Τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα: Σφαγή αθώων στο ρωσικό Μπατακλαν

Τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα: Σφαγή αθώων στο ρωσικό Μπατακλαν
A massive blaze is seen over the Crocus City Hall on the western edge of Moscow, Russia, Friday, March 22, 2024. Several gunmen have burst into a big concert hall in Moscow and fired automatic weapons at the crowd, injuring an unspecified number of people and setting a massive blaze in an apparent terror attack days after President Vladimir Putin cemented his grip on the country in a highly orchestrated electoral landslide. (Sergei Vedyashkin/Moscow News Agency via AP)

Αντιμέτωπη με μια από τις μεγαλύτερες τρομοκρατικές επιθέσεις στην πρόσφατη ιστορία της χώρας, εν μέσω του πολέμου με την Ουκρανία, βρέθηκε η ρωσική ηγεσία το βράδυ της Παρασκευής, όταν ένοπλοι σκόρπισαν τον θάνατο στο συναυλιακό κέντρο Κρόκους στην περιοχή Κράσνογκορσκ της Μόσχας εν ώρα διαγωνισμού χορού για παιδιά και εφήβους.

Οι τουλάχιστον πέντε ένοπλοι εισέβαλαν στο τεράστιο κτίριο οπλισμένοι με καλάσνικοφ και άνοιξαν πυρ αδιακρίτως εναντίον του πλήθους, τόσο στην αίθουσα όπου δινόταν η παράσταση όσο και στους υπόλοιπους χώρους του κτιριακού συμπλέγματος. Παράλληλα πυροδότησαν εκρηκτικά που κουβαλούσαν μαζί τους αλλά και εμπρηστικές βόμβες, με αποτέλεσμα μεγάλο τμήμα του συναυλιακού κέντρου να πιάσει φωτιά και αργότερα να καταρρεύσει. Μέχρι αργά το βράδυ της Παρασκευής ο αριθμός των νεκρών είχε ξεπεράσει τους 40, ενώ οι τραυματίες υπολογίζονταν σε 100. Τουλάχιστον 100 πολίτες εγκλωβίστηκαν για ώρα στα υπόγεια του συμπλέγματος κτιρίων, όμως τελικά κατάφεραν να διασωθούν. Την ώρα της επίθεσης στους χώρους του συναυλιακού κέντρου βρίσκονταν τουλάχιστον 6.500 άνθρωποι – η χωρητικότητά του ανέρχεται σε 9.500 άτομα.

Συντονισμένη επιχείρηση

Η επίθεση, που φέρνει στο μυαλό το μακελειό στο κέντρο Μπατακλάν στο Παρίσι το 2015, ήταν σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές άψογα συντονισμένη και εκτελεσμένη, ενώ με βάση τον χρόνο απόκρισης των ειδικών δυνάμεων της Εθνοφυλακής (Rosgvardia), οι οποίες έσπευσαν μία ώρα μετά τους πρώτους πυροβολισμούς, οι τρομοκράτες συνέχιζαν το έργο τους για αρκετή ώρα. Μάλιστα αργά το βράδυ της Παρασκευής υπήρχαν πληροφορίες για σύλληψη τουλάχιστον ενός δράστη.

Οι πρώτες πληροφορίες για την ταυτότητα των δραστών έκαναν λόγο για μουσουλμάνους αυτονομιστές από την Ινγκουσετία. Η δημοκρατία αυτή της Ρωσίας υπάγεται στο Νότιο Διαμέρισμα και συνορεύει στα νότια με τη Γεωργία. Σύμφωνα με πληροφορίες που διακινούνταν στα διεθνή μέσα ενημέρωσης, οι ρωσικές αρχές είχαν πρόσφατα προχωρήσει σε επιχειρήσεις στην Ινγκουσετία με στόχο κυρίως ισλαμιστικές ομάδες. Στην περιοχή είχαν μάλιστα ξεσπάσει μάχες μεταξύ των δυνάμεων της αστυνομίας και τοπικών μαχητών.

Το ενδεχόμενο να πρόκειται για μουσουλμάνους ενισχύει η μαρτυρία του ερευνητή δημοσιογράφου του Bellingcat Κρίστο Γκρόζεφ, ο οποίος δήλωσε ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών της Ρωσίας (FSB) τις τελευταίες ημέρες είχαν διεξαγάγει μια σειρά επιχειρήσεων εναντίον τρομοκρατικών ομάδων που συνδέονται με το Ισλαμικό Κράτος.

Από την πλευρά τους ρωσικές ακροδεξιές παραστρατιωτικές οργανώσεις, οι οποίες έχουν περάσει με την πλευρά της Ουκρανίας και μάχονται εναντίον των ρωσικών δυνάμεων σε δύο επαρχίες της Ρωσίας (Κουρσκ και Μπέλγκοροντ), υποστήριξαν με σχετικές ανακοινώσεις τους ότι δεν έχουν καμία σχέση με την επίθεση, ενώ κατηγόρησαν τη ρωσική ηγεσία ότι έστησε την τρομοκρατική επίθεση.

Πληροφορίες για σήμα από τις ΗΠΑ

Πριν από περίπου δύο εβδομάδες η αμερικανική πρεσβεία στη Μόσχα είχε εκδώσει προειδοποίηση προς τις ρωσικές αρχές ότι τις επόμενες ημέρες επίκειται τρομοκρατική επίθεση από εξτρεμιστές σε ρωσικό έδαφος. Σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ, ο πρόεδρος Βλαντίμιρ

Πούτιν είχε απαντήσει προεκλογικά ότι η προειδοποίηση αυτή αποσκοπούσε στο να διχάσει τη ρωσική κοινωνία και εξυπηρετούσε τους σχεδιασμούς του Κιέβου και της Ουάσινγκτον.

Σε αυτό το πλαίσιο η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Μαρία Ζαχάροβα εξέδωσε ανακοίνωση και τόνισε πως οι ΗΠΑ θα έπρεπε να έχουν ενημερώσει πιο συγκεκριμένα εάν είχαν πληροφορίες για κάποια τρομοκρατική επίθεση που σχεδιαζόταν εναντίον της Ρωσίας. Επιπλέον κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να καταδικάσει ξεκάθαρα το κτηνώδες αυτό έγκλημα. Νωρίτερα ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας Τζον Κίρμπι είχε τονίσει ότι οι ΗΠΑ δεν είχαν καμία συγκεκριμένη πληροφορία για την επίθεση στο συναυλιακό κέντρο.

Αν και όλες οι πλευρές, όπως φαίνεται από τις πρώτες αντιδράσεις, προσπαθούν να αποσυνδέσουν την επίθεση από τα γεγονότα της Ουκρανίας, αλλά και από τις πρόσφατες εκλογές στη Ρωσία, αναλυτές εκτιμούν ότι προοδευτικά η επίθεση αυτή θα εργαλειοποιηθεί για λόγους προπαγάνδας.

Οι πρώτες αντιδράσεις έδειχναν πως όλες οι πλευρές επιχειρούσαν να αποσυνδέσουν την επίθεση από την Ουκρανία

Διαβάστε επίσης: Ο βρόμικος εκλογικός στρατός του Μητσοτάκη

Οι ψηφιακοί δολοφόνοι της majoritas

Το βρόμικο 41%

Αφιέρωμα 1821: Η Ελλάδα του 19ου αιώνα μέσα από τα μάτια των περιηγητών

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter