Σφυροκόπημα ΣΥΡΙΖΑ με αιχμή την οικονομία

Σφυροκόπημα ΣΥΡΙΖΑ με αιχμή την οικονομία

Εμφαση στο οικονομικό πρόγραμμα της ΝΔ, το οποίο σε περίπτωση που εφαρμοστεί εκτιμάται ότι θα επιφέρει μεγάλη δυσαρέσκεια στην πλειονότητα του κόσμου, θα δώσει το επόμενο διάστημα η Κουμουνδούρου.

Η σημασία που αποδίδει ο πρόεδρος του κόμματος και τέως πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στις εξελίξεις στην οικονομία και η εκτίμηση ότι σε αυτό το πεδίο θα κριθεί η επόμενη ημέρα φαίνονται και από την ανάθεση (την περασμένη Παρασκευή) των τομέων ευθύνης όπου τομεάρχης Οικονομικών ανέλαβε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με αναπληρωτές την Κατερίνα Παπανάτσιου και τον Τρύφωνα Αλεξιάδη και τομεάρχης Οικονομίας ο Νίκος Παππάς με αναπληρωτή τον εξάδελφο του πρώην πρωθυπουργού Γιώργο Τσίπρα.

Στην Κουμουνδούρου παρακολουθούν με ενδιαφέρον τα δημοσιεύματα για «σπάσιμο» του φορολογικού νομοσχεδίου στα δύο περιμένοντας και τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης στη Βουλή, διαδικασία η οποία θα ολοκληρωθεί αύριο Δευτέρα.

Στην περίπτωση αυτή, λένε, τα «βαριά» μέτρα, όπως η μείωση της φορολογίας, πάνε για το φθινόπωρο με στόχο, όπως εκτιμούν, κυβέρνηση και θεσμοί να έχουν ένα πρώτο δείγμα γραφής για την πορεία της οικονομίας.

Αυτό, συνεχίζουν, σημαίνει δύο πράγματα: πρώτον, ότι οι όποιες προεκλογικές εξαγγελίες έγιναν χωρίς προεργασία και τώρα τα μαζεύουν και δεύτερον, ότι υπάρχει ο φόβος να ανταλλάξουν τη μείωση της φορολογίας σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες με τη «διεύρυνση της φορολογικής βάσης», φράση που χρησιμοποίησε προφανώς όχι τυχαία, ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, αυτήν την εβδομάδα στις συναντήσεις που είχε στην Αθήνα με αξιωματούχους της νέας κυβέρνησης.

Κάτι τέτοιο θα πλήξει κατά βάση μισθωτούς και συνταξιούχους (οι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν έχουν αφορολόγητο) και ειδικά τις πιο ευπαθείς ομάδες και όσους σήμερα δεν φορολογούνται. Το γεγονός ότι αυτό θα συμβεί προκειμένου να μειωθεί η φορολογία σε επιχειρήσεις και επιχειρηματίες με πρόσχημα την ανάπτυξη δείχνει και τις ταξικές επιλογές της ΝΔ, καταλήγουν στην Κουμουνδούρου.

Δύσκολο έργο για Ραγκούση και Αχτσιόγλου

Τα μάτια όλων στην Κουμουνδούρου είναι ήδη στραμμένα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και στην εφαρμογή του δόγματος νόμος και τάξη. Η έξοδος λένε ομάδων αστυνομικών με πλήρη εξάρτυση στα τουριστικά μέρη της Αθήνας είναι ξεκάθαρα κίνηση εντυπωσιασμού και όχι ουσίας, ενώ η αντικατάσταση του αρχηγού της ΕΛΑΣ δείχνει το πρώτο δείγμα γραφής της νέας κυβέρνησης.

Η τέως υπουργός Προστασίας του Πολίτη και γραμματέας πλέον της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Ολγα Γεροβασίλη μίλησε ήδη για «εκκαθαρίσεις (της νέας κυβέρνησης) στα πλαίσια του “να βάλουμε τους κομματικά δικούς μας, τους εγκάθετους”, σε πλήρη αντίθεση με όλα αυτά που διακήρυξε περί αξιοκρατίας, περί αντικειμενικών και διαφανών διαδικασιών…».

Εντύπωση, μάλιστα, προκάλεσε και η στήριξη που πρόσφερε στον πρώην αρχηγό, επί των ημερών της, της ΕΛΑΣ και νέο γγ στο υπουργείο Κων. Τσουβάλα, για τον οποίο είπε ότι «είναι πολύ αξιόλογος αξιωματικός και γι’ αυτό ανεξαρτήτως των πολιτικών του πεποιθήσεων τον επιλέξαμε και τον κρατήσαμε τρία χρόνια ακριβώς αρχηγό της ΕΛΑΣ…».

Ο νέος πάντως τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Ραγκούσης ανέβασε τους τόνους σημειώνοντας ότι «απροσχημάτιστα επανέκαμψε η καταπάτηση κάθε προγραμματισμένης διαδικασίας αξιολόγησης των στελεχών στα σώματα ασφαλείας. Η παλαιοκομματική λογική προαγωγής του τύπου “και δικός μου να είναι και να ξέρει πως εγώ τον ανέδειξα, για να μου χρωστάει” προσβάλλει βάναυσα κάθε έννοια σύγχρονης και αξιοκρατικής Ελλάδας. Η “αναστήλωση” του κράτους της δεξιάς, ιδίως στα σώματα ασφαλείας, εξελίσσεται με κλιμακούμενη προκλητικότητα».

Ολοι πάντως στον ΣΥΡΙΖΑ αναμένουν να δουν πού το πάει η ΝΔ ειδικά στο θέμα των Εξαρχείων και του ασύλου στα πανεπιστήμια όπου προεκλογικά ανέβασε πολύ τον πήχη, φτάνοντας στο σημείο να μιλά για «εκκαθαρίσεις την πρώτη εβδομάδα»!

Συνταξιοδοτικό και τα εργασιακά

Τα εργασιακά και το ασφαλιστικό είναι ο δεύτερος τομέας μετά την οικονομία στον οποίο η νέα ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ αναμένει σημαντικές επί τα χείρω, όπως εκτιμά, εξελίξεις. Ηδη το πρώτο μπρα ντε φερ σημειώθηκε με τις συντάξεις χηρείας, στις οποίες οι Βρούτσης και Μηταράκης εξέδωσαν εγκύκλιο για ένα θέμα που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη νομοθετήσει με τον 4611/2019.

Η πρώην υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Εφη Αχτσιόγλου αντεπιτέθηκε λέγοντας ότι η εγκύκλιος «όχι μόνο δεν ήταν αναγκαία, αλλά δεν επιταχύνει ούτε στο ελάχιστο τον χρόνο καταβολής των αυξημένων συντάξεων χηρείας και των αναδρομικών, αφού το μόνο που κάνει είναι να επαναλαμβάνει τον νόμο».

Το μεγάλο παιχνίδι βέβαια θα παιχτεί σε περίπτωση που η ΝΔ επιχειρήσει να καταργήσει τον νόμο Κατρούγκαλου, μετατρέποντας από αναδιανεμητικό σε κεφαλοποιητικό το σύστημα. Εννοείται, λένε, ότι δηλώσεις όπως αυτές του κ. Κυρανάκη για ιδιωτικοποίηση ακόμη και της κύριας σύνταξης, πέρα από εύλογες ανησυχίες στον κόσμο θεωρούνται και είναι αιτία πολέμου για τον ΣΥΡΙΖΑ. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter