Σερβία – Κόσοβο: Κοινή επιτροπή παρακολούθησης για την εφαρμογή της Συμφωνίας της Οχρίδας

Σερβία – Κόσοβο: Κοινή επιτροπή παρακολούθησης για την εφαρμογή της Συμφωνίας της Οχρίδας

Η Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.), ως διαμεσολαβητής του διαλόγου ανάμεσα στο Κοσσυφοπέδιο και τη Σερβία, ως μέρη του διαλόγου για την εξομάλυνση των σχέσεών τους, συγκρότησαν την Τρίτη κοινή επιτροπή παρακολούθησης για την εποπτεία της εφαρμογής της συμφωνίας για την πορεία προς την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ του Βελιγραδίου και Πρίστινας και του παραρτήματος εφαρμογής της.

Η σύσταση πραγματοποιείται έναν μήνα μετά τη συνάντηση υψηλού επιπέδου του διαλόγου στην Οχρίδα της Βόρειας Μακεδονίας, όπως προβλέπεται στο παράρτημα εφαρμογής, σύμφωνα με ανακοίνωση.

Της κοινής επιτροπής παρακολούθησης θα προεδρεύει ο ειδικός εντεταλμένος της Ε.Ε. για τον διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινας και άλλα περιφερειακά ζητήματα των Δυτικών Βαλκανίων, Μίροσλαβ Λάιτσακ. Το Κοσσυφοπέδιο θα εκπροσωπηθεί από τον πρέσβη του στις Βρυξέλλες Άγκρον Μπαϊράμι και η Σερβία από τον επικεφαλής διαπραγματευτή Πέταρ Πέτκοβιτς.

Την ίδια στιγμή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε την απελευθέρωση της βίζας για το Κοσσυφοπέδιο, επιτρέποντας στους πολίτες του να ταξιδεύουν σε χώρες της ΕΕ χωρίς να είναι υποχρεωμένοι να υποβάλουν αρχικά αίτηση για βίζα.

Μέσω ανακοίνωσης, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανακοίνωσε ότι ενέκρινε τη συμφωνία για την ελευθερία θεωρήσεων μικρής διάρκειας με το Κοσσυφοπέδιο.

Πηγή: Euronews, AFP

Διαβάστε επίσης:

Ένα βήμα πιο κοντά στην αποδοχή του ευρωπαϊκού σχεδίου Σερβία και Κόσοβο

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter