Σφοδρή επίθεση Ραγκούση σε Χαρδαλιά: «Δεν έχετε ζητήσει μια συγγνώμη, δεν έχετε κάνει μια φορά την αυτοκριτική σας»

Σφοδρή επίθεση Ραγκούση σε Χαρδαλιά: «Δεν έχετε ζητήσει μια συγγνώμη, δεν έχετε κάνει μια φορά την αυτοκριτική σας»

Σκληρή επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης με αφορμή επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε προς τον υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Αντιμετώπισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά για τις ευθύνες της, «στις περιπτώσεις της Εύβοιας, των Μυκηνών, της Καρδίτσας, της Πάρου και της πανδημίας».

«Εμείς δεν δώσαμε μαζί με εσάς το δικαίωμα στον κ. Μαρκουλάκη να βγαίνει και να γράφει δημοσίως στον ελληνικό λαό ότι ευχαριστεί τον Πρωθυπουργό και την Υπουργό Πολιτισμού γιατί παραβίασαν τις εντολές των υγειονομικών και του έκαναν το θέλημά του. Ούτε μαζί με τον κ. Κουμουτσάκο πήγαμε να πάρουμε τη Θεία Κοινωνία μπροστά στα φλας των φωτογράφων. Και ούτε μαζί με σας κ. Χαρδαλιά σκύψαμε στο ράσο του ιερέα χωρίς μάσκα μπροστά στις κάμερες» ανέφερε ο Γιάννης Ραγκούσης.

Λίγο νωρίτερα στην αρχική του τοποθέτηση αναφέρθηκε αναλυτικά στις πλημμύρες της Εύβοιας στη φωτιά στις Μυκήνες, στις καταστροφές από τον Ιανό, αλλά και στα κρούσματα του κορονοϊού.

«Στην Εύβοια που είχαμε οχτώ νεκρούς ισχυριστήκατε αναληθώς και ψευδώς ότι δεν μπορούσατε να στείλετε μήνυμα 112 γιατί υπήρχε περίπτωση αν ζητούσατε εκκένωση να είχαμε περισσότερα θύματα. Ισχυριστήκατε ότι είχατε κακή πρόγνωση» επισήμανε ο κ. Ραγκούσης, υπογραμμίζοντας ότι «η ΕΜΥ σας διέψευσε κατηγορηματικά γραπτώς, όπως και το Εθνικό Αστεροσκοπείο και όχι μόνο σας είπε ότι είχατε ορθότατη πρόγνωση στην Εύβοια, αλλά την είχε δώσει και τέσσερις μέρες πριν από το βαρύ αυτό φυσικό φαινόμενο».

Στη συνέχεια αναφερόμενος στις Μυκήνες επεσήμανε ότι «δεν υπήρχε πυροσβεστικό όχημα κοντά για να παρέμβει αμέσως»,ενώ για την περίπτωση της Πάρου έκανε λόγο για «ομολογία απόκρυψης στοιχείων για να μην υπάρξει στοχοποίηση άλλων νησιών» με αποτέλεσμα την καταστροφή του τουρισμού.

Τέλος, στην περίπτωση της Καρδίτσας, ο κ. Ραγκούσης μεταξύ άλλων καυτηρίασε την καθυστέρηση τεσσάρων ημερών μέχρι να μεταβούν στελέχη της κυβέρνησης και ο πρωθυπουργός στην περιοχή.

«Για όλα αυτά που με αποδεδειγμένο, έγκυρο, τεκμηριωμένο τρόπο έχει αποδειχθεί η ευθύνη σας δεν έχετε ζητήσει μια συγγνώμη. Δεν έχετε κάνει μια φορά την αυτοκριτική σας, δεν έχετε πει μια φορά «κάναμε λάθος». Ποτέ.».

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Αντιμετώπισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς απαντώντας χαρακτήρισε το σύνολο των παραπάνω «αβάσιμες, γενικόλογες αναφορές».

Επανέλαβε την θέση ότι στην Εύβοια εάν κατά την διάρκεια του φαινομένου υπήρχε προειδοποιητικό μήνυμα μέσω του 112 θα είχαν προκληθεί περισσότερα θύματα, καθώς και ότι «επισήμως» δεν υπήρξε προειδοποίηση για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα από την ΕΜΥ ή το Αστεροσκοπείο. Μάλιστα υποστήριξε ότι ο κρατικός μηχανισμός ήταν ήδη σε μερική επιφυλακή και ενεργοποιήθηκε αποτελεσματικά με διασώσεις και απεγκλωβισμούς κατά την διάρκεια του φαινομένου. Αντιπαρέβαλε εξάλλου αυτή την πλημμύρα με την προ ημερών στην Καρδίτσα, όπου όπως υποστήριξε η πρόβλεψη ήταν ακριβής και η αντίδραση πολύ πιο ταχεία και επιτυχημένη.

Αρνήθηκε εξάλλου ότι υπήρξε συνειδητή ή ασυνείδητη απόκρυψη στοιχείων για τα κρούσματα κορωνοϊού στην Πάρο και άλλα νησιά στα οποία επιβλήθηκε μερικό lockdown το Καλοκαίρι, υποστηρίζοντας ότι αποτελεί «διεθνή πρακτική» η παροχή στοιχείων ανά περιφέρεια, ενώ παρέθεσε αριθμούς κρουσμάτων στην Πάρο και ιχνηλατημένα από την Πάρο το κρίσιμο διάστημα πριν την λήψη της σχετικής απόφασης.

Τέλος, με παράθεση αριθμών και μεγεθών για την δύναμη των εναέριων και επίγειων μέσων που επιχείρησαν στην πυρκαγιά, απάντησε ο κ. Χαρδαλιάς και στην περίπτωση των Μυκηνών, αρνούμενος ότι υπήρξε αργοπορία στην αντίδραση.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter