Σφυρίζει αδιάφορα ξανά η κυβέρνηση παρά τη διεθνή κατακραυγή για τα pushbacks

Σφυρίζει αδιάφορα ξανά η κυβέρνηση παρά τη διεθνή κατακραυγή για τα pushbacks

Χωρίς να σχολιάσει ούτε τις δημοσιογραφικές πληροφορίες που προκύπτουν από την επίσκεψη της Εισηγήτριας του ΟΗΕ για την κατάσταση των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ούτε την έντονη ανησυχία του οργανισμού που έχει καταγραφεί στην έκθεση που θα παρουσιαστεί την προσεχή Πέμπτη στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος συνεχίζει να απορρίπτει συλλήβδην τις κατηγορίες που καταγράφονται διεθνώς, επικαλούμενος μάλιστα και πρόσφατη διάσωση προσφύγων στα ανοιχτά της Μυκόνου.

Μία ένοχη σιωπή που αναμφίβολα περιλαμβάνει και έντονη αγωνία για τα ευρήματα της έκθεσης που παρουσιάσει στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στις 23 Ιουνίου επιφύλασσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε ερώτηση του documentonews.gr για το περιεχόμενό της, αλλά και για την «μαγική εικόνα» που έπλασε το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου σε συνεργασία με το Αθηναϊκό Πρακτορείο την περασμένη εβδομάδα, παρουσιάζοντας ως «επιτυχημένη» την επίσκεψη της Ειδικής Εισηγήτριας του ΟΗΕ για την κατάσταση των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Mary Lawlor, παρότι η παρουσία της κινήθηκε στο εντελώς αντίθετο ρεύμα.

Αναφορά στη διάσωση 108 μεταναστών στα ανοιχτά της Μυκόνου έκανε ο Γιάννης Οικονόμου κατά την εισήγησή του στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών της Δευτέρας, επικαλούμενος της διάσωση για να επιτεθεί εκ νέου σε εκείνους «που πολύ εύκολα ασκούν απερίσκεπτη και κριτική στο ελληνικό Λιμενικό Σώμα», υποστηρίζοντας πως πρόκειται για «μια ακόμη αποστομωτική απάντηση στους κατά σύστημα συκοφάντες τους, αλλά και σε όσους αβαντάρουν τους συκοφάντες αυτούς».

«Η Ελλάδα απαντά με πράξεις στην εύκολη και άδικη κριτική που κάποιοι κάνουν με λόγια. Και ένα δράμι πράξης αξίζει όσο τόνοι θεωρίας, ειδικά σε ό,τι αφορά τη σωτηρία της ανθρώπινης ζωής» υποστήριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, με το documentonews.gr να του υποβάλλει στη συνέχεια ερώτημα, τόσο για την επίσκεψη της Ειδικής Εισηγήτριας του ΟΗΕ για την κατάσταση των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων (UN Special Rapporteur on the situation of Human Rights Defenders), Mary Lawlor στη χώρα μας την περασμένη εβδομάδα, όσο και για την έκθεση που θα παρουσιάσει ο Ειδικός Εισηγητής του ΟΗΕ την ερχόμενη Πέμπτη, 23 Ιουνίου, στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που αναμένεται να αποτελέσει κόλαφο για τις αιτιάσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

«Την περασμένη εβδομάδα επισκέφτηκε τη χώρα μας η Εισηγήτρια του ΟΗΕ για την κατάσταση των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης συνάντηση τον κύριο Μηταράκη και την κυρία Βούλτεψη και αναγνώρισε την προσπάθεια που καταβάλει η χώρα μας στη διαχείριση του προσφυγικού. Στην ιστοσελίδα του UNHCR όμως αναφέρεται πως μετέφερε την έντονη ανησυχία της για τις εκατοντάδες αναφορές για επαναπροωθήσεις, με ειδική αναφορά σε 540 καταγεγραμμένα περιστατικά από τις αρχές του 2020, τα οποία θα υπάρχουν στην έκθεση που θα παρουσιαστεί σε έκθεσή του στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στις 23 Ιουνίου. Τι είπε η εισηγήτρια του ΟΗΕ για την κατάσταση των δικαιωμάτων των υπερασπιστών των προσφύγων στη χώρα μας και για την πρόσφατη στοχοποίηση του διασώστη Αποστολόπουλου από την κυβέρνηση και τα μέσα ενημέρωσης;» ήταν η ερώτηση που υποβλήθηκε στον εκπρόσωπο της κυβέρνησης, με την απάντησή του να μην υπεισέρχεται στην ουσία σε κανένα ερώτημα.

Αρχικά, παρότι ήταν ο ίδιος που ανέλαβε σχεδόν εργολαβικά επί αρκετές ημέρες τη στοχοποίηση του διασώστη Ιάσονα Αποστολόπουλου, κατόπιν υπόδειξης από την «Ομάδα Αλήθειας», ο Γ. Οικονόμου απάντησε πως «δεν καταλαβαίνω για ποια στοχοποίηση μιλάτε». Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με πληροφορίες του documentonews.gr, η Ειδική Εισηγήτρια του ΟΗΕ, όχι μόνο ενημερώθηκε πλήρως για την επιχείρηση τρομοκράτησης και συκοφάντησης του διασώστη, αλλά αναμένεται να δυναμική αντίδρασή της.

«Ότι αφορά τη συμπεριφορά της χώρας για το μεταναστευτικό και το προσφυγικό, νομίζω το κάλυψα με την εισήγησή μου προηγουμένως. Πέραν όμως από αυτά που είπα εγώ, μιλούν τα πραγματικά περιστατικά διάσωσης ανθρώπων όποτε παρίσταται ανάγκη» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επικαλούμενος την εισήγησή του, καταλήγοντας σε μία ακόμα ψευδεπίγραφη αναφορά, πως «όλες οι καταγγελίες που μέχρι στιγμής έχουν περιέλθει σε γνώση ελληνικών αρχών, από τις αρμόδιες αρχές, έχουν διερευνηθεί και εξακολουθούν να διερευνώνται, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει προκύψει κάτι που να τις επιβεβαιώνει», παρότι η ίδια η έκθεση της Ανεξάρτητης Αρχής Διαφάνειας έχει καταγγελθεί διεθνώς ακόμα και από το Politico, που κατέγραψε πως οι μισοί από όσους ερωτήθηκαν ενδέχεται να εμπλέκονται οι ίδιοι στα καταγγελλόμενα pushbacks.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter