«Σφήνα» Μπένου από Μητσοτάκη σε ΚΙΝΑΛ και άριστους ΝΔ

«Σφήνα» Μπένου από Μητσοτάκη σε ΚΙΝΑΛ και άριστους ΝΔ

Πολιτικές διαστάσεις, με αντανακλάσεις δυσφορίας όχι μόνο στη Χαριλάου Τρικούπη αλλά και εντός της ΝΔ, λαμβάνει η επιλογή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να ορίσει το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Σταύρο Μπένο ως επικεφαλής της επιτροπής για την ανασυγκρότηση της Εύβοιας, μετά τις πυρκαγιές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε ερώτηση του Documentonews.gr προς το ΚΙΝΑΛ για το θέμα του Σταύρου Μπένου ο Γραμματέας Επικοινωνίας του Κινήματος Αλλαγής Πάνος Βλάχος απάντησε ως εξής:

«Αντί να απολογείται διαρκώς το Κίνημα Αλλαγής και το ΠΑΣΟΚ για τις επιλογές που κάνουν πρώην στελέχη του, καλό θα ήταν να εξηγήσει ο κ. Μητσοτάκης στους νεοδημοκράτες και τον ελληνικό λαό πού πήγε το μητρώο στελεχών που θα στελέχωνε το επιτελικό κράτος και γιατί δεν αξιοποιούνται οι άριστοι της ΝΔ που παραμένουν στον πάγκο».

Και ο Πάνος Βλάχος συμπληρώνει: «Οι καιροί άλλαξαν και τα στελέχη του Κινήματος Αλλαγής σήμερα αγωνίζονται για την ανάδειξη της παράταξής μας σε πρωταγωνίστρια. Δεν δελεάζονται από τις καρέκλες του κ. Μητσοτάκη ή τις υποσχετικές του κ. Τσίπρα».

Δεν έχει μόνο τεχνοκρατικά χαρακτηριστικά η ανάθεση στον 73χρονο πολιτικό και τοπογράφο Σταύρο Μπένο της υλοποίησης του αναπτυξιακού ανασχεδιασμού για το νησί, μετά τις πυρκαγιές. Σε μια περίοδο που η κοινωνία ξεχειλίζει από οργή για τις καταστροφές από τα πύρινα μέτωπα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε ένα πολιτικό πρόσωπο που να “ελαφρύνει” το βάρος της γαλάζιας επιτελικής “ανεπάρκειας” και να ενισχύσει επικοινωνιακά το ηγετικό του προφίλ σκιαγραφώντας την κυβέρνηση της ΝΔ με χαρακτηριστικά υπερκομματικής εμβέλειας στις δύσκολες καταστάσεις της χώρας. Κυρίως βέβαια επιχειρεί να δώσει “χτύπο” στο (σχεδόν ανύπαρκτο) σήμα εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας των πολιτών προς την Πολιτεία.

Ο Σταύρος Μπένος έχει συνδεθεί στην πορεία του με δυο εμβληματικές παρεμβάσεις. Η μια αφορά στην επόμενη ημέρα μεγάλης φυσικής καταστροφής- ως δήμαρχος Καλαμάτας (1978–1990) συνέβαλε, μετά το σεισμό του 1986, στον χωροταξικό και αναπτυξιακό ανασχεδιασμό και στην ανοικοδόμηση της πρωτεύουσας και κεντρικού λιμανιού της Μεσσηνίας.

Η άλλη συνδέεται με την αποτελεσματικότητα στη διοίκηση με τη δημιουργία των ΚΕΠ (Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών). Βέβαια, αποκτά βαρύτητα με πολιτική σημασία η επιλογή Μητσοτάκη , σε μια κρίσιμη στιγμή, να φέρει στο προσκήνιο δίπλα του, έναν ακόμα στέλεχος της ευρύτερης σοσιαλδημοκρατίας, που διατέλεσε Βουλευτής Μεσσηνίας (1990-2004) και Β΄ Αθήνας (2004-2007) και υπήρξε Υφυπουργός Πολιτισμού στη τελευταία κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου και Υπουργός Πολιτισμού, Υπουργός Αιγαίου και Υφυπουργός Δημόσιας Διοίκησης στις κυβερνήσεις Κώστα Σημίτη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει μεγαλύτερο θόρυβο και από την συζήτηση που υφέρπει για επικείμενο ανασχηματισμό.

Ο Σταύρος Μπένος έρχεται με διαφορετικό ρόλο να προστεθεί στον …ΠΑΣΟΚικό κύκλο της ΝΔ, δίπλα στον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη, το υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη…Παράγοντες της ΝΔ – και Σαμαρικοί και Καραμανλικοί- δυσανασχετούν κατ΄επανάληψη για επιλογές του Κυριάκου Μητσοτάκη να ενισχύει και αναδεικνύει στελέχη άλλων πολιτικών χώρων, δίνοντας , όπως κάποιοι λένε, την εντύπωση ότι η παράταξη της ΝΔ δεν έχει επαρκές στελεχιακό δυναμικό να φέρει σε πέρας σημαντικές αποστολές…

Την ίδια ώρα, η κίνηση αυτή μοιάζει να φέρνει σε δύσκολη θέση το Κίνημα Αλλαγής, αν και η ηγεσία του επιμένει ότι έχει περάσει προ πολλού ο καιρός που πρώην στελέχη μπορούν να το αποσυντονίζουν. Δεν λείπουν και κείνοι από τη Χαριλάου Τρικούπη που δεν αποφεύγουν να θυμίζουν ότι ο Σταύρος Μπένος δεν είναι μέλος του ΚΙΝΑΛ και να προσθέτουν με αιχμηρό τρόπο προσθέτουν ότι υπάρχουν πολλά στελέχη της κεντροαριστεράς και πρώην μέλη του ΠΑΣΟΚ που δεν περιμένουν να τους “πετάξει” κάποιο αξίωμα η ΝΔ αλλά συνεχίζουν να πορεύονται χωρίς να γέρνουν προς τα δεξιά.

Το ΚΙΝΑΛ συνεχίζει να δίνει το “παρών” στις προσπάθειες ανακούφισης των πυρόπληκτών. Κλιμάκια στελεχών της βρίσκονται στους τόπους όπου οι πυρκαγιές μαίνονται ενώ και η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά από την πρώτη στιγμή έκανε περιοδείες στα καμμένα.

Από τις προηγούμενες ημέρες, το Κίνημα Αλλαγής είχε οξύνει την πολιτική του κριτική προς την κυβέρνηση της ΝΔ. Αυτό όμως έγινε σταδιακά. Τις πρώτες ημέρες μετά την εκδήλωση των καταστροφικών πυρκαγιών η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη και τα στελέχη της κρατούσαν μια εύθραυστη ισορροπία στις τοποθετήσεις τους, ώστε να μην δοθεί η εντύπωση της πολιτικής εκμετάλλευσης με φόντο τα αποκαΐδια της καμμένης γης αλλά και να ανοίγει σιγά σιγά τη συζήτηση για την επόμενη ημέρα.

Έφεραν στο προσκήνιο προτάσεις τους αλλά ταυτόχρονα μετά τις εξελίξεις με τα χιλιάδες καμμένα στρέμματα, τις καταστροφές και τις επικοινωνιακές, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, τοποθετήσεις Μητσοτάκη και τα διαγγέλματα, η Χαριλάου Τρικούπη “απασφάλισε” επιρρίπτοντας ευθέως ευθύνες για αναποτελεσματική διαχείριση των πυρκαγιών με τεράστιες επιπτώσεις.

Μάλιστα, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά κάλεσε ευθέως σε παραίτηση την ηγεσία του υπουργείου πολιτικής Προστασίας (Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και Νίκο Χαρδαλιά). Κατά τη Φώφη Γεννηματά, η απόδοση ευθυνών δεν μπορεί να αφορά μόνο υπηρεσιακά στελέχη, αλλά και τους πολιτικούς τους προϊσταμένους που «απέτυχαν στον σχεδιασμό, την προετοιμασία, τον συντονισμό και την κατάσβεση. Που δεν εφάρμοσαν- σε μεγάλο βαθμό- ούτε τον
νόμο της ΝΔ για την πολιτική προστασία».

Έτσι, σε δήλωσή της (10.8.2021) η Φώφη Γεννηματά επισημαίνει ότι «η άμεση αντικατάσταση του Υπουργού προστασίας του πολίτη και του Υφυπουργού πολιτικής προστασίας είναι το πρώτο βήμα πραγματικής ανάληψης ευθύνης διαφορετικά η συγνώμη του Πρωθυπουργού είναι επικοινωνιακή και ο ίδιος συνυπεύθυνος». Για να καταλήξει: «Οι αναγκαίες εκκενώσεις περιοχών της τελευταίας στιγμής, δεν καλύπτουν την ανεπάρκεια του κυβερνητικού συστήματος πολιτικής προστασίας».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter