Σερβία: Ταμπλόιντ κατηγορούν τη Γερμανία για τροφοδότηση αντικυβερνητικών διαδηλώσεων

Σερβία: Ταμπλόιντ κατηγορούν τη Γερμανία για τροφοδότηση αντικυβερνητικών διαδηλώσεων

Η γερμανική εφημερίδα διαψεύδει τους ισχυρισμούς φιλοκυβερνητικών ταμπλόιντ της Σερβίας σχετικά με εμπλοκή της σε διαδηλώσεις εναντίον της κυβέρνησης που συνεχίζονται στη χώρα. «Η DW δεν εκπροσωπεί καμία πολιτική άποψη στη Σερβία και ως εκ τούτου τηρεί ουδέτερη στάση στις μετεκλογικές διαμαρτυρίες», ανέφερε η DW σε γραπτή απάντηση.

Διαμαρτυρίες για το εκλογικό αποτέλεσμα

Διαδηλωτές, συμπεριλαμβανομένων εκπροσώπων κομμάτων της αντιπολίτευσης και πολιτών, διαδηλώνουν εδώ και τρεις ημέρες έξω από την έδρα της Δημοκρατικής Εκλογικής Επιτροπής, ζητώντας την ακύρωση των εκλογών στο Βελιγράδι και τη διοργάνωση νέων.

Πολίτες και πολιτικοί της αντιπολίτευσης ισχυρίζονται ότι η νίκη του κυβερνώντος Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος (SNS) στο Βελιγράδι προήλθε από εκλογική νοθεία. Πολυάριθμα βίντεο κυκλοφορούν στα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στα Μέσα ενημέρωσης, παρέχοντας στοιχεία για διάφορες παρατυπίες. Επίσης, διεθνείς παρατηρητές εκτιμούν ότι το κυβερνών κόμμα είχε συστημικά πλεονεκτήματα στις σερβικές εκλογές.

Αντιδράσεις από τα ταμπλόιντ

Σχεδόν όλα τα φιλοκυβερνητικά ταμπλόιντ είχαν πρωτοσέλιδα άρθρα που δυσφημούσαν τους διοργανωτές των διαδηλώσεων, συμπεριλαμβανομένης της άτυπης ομάδας «Φοιτητές Ενάντια στη Βία», που αποτελείται από νέους και φοιτητές από το Πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου.

Η Večernje novosti δημοσίευσε ένα άρθρο με τίτλο «Το Βερολίνο τροφοδοτεί τις διαδηλώσεις: Γερμανικά δάχτυλα πίσω από τη βία μπροστά στο ΡΙΚ». Αυτό το άρθρο αναδημοσιεύτηκε από όλα τα φιλοκυβερνητικά Μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένης της παλαιότερης καθημερινής εφημερίδας του Βελιγραδίου, Politika.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι το ενδιαφέρον των δυτικών υπηρεσιών για εκλογές στη Σερβία δεν μειώθηκε ακόμη και μετά το κλείσιμο των εκλογικών τμημάτων και οι Γερμανοί είναι ιδιαίτερα ενεργοί στο να εμψυχώνουν διαδηλώσεις από τη φιλοδυτική αντιπολίτευση.

«Σύμφωνα με πληροφορίες από τη Večernje novosti, οι πράκτορες πληροφοριών τους είναι αυτοί που, μέσω των τοπικών τους διασυνδέσεων, τροφοδοτούν τη βία που λαμβάνει χώρα μπροστά από τα κεντρικά γραφεία της Εκλογικής Επιτροπής της Δημοκρατίας, όλα με το πρόσχημα της υποτιθέμενης κλοπής στα εκλογικά τμήματα», γράφει η Novosti.

Συγκρίσεις με το παρελθόν

Οι διαμαρτυρίες πολιτών μπροστά από τη Δημοκρατική Εκλογική Επιτροπή, με το γνωστό ύφος των φιλορωσικών μέσων ενημέρωσης, συγκρίνονται με το Μαϊντάν, προσθέτοντας ότι μέχρι στιγμής, οι προσπάθειες να «πυροδοτήσει τον σπόρο ενός νέου Μαϊντάν» ήταν μάταιες, αλλά οι διαμαρτυρίες πρέπει να γίνει κατανοητή ως «η τελευταία προσπάθεια αναδιάταξης του πολιτικού τοπίου στο Βελιγράδι μέσω υβριδικών επιχειρήσεων και προπαγανδιστικού πολέμου για να φέρει στην εξουσία μια επιλογή που θα υλοποιούσε τα συμφέροντα των δυτικών κέντρων εξουσίας».

Για να υποστηρίξει τον ισχυρισμό ότι η Γερμανία βρίσκεται πίσω από τις διαδηλώσεις των πολιτών, η Večernje novosti επικαλείται τη συνεργασία του Νίκολα Ρίστιτς, ενός από τους εξέχοντες συμμετέχοντες στις διαδηλώσεις, με το γερμανικό μέσο ενημέρωσης Deutsche Welle. Όπως δήλωσε ο ίδιος, ο Ρίστιτς είναι ιδιοκτήτης και διευθυντής της εταιρείας δημοσίων σχέσεων «DP Media» και όπως αναφέρεται δημόσια στην ιστοσελίδα της εταιρείας, συνεργάστηκε σε ένα από τα έργα με τη DW.

Στοχοποίηση ΜΜΕ για συνεργασία με ξένους

Σχεδόν καμία αντικυβερνητική διαμαρτυρία δεν έχει παρουσιαστεί σε φιλοκαθεστωτικά μέσα χωρίς παρόμοια αφήγηση. Οι αφηγήσεις είναι γενικά οι ίδιες: κάποιος από τη Δύση προσπαθεί να ανατρέψει τη Σερβία μέσω διαμαρτυριών.

Από αυτή την άποψη, άτομα και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών που συνεργάζονται με δυτικές μη κυβερνητικές οργανώσεις στοχοποιούνται σχεδόν πάντα. Κατά τη διάρκεια μαζικών αντικυβερνητικών διαδηλώσεων για το άνοιγμα ορυχείων λιθίου, η σερβική κυβέρνηση, μαζί με ΜΜΕ κοντά της, χαρακτήρισαν τη διαμαρτυρία ως συνωμοσία ξένων κατά της Σερβίας.

Εκείνη την εποχή, η πρωθυπουργός Άνα Μπρνάμπιτς κατηγόρησε τις δυτικές κυβερνήσεις και μη κυβερνητικές οργανώσεις ότι οργανώνουν και χρηματοδοτούν οδοφράγματα σε ολόκληρη τη χώρα. Οι πρεσβείες των χωρών αυτών διέψευσαν από κοινού τους ισχυρισμούς του πρωθυπουργού σε ανακοίνωσή τους.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter