«Σφυροκόπημα» και από Γιούροβα κατά κυβέρνησης Μητσοτάκη για υποκλοπές και κράτος δικαίου

«Σφυροκόπημα» και από Γιούροβα κατά κυβέρνησης Μητσοτάκη για υποκλοπές και κράτος δικαίου

Την κυβέρνηση Μητσοτάκη εξέθεσε για ακόμη μια φορά η αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βέρα Γιούροβα, στο πλαίσιο της συζήτησης αναφορικά με την κατάσταση του κράτους δικαίου σε Ελλάδα και άλλα δύο κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έλαβε χώρα στο Ευρωκοινοβούλιο την Τετάρτη και ενώ πρόσφατα η «διάβρωση» των δημοκρατικών θεσμών στη χώρα μας απασχόλησε πάλι την Ευρώπη, κατόπιν εισήγησης της επιτροπής PEGA.

«Η απαίτηση για καταγραφή των οργανώσεων της κοινωνίας πολιτών εγείρει ανησυχίες και για το αντίκτυπο που θα έχουν οι οργανώσεις να λάβουν οικονομική στήριξη στην Ελλάδα -και έχουμε ειδική σύσταση για το θέμα» ανέφερε μεταξύ άλλων η κ. Γιούροβα, σχετικά με τους ισχυρισμούς για διαφθορά, χειραγώγηση της δικαιοσύνης και παρακολούθηση πολιτικών αντιπάλων και δημοσιογράφων και συμπλήρωσε: «Επίσης, πολλές είναι οι προκλήσεις στον τομέα των ΜΜΕ, καταγράφουμε απειλές κατά δημοσιογράφων, αλλά και αδιαφάνεια στο ιδιοκτησιακό καθεστώς -εκδίδουμε σύσταση για να βελτιωθεί η προστασία».

«Για την Ελλάδα, η έκθεση εντοπίζει πολλά μέτρα, που στόχο έχουν τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και της ποιότητας του ελληνικού δικαστικού συστήματος, παρόλο που αναγνωρίζει ότι πολλές προκλήσεις θα πρέπει να αντιμετωπιστούν ακόμη, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τη διάρκεια των δικαστικών διαδικασιών. Η Επιτροπή συνέστησε στην Ελλάδα να εξετάσει το θέμα της συμμετοχής σε ότι αφορά το διορισμό υψηλών δικαστικών λειτουργών, λαμβάνοντας υπόψη τα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους διορισμούς των δικαστών. Επίσης, η απαίτηση καταγραφής οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών δημιούργησε ανησυχίες. Και σε ό,τι αφορά τον αντίκτυπο που θα έχει στην ικανότητα των ΜΚΟ να λειτουργήσουν και να δεχτούν να λάβουν χρηματοδοτική στήριξη στην Ελλάδα. Μάλιστα υποβάλαμε και σχετική σύσταση. (Εντοπίζει) προκλήσεις στον τομέα των ΜΜΕ, απειλές κατά της ζωής των δημοσιογράφων, ιδιοκτησιακό καθεστώς των μέσων μαζικής επικοινωνίας και αυτό είναι ανησυχητικά θέματα. Συστήνουμε στην έκθεση η προστασία των δημοσιογράφων να βελτιωθεί στην Ελλάδα», σημείωσε κατά την ομιλία της η κυρία Γιούροβα.

Σημειώνεται πως στο πλαίσιο της ίδιας συζήτησης η Σόφι Ιν’τ Βελντ, δεν μάσησε τα λόγια της και τόνισε πως «το κράτος δικαίου στην Ελλάδα βρίσκεται στην επικίνδυνη ζώνη» κάνοντας λόγο μεταξύ άλλων για «αδύναμη δικαιοσύνη, κρατική αιχμαλωσία, κατασκοπευτικό λογισμικό που χρησιμοποιείται για πολιτικούς σκοπούς, διαφθορά, πιέσεις, δημοσιογράφοι που παρενοχλούνται, ακόμη και σκοτώνονται και οργανωμένο έγκλημα που διεισδύει στην αστυνομία».

Διαβάστε επίσης:

Ευρωπαϊκό «ράπισμα» κατά Μητσοτάκη ξανά για το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα (Video)

Ευρωκοινοβούλιο: «Ράπισμα» από Σόφι Ιν’τ Βελντ για υποκλοπές και Ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα – Μήνυμα στα Ελληνικά

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter