Σερβία-Κόσοβο: Η σύγκρουση αποφεύχθηκε, η ένταση παραμένει…

Σερβία-Κόσοβο: Η σύγκρουση αποφεύχθηκε, η ένταση παραμένει…

Η σύγκρουση μεταξύ των «άσπονδων γειτόνων», Σερβίας και Κοσόβου, αποφεύχθηκε έπειτα από παρέμβαση των ΗΠΑ, αλλά και τη δήλωση ετοιμότητας της μονάδας KFOR του ΝΑΤΟ. Η ένταση έφτασε στο αποκορύφωμα την Κυριακή, με τις δύο χώρες να αλληλοκατηγορούνται ότι ρίχνουν λάδι στη φωτιά μιας ιστορίας τυπικής στο βαλκανικό χώρο: φατριαστικές ταραχές που προκαλούνται από την αναμόχλευση των εθνοτικών διαφορών από τις δυτικές δυνάμεις. 

Αποκλιμάκωση με αστερίσκο

Σύμφωνα με τοπικά Μέσα του Κοσόβου τα οδοφράγματα, που τοποθέτησαν οι Σέρβοι στα σύνορα ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση της κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου να αλλάζουν οι σερβικής προέλευσης πινακίδες αυτοκινήτων, έχουν αρχίσει και αποσύρονται, όπως και τα βαριά οχήματα που μπλόκαραν την κυκλοφορία. 

Η απόσυρση των οχημάτων ήρθε ως συνέπεια της  υποχώρησης του Κοσόβου να αναβάλει για έναν μήνα την επιβολή των αλλαγών στις πινακίδες και τα διαβατήρια.

Παρόλα αυτά, το Κόσοβο έχει αρχίσει ήδη να εκδίδει προσωρινά έγγραφα για τους πολίτες που έχουν σερβική καταγωγή.

Η κυβέρνηση του Κοσόβου έχει ανακοινώσει ότι από την 1η Αυγούστου, τα έγγραφα από την Σερβία θα πάψουν να ισχύουν στο έδαφός της. Οι κάτοχοι αυτοκινήτων με σερβικές πινακίδες θα αναγκαστούν να τις αλλάξουν από την 1η Σεπτεμβρίου.

Μια παλιά ιστορία

Από την πλευρά του, το Βελιγράδι δεν αναγνωρίζει πινακίδες με αριθμό που έχει δοθεί από το Κόσοβο. Το καλοκαίρι του 2021, η υπόθεση αυτή οδήγησε και πάλι σε ένταση. Η Πρίστινα απαγόρευσε την είσοδο των αυτοκινήτων από τη Σερβία και επιστράτευσε ειδικές αστυνομικές δυνάμεις του υπουργείου Εσωτερικών (ROSU) στα βόρεια της χώρας. Οι Σέρβοι, με τη σειρά τους, όρθωσαν οδοφράγματα στους δρόμους προς τα περάσματα της Γιάρινα και του Μπρνακ, ενώ σημειώθηκαν επεισόδια με την κοσοβάρικη αστυνομία. Μετά από αυτά τα γεγονότα, Πρίστινα και Βελιγράδι ήρθαν σε συμφωνία, και πάλι μετά από παρέμβαση Δυτικών χωρών. Σύμφωνα με αυτή, όταν ένα αμάξι φεύγει από το Κόσοβο προς τη Σερβία, το έμβλημα του Κοσόβου καλύπτεται με ένα αυτοκόλλητο που φέρει τα σύμβολα της Σερβίας…

Το Κοσσυφοπέδιο αυτοανακηρύχθηκε ανεξάρτητη χώρα το 2008. Αν και οι Ηνωμένες Πολιτείες και τα περισσότερα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) αναγνώρισαν τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου από τη Σερβία το 2008, η Σερβία, η Ρωσία και ένας σημαντικός αριθμός άλλων χωρών —συμπεριλαμβανομένων πολλών μελών της ΕΕ— δεν το αναγνώρισαν. Δεδομένης αυτής της έλλειψης διεθνούς συναίνεσης, το Κοσσυφοπέδιο δεν έγινε αμέσως δεκτό στα Ηνωμένα Έθνη (ΟΗΕ). Το 2010 το Διεθνές Δικαστήριο της Δικαιοσύνης αποφάσισε ότι η διακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου δεν παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, αλλά η Σερβία απέρριψε αυτή την απόφαση.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter