Σήμερα η κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup - Οι διαφωνίες και το σενάριο του συμβιβασμού

Συνεδριάζει σήμερα, Τρίτη, με τηλεδιάσκεψη, το Eurogroup, εν μέσω διαφωνιών για τους όρους υπό τους οποίους θα χορηγείται η στήριξη από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, με την ελπίδα να καταλήξει σε μία συμβιβαστική πρόταση, μεθαύριο, στη Σύνοδο Κορυφής.

Από τη μία πλευρά, Γερμανία και Ολλανδία προκρίνουν τη χρηματοδότηση από τον ESM χωρίς δημοσιονομικές δεσμεύσεις ενώ Ιταλία και Γαλλία επιμένουν στην έκδοση ευρωομολόγων. 

Συγκεκριμένα, Γερμανία και Ολλανδία απέρριψαν την πρόταση εννέα χωρών της Ευρωζώνης, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, για την έκδοση των λεγόμενων κορονο-ομολόγων. Έτσι, θα αναζητηθεί μία συμβιβαστική λύση, κατά πληροφορίες, μέσω αύξησης της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. 

«Θα προστατεύσουμε τους Ευρωπαίους πολίτες από τις οικονομικές συνέπειες του κορονοϊού»

Η ΕΕ θα προστατεύσει τους Ευρωπαίους πολίτες και τις επιχειρήσεις από τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού, διαβεβαίωσαν χθες, ενόψει του σημερινού Eurogroup, οι Πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της ΕΚΤ και της ευρωομάδας. Σε τηλεδιάσκεψη που είχαν σήμερα, οι πρόεδροι εξέτασαν την πρόοδο που σημειώθηκε στην οικονομική απάντηση της ΕΕ στην κρίση του κορονοϊού.

«Υπάρχει μεγάλο περιθώριο αλληλεγγύης εντός των υφιστάμενων μέσων και των θεσμικών οργάνων, πρέπει να αξιοποιήσουμε πλήρως αυτά τα εργαλεία και να παραμείνουμε ανοιχτοί για να κάνουμε περισσότερα. Ένα ισχυρό πακέτο είναι σε εξέλιξη. Ο στόχος μας είναι σαφής: θα προστατεύσουμε τους Ευρωπαίους πολίτες και τις επιχειρήσεις από τον οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας» τονίζεται σε ανακοίνωση που εξεδόθη από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Επισημαίνεται ακόμα πως ο προϋπολογισμός της ΕΕ, η Ενιαία Αγορά και τα άνευ προηγουμένου επίπεδα επενδύσεων, ιδίως των πράσινων και των ψηφιακών, αποτελούν μέρος της απάντησης και σημειώνεται: «Την επομένη ημέρα της κρίσης του κορονοϊού, η οικονομική ανάκαμψη σε όλα τα κράτη-μέλη πρέπει να είναι όσο το δυνατόν ταχύτερη και ισχυρότερη. Η απάντηση της ΕΕ θα βοηθήσει να προετοιμαστεί το έδαφος προς αυτή την κατεύθυνση».

Σε αυτό το πλαίσιο, οι Σαρλ Μισέλ, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, Κριστίν Λαγκάρντ και Μάριο Σεντένο καλούν όλα τα μέλη του Eurogroup «να εξετάσουν όλα τα δυνατά μέσα με επινοητικό και εποικοδομητικό τρόπο».

Βαρουφάκης: «Η ΕΕ προσποιείται πως κάνει τα απαραίτητα»

«Η ΕΕ, άλλη μια φορά, ετοιμάζεται να μην κάνει τα απαραίτητα την ώρα που προσποιείται ότι τα κάνει» τονίζει σε δήλωσή του ενόψει της σημερινής συνεδρίασης του Eurogroup, ο Γραμματέας του ΜέΡΑ 25 Γιάνης Βαρουφάκης.

Ο κ. Βαρουφάκης εκτιμά πως «ο,τιδήποτε αποφασιστεί στο Eurogroup που αφορά δάνεια και πιστωτικές γραμμές, που προστίθενται στο εθνικό χρέος, ισοδυναμούν με νέα μνημόνια. Με νέα δίνη χρέους-ύφεσης για όλους. Με το τέλος της ΕΕ».

Για τους λόγους αυτούς, προσθέτει ο Γραμματέας του ΜέΡΑ 25 «μην τολμήσετε λοιπόν να μιλήσετε για Σχέδιο Μάρσαλ αν πρόκειται για δάνεια και πιστωτικές γραμμές. Το Σχέδιο Μάρσαλ δεν ήταν δάνειο - ήταν χρηματικές ενισχύσεις στα ευρωπαϊκά κράτη και κουρέματα χρεών. Για αυτό και ήταν θεραπευτικό για την Ευρώπη».

Τα ελάχιστα που πρέπει να κάνει η ΕΕ, σημειώνει ο κ. Βαρουφάκης είναι:

Πρώτον: Μεταφορά τουλάχιστον 1 τρισ. από τους ισχνούς ώμους των κρατών του Νότου προς ολόκληρη την ευρωζώνη. Αυτό είναι το ευρωομόλογο: Εργαλείο μεταφοράς χρέους από τους ώμους των κρατών προς τους ώμους ολόκληρης της Ένωσης. Όχι νέο χρέος για τα κράτη. Να γιατί δεν μπορεί ποτέ να εκδοθεί από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, τον ESM, που μόνο να δανείζει στα κράτη μπορεί.

Δεύτερον: Για να ανακάμψουμε βιώσιμα μετά την πανδημία «Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Ανάκαμψης & Πράσινων Επενδύσεων», το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από σύμπραξη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων με την ΕΚΤ και θα εφαρμοστεί από νέο οργανισμό: τον «Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πράσινης Ανάκαμψης».

Σήμερα, παίζεται το μέλλον της Ελλάδας, των λαών της Ευρώπης ολόκληρης τονίζει ο κ. Βαρουφάκης και καταλήγει στη δήλωσή του:. «Γνωρίζω ότι σας είναι δύσκολο αλλά καλώ την κυβέρνηση, τα ΜΜΕ και εν γένει τα στελέχη και τους φίλους της τρόικας εσωτερικού, να αντισταθείτε στην εγγενή σας τάση να λέτε ναι σε όλα εκείνα που μας καταστρέφουν».

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.