Σημαντικές συμφωνίες για έργα υποδομών στη Σερβία από τους Κινέζους

Σημαντικές συμφωνίες για έργα υποδομών στη Σερβία από τους Κινέζους

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, δήλωσε ιδιαίτερα ικανοποιημένος από τις συναντήσεις που είχε το Πεκίνο, στο περιθώριο του φόρουμ «Μία ζώνη, ένας Δρόμος».

«Έγινε καλή δουλειά στην Κίνα. Αγωνιστήκαμε για το λαό μας, για να δημιουργήσουμε μία διαφορετική, επιτυχημένη Σερβία. Ανοίγουμε δρόμους, ενεργειακούς, οδικούς σιδηροδρομικούς. Σε λίγες μέρες οι πολίτες μας θα ταξιδεύουν για τη Βόρεια Μακεδονία και την Ελλάδα μέσω ενός σύγχρονου αυτοκινητόδρομου και είμαι υπερήφανος για την χώρα μου», επισήμανε, σε συνέντευξη του στη δημόσια τηλεόραση της Σερβίας- RTS, ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Ανέφερε ότι είχε, ξεχωριστές, κατ΄ ιδίαν, «σημαντικές και χρήσιμες συναντήσεις» με πολλούς ηγέτες μεταξύ των οποίων, με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις συνομιλίες, με τον πρόεδρο της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ και τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, με τους οποίους συζήτησε θέματα οικονομικής συνεργασίας και τους ενημέρωσε για το ζήτημα του Κοσόβου.

Ο Βούτσιτς επισήμανε ότι, με την βοήθεια της Κίνας και την Ρωσίας, υλοποιούνται σημαντικά έργα στη Σερβία που την καθιστούν κόμβο στους τομείς της ενέργειας και των συγκοινωνιών. Αναφέρθηκε στην επέκταση του αγωγού Turkish Stream και δήλωσε ότι η κατασκευή τού τμήματος που θα διέρχεται μέσα από τη Σερβία -από τα βουλγαρικά σύνορα μέχρι τα σύνορα με την Ουγγαρία- θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2019.

Εκτενή αναφορά έκανε ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς, στις συμφωνίες που υπεγράφησαν με κινέζικες εταιρίες για την κατασκευή και τον εκσυγχρονισμό του οδικού και σιδηροδρομικού δικτύου. Αναφέρθηκε στην συμφωνία, που υπεγράφη στο Πεκίνο, με την κινεζική εταιρία PCCC (Power Construction Corporation of China ) για την ανακατασκευή του σιδηροδρομικού δικτύου στον πανευρωπαϊκό διάδρομο 10 -από το Βελιγράδι μέχρι τα σύνορα με την Βόρεια Μακεδονία-, που συνδέει την Κεντρική Ευρώπη με την Ελλάδα. Τόνισε, ότι πρόκειται για ένα σημαντικό έργο στο τομέα των σιδηροδρομικών μεταφορών, με δεδομένο ότι θα αναπτύσσονται ταχύτητες που θα φτάνουν τα 200 χιλιόμετρα την ώρα.

Ο πρόεδρος της Σερβίας, στην συνέντευξη του στην RTS, αναφέρθηκε και σε άλλα έργα που ανέλαβαν οι Κινέζοι για τον εκσυγχρονισμό του οδικού δικτύου της χώρας, όπως τμήματα του αυτοκινητόδρομου προς το Μαυροβούνιο, την ανατολική περιφερειακή οδό του Βελιγραδίου, τον αυτοκινητόδρομο Νόβισαντ- Ρούμα, στη Βοϊβοντίνα και το μετρό του Βελιγραδίου. Η συνολική αξία των έργων υποδομών, στον τομέα των μεταφορών, που συμφωνήθηκαν μεταξύ Σερβίας και Κίνας εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς στη συνέντευξη του στην RTS αναφέρθηκε και στο ρόλο του Πεκίνου στην περιοχή των Βαλκανίων, απαντώντας, έμμεσα, στις αιτιάσεις, που προέρχονται από κάποιες χώρες της Δυτικής Ευρώπης, για την προσέγγιση Σερβίας- Κίνας. «Η Κίνα γίνεται όλο και πιο ισχυρή, είναι η ισχυρότερη δύναμη του κόσμου, δεν μπορεί κανένας να την σταματήσει και τώρα θα πρέπει εγώ να απολογούμαι σε κάποιους. Δεν πρόκειται ποτέ να απολογηθώ, σε κανέναν. Η εμπειρία που έχω από την συνεργασία με την Κίνα, είναι πολύ καλή, θαυμάσια, η καλύτερη δυνατή, είμαι πολύ ευτυχής για αυτό και θα συνεχίσουμε να επενδύουμε σ αυτήν την συνεργασία. Θα παραμείνουμε πιστός εταίρος των φίλων μας από την Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας» επισήμανε ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter