Σφάζει τους μικρομεσαίους το υπουργείο Οικονομικών με «μαγειρέματα» για τα κριτήρια επιδότησης

Σφάζει τους μικρομεσαίους το υπουργείο Οικονομικών με «μαγειρέματα» για τα κριτήρια επιδότησης

Το νέο «εφεύρημα» του υπουργείου Οικονομικών για να αποκλείσει τους μικρομεσαίους από τη στήριξη των παγίων δαπανών, αν μη τι άλλο είναι πρωτοφανές… Στην πραγματικότητα θέτει τόσο ασφυκτικές προθεσμίες που ουδείς στα λογιστικά γραφεία μπορεί να υπερκεράσει. Έτσι το οικονομικό επιτελείο, υπό το κράτος των αντιδράσεων, με χθεσινοβραδινή του ανακοίνωση διευκρίνισε ότι θα αρκεί μόνο η υποβολή του εντύπου Ε3!

Δείτε επίσης: Στο απόσπασμα οι μικρομεσαίοι

Αδυνατούν τα ανεξάρτητα λογιστικά γραφεία

Όπως προκύπτει από την υπουργική απόφαση οι επιχειρήσεις θα πρέπει να έχουν υποβάλλει φορολογική δήλωση έως τις 17 Ιουνίου, προκειμένου να ενταχθούν στο πρόγραμμα επιδότησης των παγίων δαπανών και να λάβουν τα «πιστωτικά κουπόνια» για να πληρώσουν φόρους και ασφαλιστικές εισφορές! Μάλιστα αυτή θα πρέπει να έχει υποβληθεί πριν την οριστική αίτηση για υπαγωγή στο πρόγραμμα παγίων δαπανών.

Ποιοι όμως μπορούν μέσα σ’ αυτές τις ασφυκτικές προθεσμίες να προλάβουν έστω και με τεράστια δυσκολία, την υποβολή είτε φορολογικής δήλωσης (όπως αναφέρει η υπουργική απόφαση) είτε την υποβολή του εντύπου Ε3 (όπως αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση); Μα όποια επιχείρηση διατηρεί δικό της τμήμα λογιστηρίου και δεν έχει συμβληθεί με ανεξάρτητο λογιστή. Αν μη τι άλλο πρόκειται για ευφάνταστο φίλτρο αποκλεισμού της συντριπτικής πλειονότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που δεν έχουν τη δυνατότητα να διατηρούν εσωτερικό λογιστήριο…

Μαγειρέματα υπέρ των ημετέρων

Όμως όπως φαίνεται δεν αρκούνται σ’ αυτό οι επιτελείς του Κ. Μητσοτάκη… Προφανώς για να έχουν δυνατότητα «μαγειρέματος» έχουν καταρτίσει έτσι την υπουργική απόφαση, ώστε δεν ξεκαθαρίζονται όλες οι προϋποθέσεις υπαγωγής των επιχειρήσεων στο πρόγραμμα στήριξης παγίων δαπανών (στην ουσία πρόκειται για  κουπόνια με τα οποία θα εξοφλούνται οφειλές προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία). Κυριάρχα και παρότι οι ίδιοι το έχουν ανακοινώσει δεν ορίζεται στην υπουργική απόφαση το κριτήριο της πτώσης τζίρου κατά 30% το 2020 σε σχέση με το 2019!

Βέβαια στη χθεσινοβραδινή ανακοίνωση του το υπουργείο Οικονομικών κάνει λόγο για επιδότηση  που θα δοθεί μόνο σε ζημιογόνες επιχειρήσεις κάτι που δεν αναγράφεται στην υπουργική απόφαση. Συγκεκριμένα αναγράφεται: «Όπως είχε ανακοινωθεί από την 11η Μαρτίου 2021, το καθεστώς αφορά ζημιογόνες επιχειρήσεις που παρουσιάζουν πτώση τζίρου τουλάχιστον 30% το 2020 σε σχέση με το 2019. Ειδική πρόβλεψη, ωστόσο, θα υπάρχει για τις νέες επιχειρήσεις (έναρξη εργασιών μετά την 1η.1.2019) και τις επιχειρήσεις που απέκτησαν πρόσφατα υποκατάστημα (από 1.4.2019 έως 31.12.2020), καθώς και για τα ΚΤΕΛ».

Προχειρολόγοι ή συνειδητοί σφαγείς των μικρομεσαίων;

Είναι προφανές ότι ο «διακοσμητικός» Χ. Σταϊκούρας και ο πραγματικός υπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης, ανακάλυψαν νέος τρόπο παραγωγής κανόνων δικαίου, αυτόν των υπουργικών ανακοινώσεων που αντικαθιστά τον παράγωγο τρόπο δικαίου των κατ’ ανάθεση υπουργικών αποφάσεων. Ωστόσο αυτή τη στιγμή το δεδομένο παραμένει αν δεν υπάρξει αλλαγή στην υπουργική απόφαση… Μέχρι τις 17 Ιουνίου όλες οι επιχειρήσεις της χώρας που θέλουν να ενταχθούν στο πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών θα πρέπει να καταθέσουν φορολογική δήλωση και μάλιστα χωρίς να γνωρίζουν αν θα ισχύει το κριτήριο των μείωσης τζίρου του 30%. Μπορεί οι λογιστές να θεωρούν την υπουργική απόφαση για τις 17 Ιουνίου ανεφάρμοστη αλλά το οικονομικό επιτελείο Μητσοτάκη «σφάζει» δια της προθεσμίας τους μικρομεσαίους και αφήνει πολλά περιθώρια μαγειρέματος για τους «δικούς» του ανθρώπους… Βέβαια από την άλλη κάποιοι μπορούν να επικαλεστούν ότι απλώς είναι προχειρολόγοι… Τότε εισέρχεται το ερώτημα ποιος είναι περισσότερο επικίνδυνος;

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter