το ευρώ μειώθηκαν αισθητά, σύμφωνα με εκτιμήσεις των επενδυτών. Στην τελευταία από τις έρευνες που διενεργεί συστηματικά το Ινστιτούτο Ερευνών Αγοράς Sentix, οι επενδυτές εκτιμούν ότι ο κίνδυνος Grexit σε χρονικό ορίζοντα ενός χρόνου έχει μειωθεί δραστικά και φτάνει στο 5,3%, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο οίκος μετρήσεων.

Θετικoί οι επενδυτές...

Πρόκειται για μείωση σχεδόν 3 ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση, που σημαίνει ότι είναι το πιο χαμηλό ποσοστό που έχει καταγραφεί από τότε που ξεκίνησαν οι μετρήσεις επί του συγκεκριμένου θέματος το 2012. Η έρευνα έγινε την περασμένη εβδομάδα, δηλαδή λίγο μετά το συμβιβασμό ανάμεσα στο Eurogroup και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την επίλυση της ελληνικής κρίσης και συμμετείχαν σε αυτή 100 επενδυτές. Στην έρευνα έχουν καταγραφεί εν μέρει και οι θετικές αντιδράσεις από την αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας από τον οίκο Moody΄s, ο οποίος αναβάθμισε από ουδέτερες σε θετικές τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Η ενίσχυση της εμπιστοσύνης των επενδυτών έγινε αισθητή και τις χρηματαγορές.

..και τα χρηματιστήρια

Χθες, Δευτέρα, υποχώρησαν κάτω από το 5,4% οι αποδόσεις των δεκαετών ελληνικών κρατικών ομολόγων. Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό από την έναρξη της κρίσης το 2009. Στη συνέχεια ωστόσο ανέβηκαν κάπως τα επιτόκια μετά την επιστολή του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι προς ευρωβουλευτές για ενδοιασμούς στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους που σημαίνει μη συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Γενικά πάντως σύμφωνα με τη Sentix οι επενδυτές δεν βλέπουν λιγότερες πιέσεις προς την Ελλάδα αλλά εκτιμούν ότι οι πιθανότητες εξόδου της Ιταλίας από το ευρώ ή ακόμη και διάλυσης της ευρωζώνης είναι μικρότερες.

Πηγή: Deutsche Welle

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.