Σερβία: Η αστυνομία απαγόρευσε το EuroPride στο Βελιγράδι

Σερβία: Η αστυνομία απαγόρευσε το EuroPride στο Βελιγράδι

Eπικαλούμενη λόγους δημόσιας ασφάλειας, η αστυνομία της πόλης του Βελιγραδίου αποφάσισε την Τρίτη την απαγόρευση της πραγματοποίησης της πορείας υπερηφάνειας της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας που ήταν προγραμματισμένη για το ερχόμενο Σάββατ,ο ως κορύφωση των εκδηλώσεων του «EuroPride 2022».

Αξίζει να σημειωθεί πως ήδη από τον Αύγουστο ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ανακοίνωσε την ακύρωση της διεξαγωγής του EuroPride επικαλούμενος μια «δύσκολη κρίση» στο Κόσοβο.

Όπως και τότε και τώρα οι διοργανωτές απάντησαν ότι πορεία θα πραγματοποιηθεί κανονικά, παρά τις απαγορεύσεις και τις απειλές.

Η εβδομάδα του EuroPride, που διοργανώνουν οι ΛΟΑΤΚΙ κοινότητες της Ευρώπης, ξεκίνησε τη Δευτέρα με την έπαρση της σημαίας των ΛΟΑΤΚΙ έξω από το κυβερνητικό κτίριο στο Βελιγράδι.

Σε καθημερινή βάση έχουν προγραμματιστεί διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις και διαλέξεις με τη συμμετοχή ακτιβιστών από ολόκληρη την Ευρώπη ενώ η πορεία υπερηφάνειας το Σάββατο θα αποτελέσει την κορύφωση του EuroPride.

Οι αντιδράσεις στη Σερβία για τις εκδηλώσεις τις ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, στις οποίες πρωτοστατούν συντηρητικές ομάδες πολιτικών, ακροδεξιές οργανώσεις και η Εκκλησία της Σερβία, είναι έντονες, αν και για την ώρα εκδηλώνονται με ειρηνικό τρόπο.

Την Κυριακή πραγματοποιήθηκε μαζική πορεία με χιλιάδες συμμετέχοντες, μεταξύ των οποίων και πολλοί ιερείς που κρατούσαν θρησκευτικά λάβαρα, εικόνες και σταυρούς και διαδήλωσαν την αντίθεση τους στο EuroPride και τη στήριξη τους στον θεσμό της οικογένειας.

Η πορεία που ξεκίνησε από την έδρα του Πατριαρχείου κατέληξε στο πλατό μπροστά από τον ναό του Αγίου Σάββα όπου τελέστηκε λειτουργία χοροστατούντος του Πατριάρχη των Σέρβων Πορφυρίου.

Το EuroPride προβλέπεται να διεξαχθεί στο Βελιγράδι από τις 12 έως τις 18 Σεπτεμβρίου, με μία εβδομάδα γιορτών και εκδηλώσεων και μια πορεία υπερηφάνειας την παραμονή της λήξης του.

Παρότι η Σερβία είναι μία από τις λίγες χώρες όπου η πρωθυπουργός, η Άνα Μπρνάμπιτς, είναι ανοικτά ομοφυλόφιλη, τα μέλη της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ εξακολουθούν να ζουν μέσα στον φόβο.

Οι δύο πρώτες πορείες υπερηφάνειας στο Βελιγράδι, το 2001 και το 2010, αμαυρώθηκαν από βίαια επεισόδια ανάμεσα σε διαδηλωτές κατά των ομοφυλοφίλων και τις δυνάμεις της τάξης. Η πορεία πραγματοποιείται τακτικά από το 2014, αλλά με σημαντική παρουσία των δυνάμεων της τάξης.

Το να κρατιούνται από το χέρι παραμένει ένα ταμπού για τα ζευγάρια του ίδιου φύλου στη χώρα όπου σχεδόν το 60% των μελών της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ δηλώνουν ότι έχουν υποστεί σωματική ή ψυχολογική κακοποίηση, σύμφωνα με δημοσκόπηση των οργανώσεων για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων IDEAS και GLIC.

Διαβάστε επίσης:

Μετωπική σύγκρουση των διοργανωτών του EuroPride με την κυβέρνηση της Σερβίας

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter