Σεξιστικό σκάνδαλο Ρουμπιάλες: Σε έξοδο ωθείται και ο προπονητής της εθνικής ομάδας γυναικών της Ισπανίας

Σεξιστικό σκάνδαλο Ρουμπιάλες: Σε έξοδο ωθείται και ο προπονητής της εθνικής ομάδας γυναικών της Ισπανίας

Ο αμφιλεγόμενος προπονητής της εθνικής ομάδας γυναικών της Ισπανίας, Χόρχε Βίλδα πρόκειται να απομακρυνθεί καθώς το σκάνδαλο σεξισμού κατακλύζει την ισπανική ποδοσφαιρική ομοσπονδία δεν του αφήνει άλλα περιθώρια, σύμφωνα με ισπανικά δημοσιεύματα.

Μαζί στα εύκολα, χώρια στα δύσκολα

Ο Βίλδα την περασμένη εβδομάδα πήρε το μέρος του προέδρου της Ισπανικής Ομοσπονδίας, Λουίς Ρουμπιάλες, που αρνήθηκε να παραιτηθεί από τη θέση του και τάχθηκε κατά του «ψευδεπίγραφου φεμινισμού», αλλά αργότερα επέκρινε την «ανάρμοστη και απαράδεκτη» συμπεριφορά του Ρουμπιάλες. Ενώ η πλειοψηφία του προπονητικού επιτελείου της Ισπανίας προσφέρθηκε να παραιτηθεί μετά το περιστατικό με τον Ρουμπιάλες, ο Βίλδα δεν το έκανε, αφού ο Ρουμπιάλες ανακοίνωσε δημόσια ότι ο προπονητής ήταν έτοιμος για νέο συμβόλαιο με μεγάλη αύξηση μισθού. Ο Βίλδα και ο Ρουμπιάλες είναι στενοί σύμμαχοι από τότε που 15 παίκτριες έκαναν απεργία από την εθνική ομάδα της Ισπανίας τον Σεπτέμβριο του 2022, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις μεθόδους του προπονητή αλλά και απαιτώντας βελτιώσεις από την ομοσπονδία στις συνθήκες ταξιδιού, τον αριθμό του προσωπικού υποστήριξης και άλλους τομείς. Ο 42χρονος προπονητής έγινε αντικείμενο χλεύης στα social media από τους φιλάθλους του ποδοσφαίρου, καθώς οι ισπανίδες παίκτριες φαίνονταν απρόθυμες να πανηγυρίσουν μαζί του την επιτυχία της κατάκτησης του παγκοσμίου κυπέλλου.

Πολλές από τις 15 παίκτριες που τον επέκριναν άλλαξαν τη στάση τους και έθεσαν εαυτόν διαθέσιμο για την επιλογή στο τουρνουά, αλλά ο Βίλδα κάλεσε μόνο τρεις από αυτές: την μετέπειτα MVP του τουρνουά Αϊτάνα Μπονμάτι, την Όνα Μπάτγε και τη Μαριόνα Καλδεντέι, όλες παίκτριες της Μπαρτσελόνα.

Υπενθυμίζεται ότι η FIFA ανέστειλε τα καθήκοντα του Ρουμπιάλες για 90 ημέρες, ενώ η ισπανική κυβέρνηση επιδιώκει να επιβάλει τις δικές της κυρώσεις και η RFEF του ζήτησε να παραιτηθεί. Δημοσιεύματα στην Ισπανία την Πέμπτη ανέφεραν ότι οι περιφερειακοί πρόεδροι της RFEF συμφώνησαν για την ανάγκη αποχώρησης του Βίλδα σε μια συνάντηση τη Δευτέρα, αν και λέγεται ότι θέλει έναν άλλο ρόλο στην ομοσπονδία εάν αποχωρήσει από την τρέχουσα θέση του.

Ταραγμένη ιστορία

Η Βίλδα ανέλαβε την εθνική ομάδα γυναικών της Ισπανίας το 2015, μετά από χρόνια που πέρασε προπονώντας νεότερες ηλικιακές ομάδες εντός της RFEF. Οι παίκτριες παραπονέθηκαν για τις μεθόδους προπόνησης και τις τακτικές του μετά τον αποκλεισμό της Ισπανίας στο Euro 2022 από την Αγγλία στα προημιτελικά, καθώς και για άλλα θέματα γύρω από την ομάδα.

Τελικά 15 παίκτριες, συμπεριλαμβανομένων πολλών από τα αστέρια της ομάδας, έγραψαν μια επιστολή στην RFEF ανακοινώνοντας ότι θα αποχωρούσαν από την ομάδα λόγω καταστάσεων που «επηρεάζουν τη συναισθηματική μας κατάσταση και επομένως την υγεία μας». Η Ερμόσο και η διπλή νικήτρια της Χρυσής Μπάλας, Αλεξία Πουτέγιας δεν συμμετείχαν στη διαμαρτυρία λόγω τραυματισμού, αλλά πρόσφεραν την υποστήριξή τους στις απεργούς παίκτριες. Η Πουτέγιας υπέστη τραυματισμό στο γόνατο κατά την προπόνηση με την Ισπανία ενόψει του Euro 2022. Τα ισπανικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι τέτοιες καταστάσεις ανησυχούσαν τις παίκτριες, οι οποίες ήθελαν περισσότερους φυσιοθεραπευτές για να αποτρέψουν τραυματισμούς.

Η Βίλντα δέχθηκε επίσης κριτική για την υπερβολική παρέμβαση στα προσωπικά αντικείμενα των παικτριών. Ισπανικά δημοσιεύματα ανέφεραν ότι ζήτησε να ελέγξει τις τσάντες από ψώνια των παικτών και ανάγκασε την ομάδα να αφήσει ανοιχτές τις πόρτες του υπνοδωματίου της κατά τη διάρκεια των προπονήσεων της ομάδας για να βεβαιωθεί ότι οι παίκτριες ήταν ακόμα εκεί τα βράδια.

Παρά τα παράπονα, ο Ρουμπιάλες και η ομοσπονδία στάθηκαν στο πλευρό του Βίλδα και ο προπονητής κάλεσε αρκετές νεότερες παίκτριες για να συμπληρώσει τα αστέρια που έλειπαν. Πολλές από αυτές έφτασαν ακόμα και στην αρχική ενδεκάδα για το Παγκόσμιο Κύπελλο καθώς βασικοί παίκτες, όπως το δίδυμο της Μπαρτσελόνα, Μάπι Λεόν και Πάτρι Γουιχάρο, έχασαν τη θέση τους, παραμένοντας σταθερές στη διαμαρτυρία τους.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter