Σήμα κινδύνου από το «BalkanInsight» για την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα

Σήμα κινδύνου από το «BalkanInsight» για την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα

Το «BalkanInsight» κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την Ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα υπό την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Το «BalkanInsight», βαλκανική ιστοσελίδα εξειδικευμένη σε θέμα της ελευθερίας του Τύπου με άρθρο της καταγγέλλει την κατάσταση αλλά και την απειλή για την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα από την κυβέρνηση Μητσοτάκη και ιδιαίτερα με αφορμή την πρόθεση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη υπό τον υπουργό Μιχάλη Χρυσοχοΐδη να περιορίσει τους δημοσιογράφους και τους φωτορεπόρτερ σε συγκεκριμένα σημεία κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων και συλλαλητηρίων. 

Παράλληλα σημειώνει σειρά περιστατικών που συνηγορούν στην προσπάθεια της κυβέρνησης Μητσοτάκη να ελέγξει τον Τύπο. 

Στο άρθρο υπό τον τίτλο «Αυξανόμενος συναγερμός μετά τις απειλές για την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα» σημειώνει πως οι δημοσιογράφοι στην Ελλάδα επισημαίνουν πως η λογοκρισία, ο εκφοβισμός και οι περιορισμοί αυξάνονται από την κυβέρνηση των συντηρητικών.

Αναφέρεται συγκεκριμένα στην πρόταση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη το οποίο επιβλέπει την Αστυνομία που επιθυμεί να τοποθετήσει τους διαπιστευμένους από τα ΜΜΕ σε συγκεκριμένες θέσεις κατά τη διάρκεια συλλαλητηρίων σε συνεννόηση με τον αρμόδιο αξιωματικό της αστυνομίας.

Σημειώνει πως σύμφωνα με το υπουργείο οι νέοι κανόνες θα προστατεύουν καλύτερα τους δημοσιογράφους, προσθέτει ωστόσο πως οι ίδιοι οι δημοσιογράφοι εξεπλάγησαν.

Αναφέρεται μάλιστα σε συγκεκριμένη αντίδραση έμπειρης φωτογράφου που καλύπτει διεθνή μέσα, της Λουίζας Γιουλιαμάκη.

Στο άρθρο επισημαίνεται πως η πρόταση επικρίθηκε έντονα από όλες τις Δημοσιογραφικές Ενώσεις της χώρας οι οποίες απέστειλαν στις 21 Ιανουαρίου επιστολή στον αρμόδιο υπουργό Μιχάλη Χρυσοχοΐδη προειδοποιώντας πως η «οριοθέτηση» των δημοσιογράφων θα ήταν μεγάλο χτύπημα και θα υπονόμευε σοβαρά την ενημέρωση των Ελλήνων Πολιτών.

Κατά τη συνάντηση που ακολούθησε –σημειώνει το άρθρο- το υπουργείο διαβεβαίωνε της Ενώσεις πως το μέτρο θα ήταν προσωρινό και διαθέσιμο μετά από αίτημα.

Η ίδιο ωστόσο η Γιουλιαμάκη, συνεχίζει το άρθρο- αναφέρει πως οι προτάσεις αντικατοπτρίζουν μια συνεχώς αυξανόμενη και επιθετική προσέγγιση των αρχών προς τα ΜΜΕ.

«Με ανησυχεί ότι όλο και πιο συχνά αναμένουν ή και σου συνιστούν να κρατάς αποστάσεις από τα σημεία όπου γίνονται οι διαδηλώσεις, ακόμα και αν δεν σημβαίνει κάτι σημαντικό», δηλώνει η Γιουλιαμάκη στο BIRN.

Κατηγορίες για λογοκρισία

Σύμφωνα με το άρθρο κατά τις τελευταίες εβδομάδας συνέβησαν μια σειρά από περιστατικά κατά τα οποία, τα ελληνικά ΜΜΕ αναφέρουν πως τα δικαιώματά τους υπονομεύτηκαν από το μακρύ χέρι των αρχών.

Συγκεκριμένα αναφέρει:

Στο τέλος Φεβρουαρίου η αστυνομία εκτόξευσε δακρυγόνα και επιτέθηκε σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στο κέντρο της Αθήνας τραυματίζοντας επτά άτομα. Οι Reporters Without Borders ζήτησαν μάλιστα έρευνα για το περιστατικό.

Νωρίτερα αυτό το μήνα οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στην ΕΡΤ εξέδωσαν ανακοίνωση που ανέφερε ότι είχαν λάβει εντολή για λογοκρισία που αφορά δύο ειδήσεις:

Η πρώτη αφορούσε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και την παρουσία του σε γεύμα κατά το οποίο αγνοήθηκαν τα μέτρα κατά της πανδημίας και η δεύτερη αφορούσε την υπουργό Πολιτισμού της, Λίνα Μενδώνη η οποία πιέστηκε σε παραίτηση μετά το χειρισμό της στην υπόθεση του Δημήτρη Λιγνάδη ο οποίος παραιτήθηκε από διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου μετά τις κατηγορίες κακοποίησης από δύο άνδρες όταν ήταν ανήλικοι, κατηγορίες που εκείνος αρνείται.

Στη συνέχεια σημειώνει το άρθρο πως αναρτήθηκε και συγκεκριμένο σημείωμα στην ΕΡΤ προς τους παραγωγούς που αφορούσε τις φωτογραφίες.

Παρά την προσπάθεια υποβάθμισης του θέματος από την κυβέρνηση – σημειώνει το άρθρο- οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στην ΕΡΤ ανέφεραν πως οι εντολές είναι συνήθως προφορικές αλλά το σημείωμα κατά το ΣΚ ήταν πραγματικό.

Το άρθρο σημειώνει πως ανάμεσα στις πρώτες αποφάσεις της κυβέρνησης που ανέβηκε στην εξουσία το 2019 ήταν να θέσει την ΕΡΤ και το πρακτορείο ΑΠΕ-ΜΠΕ κάτω από την επιτήρηση του πρωθυπουργού, μια κίνηση που το ΣτΕ χαρακτήρισε αντισυνταγματική τον Οκτώβριο του 2020.

Και το άρθρο συνεχίζει με την περίπτωση της Δήμητρας Κρουστάλλη που παραιτήθηκε στα τέλη του περασμένου έτους από την εφημερίδα «Το Βήμα» καταγγέλλοντας ασφυκτική πίεση από το γραφείο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη μετά από ένα άρθρο που είχε γράψει για τον τρόπο που παρακολουθούνται περιστατικά covid-19

Περισσότερα -όλο το άρθρο- ΕΔΩ: BalkanInsight

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter