Σφίγγει το Eurogroup τη θηλιά γύρω από την Ελλάδα – Και τα €748 εκατ. για την αποπληρωμή του χρέους

Σφίγγει το Eurogroup τη θηλιά γύρω από την Ελλάδα – Και τα €748 εκατ. για την αποπληρωμή του χρέους

Σε αντίθεση με όσα καταγράφηκαν από την πλειοψηφία των ελληνικών ΜΜΕ (σιγά την είδηση πλέον) το Eurogroup της Πέμπτης μόνο φιλικό δεν ήταν με τη χώρα και την κυβέρνηση της ΝΔ.

Κι αυτό παρά το γεγονός ότι η ίδια η Κομισιόν αναγνωρίζει ότι το φετινό καλοκαίρι θα είναι μάλλον καταστροφικό για τις χώρες που το ΑΕΠ τους εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό όπως η Ελλάδα.

Κάπου εδώ αρχίζουν τα δύσκολα για τον κ. Σταϊκούρα και το Μαξίμου. Για παράδειγμα, η απόφαση για την εκταμίευση των κερδών των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα ήταν καθαρά πολιτική απόφαση, καθώς η Ελλάδα δεν πληρούσε τα κριτήρια. Παράλληλα, η προηγούμενη απόφαση – που ανέφερε ότι τα χρήματα αυτά (€748 εκατομμύρια) θα πάνε και σε επενδύσεις στο εσωτερικό της χώρας – παραπέμπεται στις καλένδες αφού δεσμευτήκαμε να διατεθούν για την αποπληρωμή του χρέους!

Πάλι προαπαιτούμενα από το παράθυρο

Στις καλένδες πάνε και οι όποιες αναφορές για ελαστική αντιμετώπιση λόγω πανδημίας αφού στο σχετικό κοινό ανακοινωθέν οι υπουργοί Οικονομικών απαίτησαν και μπήκαν μια σειρά από δεσμεύσεις τις οποίες η χώρα μας καλείται να υλοποιήσει τάχιστα.

Όπως για παράδειγμα να περάσει ο νέος Πτωχευτικός Νόμος, να καταργηθεί τέλος Ιουλίου η προστασία της πρώτης κατοικίας, να προχωρήσει η τραπεζική εξυγίανση με έμφαση στα κόκκινα δάνεια, να μειωθούν βάση σχεδίου οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου και να προχωρήσουν όσες μεταρρυθμίσεις καθυστερούν.

Με απλά Ελληνικά και παρά τις επιπτώσεις του lock down οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών σφίγγουν τη μνημονιακή θηλιά γύρω από την Ελλάδα, σε σημείο να αναρωτιέται κανείς τι είδους «δημοσιονομική ευελιξία» είναι αυτή που υπόσχονται λόγω πανδημίας και πόσο μπορεί η χώρα μας να ελπίζει σε χαμηλότερα δημοσιονομικά πλεονάσματα το 2021.

Κι όλα αυτά παρά τις θριαμβολογίες των κυβερνητικών στελεχών για τη χθεσινή απόφαση του Eurogroup η οποία συν τοις άλλοις σημειώνει ότι η υστέρηση σε πολλές εκ των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα μας έχει ξεκινήσει πριν από το lock down.  

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter