Σφοδρές αντιδράσεις για την απόφαση Τραμπ να αναστείλει τη χρηματοδότηση του ΠΟΥ

Σφοδρές αντιδράσεις για την απόφαση Τραμπ να αναστείλει τη χρηματοδότηση του ΠΟΥ

Έντονες είναι οι αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η αιφνίδια απόφαση του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ να διακόψει την χρηματοδότηση  στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας εν μέσω πανδημίας. 

Η πρώτη αντίδραση στην προκλητική ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου ήρθε από τον γ.γ. του ΟΗΕ,  Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος σε δηλώσεις του εξέφρασε την απογοήτευσή του, αλλά και τις αντιρρήσεις του για την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του ΟΗΕ, δεν ήταν η κατάλληλη στιγμή για να γίνει κάτι τέτοιο.

«Δεν είναι επίσης η ώρα να μειώσουμε τους πόρους για τις επιχειρήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ή οποιουδήποτε άλλου οργανισμού ανθρωπιστικού χαρακτήρα, στη μάχη κατά του ιού», δήλωσε ο Γκουτέρες.

«Όπως έχω πει και στο παρελθόν, τώρα είναι η ώρα για ενότητα και για τη διεθνή κοινότητα να εργαστεί με αλληλεγγύη, ώστε να σταματήσει αυτόν τον ιό και τις καταστροφικές του συνέπειες», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ.

Ακολούθησε η αντίδραση του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών χαρακτήρισε την ενίσχυση του ΠΟΥ ως «μία από τις καλύτερες επενδύσεις».

«Η απόδοση ευθυνών δεν βοηθά. Ο ιός δεν γνωρίζει σύνορα», τόνισε χαρακτηριστικά ο Χέικο Μάας στο Twitter για να προσθέσει«Πρέπει να συνεργαστούμε στενά κατά του COVID-19. Μία από τις καλύτερες επενδύσεις είναι να ενισχυθεί ο ΟΗΕ, κυρίως ο υποχρηματοδοτούμενος ΠΟΥ, για παράδειγμα για την ανάπτυξη και τη διανομή τεστ και εμβολίων».

Θέση στην αντιπαράθεση πήρε και το Πεκίνο το οποίο καλεί την Ουάσινγκτον να τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Ζάο Λιζιάν δήλωσε στους δημοσιογράφους στη διάρκεια της τακτικής συνέντευξης Τύπου ότι η πανδημία, που έχει μολύνει σχεδόν 2 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο και προειδοποίησε ότι η απόφαση των ΗΠΑ θα επηρεάσει όλες τις χώρες του κόσμου».

Κατά του Ντόναλντ Τραμπ στρέφεται και ο Μπιλ Γκέιτς ο οποίος χαρακτηρίζει την απόφαση αυτή «επικίνδυνη». 

«Ο κόσμος χρειάζεται όσο ποτέ άλλοτε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Είναι τόσο επικίνδυνη όσο ακούγεται»  έγραψε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι η απόφαση του Αμερικανού προέδρου έρχεται σε μια περίοδο παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης. Όπως υπενθυμίζει ο ιδρυτής της Microsoft, η αποστολή του ΠΟΥ είναι να μειώνει τη διασπορά του κορονοϊού και «αν αυτό σταματήσει, κανείς άλλος οργανισμός δεν μπορεί να τον αντικαταστήσει» γράφει σε ανάρτησή του στο twitter.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter