Σήμα κινδύνου για Ελλάδα και από την Κομισιόν

Σήμα κινδύνου για Ελλάδα και από την Κομισιόν

Με την έκθεσή της για την ελληνική οικονομία προβλέπει δημοσιονομικό εκτροχιασμό αλλά και έκρηξη «κόκκινων» δανείων και απευθύνει προειδοποίηση

Μπορεί να κρυφτεί η πραγματικότητα κάτω από το χαλί; Η απάντηση είναι καταφατική όσον αφορά την ελληνική πραγματικότητα, αφού κυβέρνηση και ΜΜΕ βρήκαν θετική την έκθεση της Κομισιόν για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Στην πραγματικότητα γίνεται προσπάθεια να κρυφτεί κάτω από το χαλί ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός και να προβληθεί αποκλειστικά η θετική αξιολόγηση για τις μεταρρυθμίσεις (αφορούν τον ηλεκτρονικό εκσυγχρονισμό του ελληνικού κράτους στον καιρό της πανδημίας).

Ελλειμμα στο 5,8% του ΑΕΠ

Ωστόσο η Κομισιόν στην έκθεσή της (αφορά στοιχεία μέχρι τον Ιούλιο) κάνει λόγο για πρωτογενές έλλειμμα που φτάνει στο 6,6% και προβλέπει διόγκωση των οφειλών προς το δημόσιο αλλά και έκρηξη «κόκκινων» δανείων. Συγκεκριμένα η έκθεση αναφέρει ότι το έλλειμμα του 2020 θα εκτιναχθεί στο 5,8% του ΑΕΠ, αλλά σε αυτό δεν έχει συνυπολογίσει την επιστροφή των αναδρομικών που η ίδια εκτιμά ότι θα προσδώσει ένα 0,8% του ΑΕΠ στο πρωτογενές έλλειμμα (σε απλά ελληνικά, είναι τα έσοδα της οικονομίας μείον τα έξοδα, χωρίς να υπολογίζεται η καταβολή των δανείων).

Μάλιστα η Κομισιόν αναγνωρίζει ότι οι παραδοχές αυτές είναι προσωρινές καθότι στηρίζονται σε στοιχεία μέχρι το τέλος Ιουνίου (δεν έχει συνυπολογιστεί το καταστροφικό για την οικονομία δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου). Για άλλη μια φορά η Κομισιόν εκφράζει την αποστροφή της στις πρακτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη που μέσω της μη εκκαθάρισης των εκκρεμών συντάξεων και των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου έχει δημιουργήσει ένα κρυφό χρέος που ξεπερνά τα 3,5 δισ. ευρώ (περί τα 2 δισ. υπολογίζονται οι περίπου 320.000 εκκρεμείς συντάξεις).

Επικρατεί έντονη ανασφάλεια

Για τους εμπειρογνώμονες της Κομισιόν όλα αυτά αποτελούν την κορυφή του παγόβουνου, αφού επικρατεί έντονη ανασφάλεια για εκτροχιασμό ακόμη και αυτών των μαύρων προβλέψεων για την πορεία της ελληνικής οικονομίας για διάφορους λόγους, οι οποίοι είναι:

• Οι επιπτώσεις της πανδημίας. Εχει υπολογιστεί ότι κάθε μήνας lockdown στοιχίζει άμεσα στην ελληνική οικονομία περίπου 6 δισ. ευρώ (οι έμμεσες συνέπειες σε απολύσεις, κλείσιμο επιχειρήσεων κ.λπ. δεν έχουν αποτιμηθεί).

• Η διαχείριση του μεταναστευτικού, που δημιουργεί πρόσθετο κόστος.

• Οι δαπάνες για τα νέα εξοπλιστικά προγράμματα (γαλλικά αεροπλάνα, φρεγάτες).

• Η διεκδίκηση από τον όμιλο Μαντωνανάκη μέσω της εταιρείας Αττικός Ηλιος ενός ποσού ως αποζημίωσης διαφυγόντων κερδών που φτάνει το 1 δισ. ευρώ για έκταση στο Λαγονήσι. Αξίζει να σημειωθεί ότι έχουν κατατεθεί εννέα αιτήσεις για έκδοση διαιτητικών αποφάσεων και μέχρι στιγμής έχει εκδοθεί μία που δικαιώνει την εταιρεία Αττικός Ηλιος.

• Το δημοσιονομικό κόστος άνω των 500 εκατ. ευρώ για τη διάσωση των ΕΛΤΑ (μόνο για το πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου περίπου 2.000 εργαζομένων απαιτούνται περί τα 200 εκατ. ευρώ).

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter