Σεξουαλική κακοποίηση δια του διαδικτύου – Εκδικητική μη συναινετική πορνογραφία

Σεξουαλική κακοποίηση δια του διαδικτύου – Εκδικητική μη συναινετική πορνογραφία

Συνέντευξη τύπου θα πραγματοποιηθεί σήμερα Τετάρτη για την πρώτη μήνυση που κατατέθηκε κατά της πλατφόρμας chatpic.org, ενός ιστότοπου που αποτελούσε στέγη για τη μη συναινετική διανομή προσωπικού υλικού, όπως γυμνών φωτογραφιών ή βίντεο.

Διαβάστε επίσης: Δίκτυο εκβιασμών, «ανταλλαγών» και διαπόμπευσης ανήλικων κοριτσιών και γυναικών

Όπως αναφέρει και η δικηγόρος Αντωνία Λεγάκη που εκπροσωπεί την καταγγέλλουσα Σοφία Α., της γυναίκας που κατέθεσε μήνυση κατά της πλατφόρμας αλλά και κατά του ανθρώπου στον οποίο είχε αποστείλει τις φωτογραφίες οι οποίες βρέθηκαν στο chatpic.org «Η ελληνική έννομη τάξη δεν έχει συγκεκριμένη διάταξη νόμου γι’ αυτό το έγκλημα που όχι μόνο προσβάλει βάναυσα την προσωπικότητα των κοριτσιών αυτών αλλά συχνά συντρίβει τη ζωή τους για πάντα. Η πιο σχετική, νομοθεσία για την παραβίαση των προσωπικών δεδομένων απαιτεί έγκληση για να παρέμβει η αστυνομία. Βέβαια, χιλιάδες κοπέλες δεν γνωρίζουν καν ότι οι φωτογραφίες τους βρίσκονται αναρτημένες, ενώ σαφώς εκεί υπάρχουν και ανήλικα κορίτσια για τα οποία δεν απαιτείται έγκληση. Παρά το γεγονός πως πολλές κοπέλες απευθύνθηκαν στην αστυνομία, μόνο μία, η Σ.Α. μέχρι σήμερα, βρήκε το θάρρος να προχωρήσει σε επώνυμη μήνυση. Και πάλι χωρίς τη βοήθεια της αστυνομίας».

Διαβάστε επίσης: «Ηλεκτρονική σεξουαλική κακοποίηση: ένα χορηγούμενο κακούργημα»

Ολόκληρο το Δελτίου Τύπου: 

Πριν από ένα χρόνο, μια εικοσάχρονη κοπέλα αυτοκτόνησε όταν διέρρευσαν φωτογραφίες της στο διαδίκτυο. Σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, μία 15χρονη κοπέλα αυτοκτόνησε επειδή γυμνές φωτογραφίες της αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα chatpic.org. H ιστοσελίδα αυτή, όπως και η ιστοσελίδα volafyle.οrg, είναι πλατφόρμες στις οποίες ανώνυμα και ασύδοτα μπορεί οποιοσδήποτε να δημοσιεύσει γυμνές φωτογραφίες κατά κύριο λόγο κοριτσιών (ενηλίκων και ανηλίκων) χωρίς φυσικά τη συναίνεσή τους.

Φωτογραφίες, προσωπικά στοιχεία, ακόμη και διευθύνσεις κοριτσιών που δεν έχουν ιδέα ότι κάποιος χρησιμοποιεί την εικόνα του γυμνού σώματος τους με σκοπό τη διαπόμπευση. Διαπόμπευση που επιτυγχάνεται χάρη στην πλήρη αδράνεια των Αρχών και την κυρίαρχη κοινωνική αντίληψη της ενοχοποίησης του θύματος.

Η ελληνική έννομη τάξη δεν έχει συγκεκριμένη διάταξη νόμου γι’ αυτό το έγκλημα που όχι μόνο προσβάλει βάναυσα την προσωπικότητα των κοριτσιών αυτών αλλά συχνά συντρίβει τη ζωή τους για πάντα. Η πιο σχετική, νομοθεσία για την παραβίαση των προσωπικών δεδομένων απαιτεί έγκληση για να παρέμβει η αστυνομία. Βέβαια, χιλιάδες κοπέλες δεν γνωρίζουν καν ότι οι φωτογραφίες τους βρίσκονται αναρτημένες, ενώ σαφώς εκεί υπάρχουν και ανήλικα κορίτσια για τα οποία δεν απαιτείται έγκληση. Παρά το γεγονός πως πολλές κοπέλες απευθύνθηκαν στην αστυνομία, μόνο μία, η Σ.Α. μέχρι σήμερα, βρήκε το θάρρος να προχωρήσει σε επώνυμη μήνυση. Και πάλι χωρίς τη βοήθεια της αστυνομίας.

Η Σ. Α. Κατέθεσε μήνυση κατά του δράστη της ανάρτησης των φωτογραφιών της, κατά των διαχειριστών του chatpic.org, και κατά των διαχειριστών των εταιριών που με οποιοδήποτε τρόπο διευκολύνουν τη λειτουργία της εν λόγω πλατφόρμας. Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει και για τις διαφημιζόμενες εταιρίες που χρηματοδοτούν στην πράξη το έγκλημα αυτό. Ένα έγκλημα που διευκολύνει και περιλαμβάνει κάθε είδος εγκληματικής δραστηριότητας που σχετίζεται με πορνογραφικό υλικό.

Η σεξουαλική κακοποίηση δια του διαδικτύου θα συνεχίζεται μέχρι να την σταματήσουμε συλλογικά ως κοινωνία. Δεν φταίει το θύμα που «έστειλε». Φταίει ο θυτης που ανήρτησε, φταίει η πλατφόρμα που εμπορεύεται αυτό το έγκλημα, φταίνε οι διαφημιζόμενοι που το χρηματοδοτούν, φταίει η αστυνομία που δεν παρεμβαίνει, η πολιτεία που δε θεσπίζει νόμους για την προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών.

Στη συνέντευξη τύπου θα μιλήσουν:

1. Αντωνία Λεγάκη, δικηγόρος, συνήγορος της Σ.Α.

2. Έρη Ιωαννίδου, δικαστική ψυχολόγος.

Η συνέντευξη τύπου  θα γίνει στη 1.00 το μεσημέρι της Τετάρτης, 19 Μαΐου μέσω του OmniaTv.

Στα παρακάτω λινκ και μπορούν να διατυπώνονται απευθείας ερωτήσεις

Στο YouTubehttps://www.youtube.com/watch?v=PNCKaRhYl0

Στο Facebookhttps://www.facebook.com/events/237408918152666/

Πηγή: koutipandoras.gr

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter