Σήμερα η 13η σύνταξη – Παραδείγματα για το ύψος του εφάπαξ βοηθήματος

Σήμερα η 13η σύνταξη – Παραδείγματα για το ύψος του εφάπαξ βοηθήματος

Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση των συνταξιούχων δίνεται σήμερα και γι΄αυτό από το πρωί οι συνταξιούχοι έχουν προσέλθει στις τράπεζες.

 Οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ, όσοι λαμβάνουν χαμηλές συντάξεις από το ΙΚΑ, οι ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ και στα υπόλοιπα ταμεία, που συνταξιοδοτήθηκαν με τα κατώτατα όρια (πχ 15αετία), όσοι /ες λαμβάνουν ως εισόδημα μόνο τη σύνταξη του θανόντος συζύγου τους, αλλά και ομογενείς και αλλοδαποί που εισπράττουν μικρές συντάξεις, είναι οι περισσότεροι ωφελούμενοι της οικονομικής ενίσχυσης που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και δίνεται σήμερα 22 Δεκεμβρίου 2016.

Το υπουργείο Εργασίας έχει υπολογίσει ότι θα ανέλθουν στους 1.591.332 οι ωφελούμενοι, που είναι όλοι οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν λιγότερα από 850 ευρώ το μήνα, ως συντάξιμο εισόδημα.

Το τελικό εισόδημα, βάσει του οποίου κρίνεται εάν κάποιος συνταξιούχος βρίσκεται, εντός ή εκτός της συγκεκριμένης ενίσχυσης, προκύπτει εάν αφαιρεθεί η επιβολή του φόρου, όπως επίσης και το ΕΚΑΣ, για όσους ακόμα το εισπράττουν. Το βοήθημα θα χορηγείται με κατώτατο όριο τα 300 ευρώ.

Όσο χαμηλότερο είναι το εισόδημα από το άθροισμα των συντάξεων (κύρια και επικουρική), τόσο υψηλότερο θα είναι και το ποσό της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης και το αντίστροφο.

Το Documentonews.gr παρουσιάζει μια σειρά από ενδεικτικά παραδείγματα που δείχνουν τη διαβάθμιση του βοηθήματος, ανάλογα με τη σύνταξη που λαμβάνει ο δικαιούχος.

Παράδειγμα 1:

Έστω συνταξιούχος, ασφαλισμένος του ΙΚΑ, που συνταξιοδοτήθηκε με 25 έτη ασφάλισης (7.500 ένσημα). Εισπράττει από κύρια σύνταξη 580 ευρώ και από επικουρική 140 ευρώ. Το συνολικό μηνιαία εισόδημα, από συντάξεις, ανέρχεται στα 720 ευρώ καθαρά. Θα λάβει έκτακτη οικονομική ενίσχυση 300 ευρώ.

Παράδειγμα 2:

Συνταξιούχος ελεύθερος επαγγελματίας, συνταξιοδοτήθηκε από τον ΟΑΕΕ, με 15 έτη ασφάλισης (4.500 ένσημα). Λαμβάνει ως αποδοχές μόνο την κατώτατη εθνική σύνταξη, που είναι 384 ευρώ. Θα εισπράξει άλλα 466 ευρώ, ως έκτακτο οικονομικό βοήθημα.

Παράδειγμα 3:

Συνταξιούχος του ΟΓΑ, λαμβάνει ως σύνταξη 305 ευρώ. Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση θα ανέλθει στα 545 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι ο εν λόγω συνταξιούχος, πιθανότατα εισπράττει και ΕΚΑΣ το οποίο όμως δεν προστίθεται στις μηνιαίες αποδοχές του.

Παράδειγμα 4:

Χήρα λαμβάνει μόνο τη σύνταξη του θανόντος συζύγου της και έχει μηνιαίο εισόδημα 630 ευρώ (530 ευρώ κύρια και 100 ευρώ επικουρική σύνταξη). Θα εισπράξει άλλα 300 ευρώ, ως οικονομική ενίσχυση.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter