Σήμερα η κρίσιμη απόφαση για τις ποινές των Χρυσαυγιτών – Ξεκινάνε οι αναστολές

Σήμερα η κρίσιμη απόφαση για τις ποινές των Χρυσαυγιτών – Ξεκινάνε οι αναστολές

Με την ανακοίνωση της πολυαναμενόμενης απόφασης επί των ποινών θα ξεκινήσει η σημερινή συνεδρίαση του δικαστηρίου που θα κρίνει την τύχη των κατηγορουμένων της Χρυσής Αυγής ύστερα από 458 δικασίμους.

Στη χθεσινή συνεδρίαση η οποία εξελίχθηκε χωρίς απρόοπτα, παρουσιάστηκε η εισαγγελική πρόταση επί των ποινών, η οποία πάντως προκάλεσε τις αντιδράσεις των συνηγόρων υπεράσπισης των κατηγορουμένων, οι περισσότεροι εκ των οποίων αντιμετωπίζουν σειρά σοβαρότατων κατηγοριών.

Συγκεκριμένα, η εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου πρότεινε τα εξής:

Διεύθυνση Εγκληματικής Οργάνωσης:

– 13 χρόνια κάθειρξης (χωρίς ελαφρυντικά) στους 7 κατηγορούμενους για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Αυτοί είναι οι: Μιχαλολιάκος Νίκος, Κασιδιάρης Ηλίας, Λαγός Ιωάννης, Παππάς Χρήστος, Ματθαιόπουλος Αρτέμης, Παναγιώταρος Ηλίας, Γερμενής Γεώργιος.

Ένταξη σε Εγκληματική Οργάνωση:

– 7 χρόνια κάθειρξης (χωρίς ελαφρυντικά) σε 7 κατηγορούμενους πρώην βουλευτές για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση. Αυτοί είναι οι: Ζαρούλια Ελένη, Ζησιμόπουλος Πολύβιος, Ηλιόπουλος Παναγιώτης, Γρέγος Αντώνης, Μπαρμπαρούσης Κωνσταντίνος, Κουκούτσης Δημήτρης.

– 5 χρόνια φυλάκιση (με ελαφρυντικό) σε 4 κατηγορούμενους πρώην βουλευτές για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση. Αυτοί είναι οι: Νίκος Μίχος, Στάθης Μπούκουρας, Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, Μιχάλης Αρβανίτης.

– Για το αδίκημα της ένταξης πρότεινε επίσης 7 χρόνια φυλάκισης (ή αντιστοίχως 5 χρόνια σε όσους έχουν αναγνωρισμένα ελαφρυντικά), για τους εξής κατηγορούμενους: Άγγος, Αγριογιάννης, Αναδιώτης, Αποστόλου, Δασκαλάκης, Δήμου, Ευγενικός, Καζατζόγλου, Καλαρίτης, Κομιανός, Κορκοβίλης, Λιακόπουλος, Μαρίας, Μιχάλαρος, Μπαρέκας, Παπαβασιλείου,

Παπαδόπουλος, Πόπορη, Ρουπακιάς, Σιατούνης, Σκάλκος, Πανταζής, Πατέλης, Σταμπέλος, Στεριόπουλος, Στράτος, Τσακανίκας, Τσαλίκης, Χρυσαφίτης, Χατζηδάκης, Τσορβάς Αν., Τσορβάς Ν..

Εξ’ αυτών ελαφρυντικό (και συνεπώς προτείνεται ποινή 5 ετών από την εισαγγελέα) έχουν οι: Αγριογιάννης, Αναδιώτης, Δήμου Ευγενικός, Μαρίας, Παπαδόπουλος, Σκάλκος, Τσακανίκας, Χρυσαφίτης, Χατζηδάκης.

Υπόθεση Δολοφονίας Φύσσα:

– Γιώργος Ρουπακιάς: Ισόβια

– 8 χρόνια κάθειρξης (χωρίς ελαφρυντικό) σε 10 κατηγορούμενους για συνέργεια. Αυτοί είναι οι: Ιωάννης Άγγος, Ιωάννης Καζατζόγλου, Ελπιδοφόρος Καλαρίτης, Ιωάννης Κομιανός, Κων/νος Κορκοβίλης, Αναστάσιος Μιχάλαρος, Γεώργιος Πατέλης, Γιώργος Σταμπέλος, Τσορβάς Αθανάσιος, Τσορβάς Νικόλαος.

– 6 χρόνια φυλάκισης (με ελαφρυντικό) σε 3 κατηγορούμενους για συνέργεια. Αυτοί είναι οι: Γεώργιος Δήμου, Σκάλκος Γεώργιος, Χρυσαφίτης Αριστοτέλης

Υπόθεση Αιγύπτιων Αλιεργατών:

– 10 χρόνια (χωρίς ελαφρυντικό) για απόπειρα ανθρωποκτονίας Αιγύπτιων αλιεργατών στον Αναστάσιο Πανταζή.

– 7 χρόνια (με ελαφρυντικό) σε 4 κατηγορούμενους για απόπειρα ανθρωποκτονίας Αιγύπτιων αλιεργατών: Αυτοί είναι οι: Δημήτρης Αγριογιάννης, Μάρκος Ευγενικός, Θωμάς Μαρίας, Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος.

Υπόθεση ΠΑΜΕ:

10 μήνες φυλάκιση για καθένα από τα τρία θύματα (χωρίς ελαφρυντικό) σε 3 κατηγορούμενους για επικίνδυνη σωματική βλάβη. Αυτοί είναι οι: Κυριάκος Αντωνακόπουλος, Καστρινός Ιωάννης, Αναστάσιος Πανταζής.

6 μήνες φυλάκιση για καθένα από τα τρία θύματα (με ελαφρυντικό) για επικίνδυνη σωματική βλάβη στον Χατζηδάκη Χρήστο-Αντώνιο.

Αύριο η διαδικασία για την ανασταλτική δύναμης της έφεσης

Στη σημερινή συνεδρίαση που θα ξεκινήσει στις 12.00 το μεσημέρι, αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου επί των ποινών, αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία για το κρίσιμο ζήτημα της ανασταλτικής δύναμης της έφεσης, το οποίο θα ξεκαθαρίσει και το αν οι κατηγορούμενοι θα περάσουν την πύλη των φυλακών τουλάχιστον μέχρι να εκδικαστεί η έφεσή τους στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων.

Σε όσους αποφασιστεί ποινή φυλάκισης έως 3 έτη, η έφεση έχει αυτόματα ανασταλτικό αποτέλεσμα και θα παραμείνουν ελεύθεροι.

Ωστόσο για τους υπόλοιπους, θα αποφασίσει το δικαστήριο, αμέσως μετά την απαγγελία των ποινών. Το δικαστήριο χορηγεί ανασταλτικό αποτέλεσμα αν αιτιολογημένα κρίνει ότι η άμεση έκτιση ποινης θα έχει ως συνέπεια υπέρμετρη και ανεπανόρθωτη βλάβη για τον καταδικασθέντα ή για την οικογένεια του.

Σημειώνεται ότι το δικαστήριο δεν αναγνωρίζει ανασταλτικό αποτέλεσμα όταν κρίνεται ότι οι περιοριστικοί όροι δεν αρκούν και ότι ο κατηγορούμενος δεν έχει γνωστή και μόνιμη διαμονή στη χώρα ή έχει κάνει προπαρασκευαστικές ενέργειες για να διευκολύνει τη φυγή του.

Δεν χορηγείται ανασταλτική δύναμη της έφεσης επίσης οταν κατά το παρελθόν ο κατηγορούμενος υπήρξε φυγόποινος ή φυγόδικος ή κρίνεται αιτιολογημένα ότι αν αφεθεί ελεύθερος είναι πολύ πιθανό να διαπράξει και άλλα εγκλήματα.

«Οι λύκοι και το GNTM» στη χθεσινή συνεδρίαση

Στη χθεσινή συνεδρίαση, παρά το γεγονός ότι δεν υπήρξαν απρόοπτα, όπως η πρόταση εξαίρεσης που κατέθεσε ο Γιάννης Λαγός τη Δευτέρα, προκάλεσαν αίσθηση ορισμένες αποστροφές των αγορεύσεων της υπεράσπισης. Συγκεκριμένα, ο συνήγορος του Γιάννη Λαγού, που αναφερόμενος στην απαράδεκτη δήλωση της Σοφίας Βούλτεψη για «αγιοποίηση» του Παύλου Φύσσα, δήλωσε: «Να ξέρει ότι δεν γίνονται έτσι οι αγιοποιήσεις και αν γίνει κάτι, δε θα γίνει άγιος αλλά όσιος. Και όταν πάει στα θυρανοίξια του ναού του…» Οι αποδοκιμασίες του ακροατηρίου στο σημείο αυτό ανάγκασαν τον κ. Ρουσόπουλο να διακόψει το παραλήρημά του για να συνεχίσει στον επόμενο γύρο: «Αν είναι να κρίνουμε τα μπλουζάκια και τα τατουάζ των κατηγορουμένων, να πάμε στο GNTM», δήλωσε, με τη φράση του να κάνει τον γύρο του διαδικτύου.

Αίσθηση προκάλεσε επίσης η φράση του συνηγόρου και αδελφού του Νίκου Μιχαλολιάκου, Τάκη Μιχαλόλια, ο οποίος σχολίασε τον τίτλο του βιβλίου του δικηγόρου της Πολιτικής Αγωγής, Θανάση Καμπαγιάννη «Με τις μέλισσες ή με τους λύκους»: «Την ιστορία δε θα τη γράφουν μόνο οι μέλισσες. Θα τη γράψουν και οι λύκοι. Μέχρι τώρα την έγραφαν οι κηφήνες», δήλωσε προκαλώντας αίσθηση για την παραδοχή της θέσης των χρυσαυγιτών στην κοινωνική εξίσωση.

Επίσης, έντονα αντέδρασαν οι συνήγοροι υπεράσπισης, όταν γνωστοποιήθηκε ότι ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου, παραχώρησε συνέντευξη σε διαδικτυακό μέσο όπου αναφέρθηκε σε σχέδιο συλλήψεων των καταδικασθέντων.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter