Σφαγή του Μονάχου: Η Γερμανία αποζημιώνει με 28 εκατ. ευρώ τους συγγενείς των νεκρών αθλητών

Σφαγή του Μονάχου: Η Γερμανία αποζημιώνει με 28 εκατ. ευρώ τους συγγενείς των νεκρών αθλητών

Σε συμφωνία ήλθαν οι συγγενείς των θυμάτων της επίθεσης της παλαιστινιακής οργάνωσης «Μαύρος Σεπτέμβρης» εναντίον της ολυμπιακής ομάδας του Ισραήλ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου το 1972 και αποδέχτηκαν τη νέα πρόταση αποζημίωσης της γερμανικής κυβέρνησης, ύψους 28 εκατομμυρίων ευρώ, 50 χρόνια μετά το τραγικό συμβάν που συγκλόνισε την τότε παγκόσμια κοινή γνώμη και βύθισε στο πένθος δεκάδες οικογένειες.

Ειδικότερα, η εκπρόσωπος των οικογενειών, Άνκι Σπίτσερ, ανακοίνωσε ότι επετεύχθη συμφωνία, ενώ οι συγγενείς των θυμάτων συμμετείχαν στο μνημόσυνο που θα πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στο Μόναχο, για τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την επίθεση, κατά την οποία σκοτώθηκαν 11 ισραηλινοί αθλητές και ένας Γερμανός αστυνομικός.

Στο πλαίσιο της ετήσιας επιμνημόσυνης δέησης για τα θύματα ο γερμανός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Στάϊνμαγιερ ζήτησε συγνώμη από τις οικογένειες των θυμάτων. «Ζητώ συγνώμη για την έλλειψη προστασίας των ισραηλινών αθλητών και για την έλλειψη πληροφόρησης που ακολούθησε», είπε χαρακτηριστικά ο Στάϊνμάγιερ, έχοντας στο πλευρό του τον ισραηλινό ομόλογό του, Ισαάκ Χέρτζογκ.

Υπενθυμίζεται πως η λεγόμενη Σφαγή του Μονάχου έγινε κατά τη διάρκεια των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 1972, όταν μέλη της Ισραηλινής αποστολής έπεσαν θύματα απαγωγής από την παλαιστινιακή τρομοκρατική οργάνωση Μαύρος Σεπτέμβρης. Η απαγωγή έληξε με αποτυχημένη επέμβαση της γερμανικής αστυνομίας, κατά την οποία σκοτώθηκαν 11 αθλητές, ένας αστυνομικός και πέντε από τους απαγωγείς. Μαζί με τους δυο αθλητές που είχαν δολοφονηθεί νωρίτερα, ο τελικός απολογισμός έφτασε τους 17 νεκρούς.

Πηγή: DPA, Reuters

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter