Σφοδρά πυρά ΚΚΕ κατά ΝΔ για το εμπορικό σήμα «Turkaegean»

Σφοδρά πυρά ΚΚΕ κατά ΝΔ για το εμπορικό σήμα «Turkaegean»

Στις Βρυξέλλες φέρνει  το ΚΚΕ την υπόθεση με την έγκριση από το Γραφείο Πνευματικής Ιδιοκτησίας της ΕΕ (EUIPO) της ονομασίας «Turkaegean» ως «εμπορικού σήματος» της Τουρκίας μέχρι το 2031. Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης κατέθεσε την Τετάρτη (29.6.2022) κατ’ επείγουσα ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Της ζητά να τοποθετηθεί επί του θέματος, καθώς, σύμφωνα με το ΚΚΕ, η αποδοχή της ονομασίας «Τουρκικό Αιγαίο» από τον οργανισμό της ΕΕ «δεν αφορά τη δήθεν “τουριστική προβολή” της Τουρκίας, αλλά την προβολή των απαράδεκτων τουρκικών διεκδικήσεων στο Αιγαίο, την προκλητική αμφισβήτηση ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων από την αστική τάξη της Τουρκίας».

Η έγκριση και καταχώριση από το Γραφείο Πνευματικής Ιδιοκτησίας της ΕΕ  της ονομασίας «Turkaegean» ως «εμπορικού σήματος» της Τουρκίας δεν είναι ούτε τυπική, ούτε «αθώα» απόφαση, αναφέρει το ΚΚΕ, αλλά συνδέεται «με συμφέροντα και επενδύσεις μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων από ισχυρές καπιταλιστικές χώρες της ΕΕ».

Μάλιστα, σε ανακοίνωσή της η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ (Κώστας Παπαδάκης και Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος) παραθέτει στοιχεία και δεδομένα ενώ  εξαπολύει πυρά κατά της κυβέρνησης ΝΔ για τη στάση της αλλά και τις προηγούμενες κυβερνήσεις που αποδέχτηκαν και επικύρωσαν το θεσμικό πλαίσιο  «για το εμπορικό σήμα της ΕΕ».

 Χαρακτηρίζει  «πρόκληση για το λαό μας» την προσπάθειά της κυβέρνησης Μητσοτάκη «να παραστήσει την “ανήξερη”», αν και, όπως σημειώνει το ΚΚΕ,  η τουρκική αίτηση υποβλήθηκε στο EUIPO στις 16-7-2021 (δημοσιεύτηκε στις 7-9-2021 και εγκρίθηκε ελλείψει ενστάσεως στις 7-12-2021).  Μάλιστα, την εγκαλεί ιδιαίτερα γιατί επιχειρεί να  «ξεπλύνει» την ΕΕ. Θεωρεί ότι αυτός ήταν ο στόχος των δηλώσεων του κυβερνητικού εκπροσώπου (το EUIPO είναι ένα ιδιωτικό γραφείο, «δεν παράγει πολιτικά ζητήματα») αν και η  κυβέρνηση της ΝΔ γνωρίζει, όπως τονίζει το ΚΚΕ, ότι πρόκειται για οργανισμό της ΕΕ που διοικείται από Διοικητικό Συμβούλιο στο οποίο συμμετέχουν ένας εκπρόσωπος από κάθε κράτος-μέλος, δύο αντιπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κι ένας του Ευρωκοινοβουλίου.

Το ΚΚΕ εξηγεί τα εξής: «Το EUIPO αποτελεί τον οργανισμό αναγνώρισης πνευματικών δικαιωμάτων και εμπορικών σημάτων (trade marks) της ΕΕ που μάλιστα υπερέχει και από τα εθνικά, ενώ διαθέτει και ολόκληρο σύστημα δικαστηρίων για τα εμπορικά σήματα. Επειδή μάλιστα αρχικά δεν υπήρχε ομοφωνία στο Συμβούλιο της ΕΕ για τη καθιέρωση του “εμπορικού σήματος της ΕΕ”, το σύστημα προχώρησε με τη μορφή της “ενισχυμένης συνεργασίας” των “προθύμων” κρατών-μελών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Όλες διαδοχικά οι προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις, τόσο της ΝΔ/ΠΑΣΟΚ, όσο και ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ πρωτοστάτησαν στην υλοποίησή του, ψήφισαν με “χέρια και πόδια” τη σχετική νομοθεσία και στο Συμβούλιο της ΕΕ, όπως κι οι ευρωβουλευτές τους στο Ευρωκοινοβούλιο. Δεν ήξεραν όταν ψήφισαν όλοι μαζί τον κανονισμό 2009/207 “για το εμπορικό σήμα της ΕΕ”, κι έπειτα τον 2015/2424 που τον τροποποίησε, αλλά και τον 2017/1001 που τον αντικατέστησε, τον οποίο η κυβέρνηση της ΝΔ ενσωμάτωσε στην ελληνική νομοθεσία με το Ν. 4679/2020 ;».

Και το ΚΚΕ καταλήγει: «Γι’ αυτό και είναι εξίσου προκλητική η στάση του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ που επιχειρούν να τα ρίξουν όλα στη δήθεν “ανικανότητα” και το “φιάσκο” της κυβέρνησης της ΝΔ για να αθωώσουν και πάλι την ΕΕ. Όταν πρωταγωνιστούσαν για να υλοποιηθεί το σύστημα εμπορικών σημάτων της ΕΕ δεν ήξεραν τι και ποιων συμφέροντα εξυπηρετεί;

Κάποιοι κουτοπόνηρα προβάλλουν την “καλή” δήθεν απόφαση του αντίστοιχου “οργανισμού πνευματικής ιδιοκτησίας” των ΗΠΑ, που απέρριψε την αίτηση για την καταχώριση του “σήματος” “Turkagean”. Δεν λένε όμως ότι η απόρριψη έγινε αποκλειστικά και μόνο για τυπικούς λόγους και κυρίως επειδή η σχετική αίτηση δεν είχε κατατεθεί από αμερικάνικο δικηγορικό γραφείο, όπως προβλέπεται στη νομοθεσία των ΗΠΑ.

Και τώρα ΝΔ και αστικά κόμματα με τους ευρωβουλευτές και βουλευτές τους στέλνουν επιστολές στον οργανισμό της ΕΕ, κάνουν ερωτήσεις τι μέτρα δήθεν θα πάρει η ΕΕ “να αποτρέψει τη χρήση από την Τουρκία αυτού του σήματος”, ενώ η κυβέρνηση προαναγγέλλει “προσφυγές” και νομικές “κινήσεις” κατά της απαράδεκτης απόφασης του EUIPO, που … κατά τ’ άλλα δεν “παράγει πολιτικά ζητήματα”. Τα πάντα για να μείνει στο απυρόβλητο το γεγονός ότι στο περιβάλλον της ΕΕ, των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ καλλιεργείται και ενθαρρύνεται η επιθετικότητα της Τουρκίας. Ότι η στρατηγική του ευρωατλαντισμού της κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων αποτελεί το έδαφος στο οποίο αναπτύσσονται οι απαράδεκτες τουρκικές διεκδικήσεις και η αμφισβήτηση ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων της αστικής τάξης της Τουρκίας, στα πλαίσια του ανταγωνισμού της με την ελληνική αστική τάξη για τη γεωστρατηγική αναβάθμιση των συμφερόντων στην περιοχή».

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter