Σήμερα οι επικουρικές για τους συνταξιούχους της Εθνικής Τράπεζας – Αναδρομικά από 1/1/2019

Σήμερα οι επικουρικές για τους συνταξιούχους της Εθνικής Τράπεζας –  Αναδρομικά από 1/1/2019

Μετά από 19 μήνες, οι συνταξιούχοι της Εθνικής Τράπεζας θα πληρωθούν σήμερα τις επικουρικές συντάξεις τους.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας, η καταβολή των επικουρικών συντάξεων θα πραγματοποιηθεί από το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ), όπως προβλέπεται από τον νόμο, κατόπιν της απόρριψης από το ΣτΕ, αίτησης ακύρωσης κατά της απόφασης του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσου Πετρόπουλου, με την οποία η τράπεζα ζητούσε να μην καταβάλει το προβλεπόμενο ποσό για την πληρωμή των συνταξιούχων.

Από την πλευρά του, το ΕΤΕΑΕΠ ανακοίνωσε ότι πιστώνονται σήμερα 2 Ιουλίου, στους λογαριασμούς 16.000 συνταξιούχων του Λογαριασμού Επικούρησης Προσωπικού της ΕΤΕ (ΛΕΠΕΤΕ) και ΕΘΝΑΚ οι επικουρικές συντάξεις τους, μαζί με τα αναδρομικά ποσά από 1/1/2019.

Το ΕΤΕΑΕΠ, σε εφαρμογή του άρθρου 24 του νόμου 4618/2019, αναλαμβάνει στο εξής την υποχρέωση καταβολής των επικουρικών συντάξεων της ΕΤΕ, ενώ η Εθνική υποχρεούται να αποδίδει τις προβλεπόμενες εισφορές υπέρ επικουρικής ασφάλισης και επιπλέον συμπληρωματική ασφαλιστική εισφορά 40 εκατ. ευρώ, ετησίως, έως το 2023.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ΕΤΕΑΕΠ, κατόπιν της απόρριψης από το ΣτΕ της αίτησης της ΕΤΕ για την ακύρωση της απόφασης του κ. Πετρόπουλου δόθηκε εντολή για τη μεταφορά του ποσού που αφορά στην πληρωμή των επικουρικών συντάξεων του ΛΕΠΕΤΕ από το ΕΤΕΑΕΠ.

Λόγω της παρέλευσης του εργάσιμου ωραρίου της ΕΤΕ, τα ποσά θα εμφανιστούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων μετά τις 11:00 π.μ. Τα ενημερωτικά σημειώματα συντάξεων είναι ήδη αναρτημένα και μπορούν να τα δουν οι ενδιαφερόμενοι στον ιστότοπο του Ταμείου (www.eteaep.gov.gr). Στα ενημερωτικά μηνός Ιουλίου θα αποτυπώνεται το ποσό της νέας μεικτής επικουρικής σύνταξης, καθώς και οι σχετικές κρατήσεις. Από τους επόμενους μήνες, θα αποτυπώνεται με σαφήνεια και ο υπολογισμός της επικουρικής σύνταξης, που λαμβάνει υπόψη τις συντάξιμες αποδοχές, τα έτη ασφάλισης και το ποσοστό αναπλήρωσης.

Σύμφωνα με το ΕΤΕΑΕΠ, συντάξεις έως 300 ευρώ θα λαμβάνουν στο εξής 6.300 συνταξιούχοι του ΛΕΠΕΤΕ, από 301 έως 500 ευρώ θα εισπράττουν 6.572 δικαιούχοι, ενώ άλλοι 3.170 συνταξιούχοι θα παίρνουν σύνταξη μεγαλύτερη των 500 ευρώ. Η μέση σύνταξη καθορίζεται στα 364 ευρώ.

Οι επανυπολογισθείσες συντάξεις του ΛΕΠΕΤΕ, με βάση το αρχείο που παρέδωσε στο ΕΤΕΑΕΠ, έχουν κρατήσεις υπέρ ΑΚΑΓΕ και ΤΥΠΕΤ, όπως αυτές εφαρμόζονταν από το ΛΕΠΕΤΕ.

Στις αναδρομικές καταβολές παρακρατείται φόρος 20%, σύμφωνα με το άρθρο 60, παρ. 5, του νόμου 4172/2013.

Τάσος Πετρόπουλος: Και πάλι το δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης εγγυητής της σύνταξης των ασφαλισμένων

«Και πάλι το δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης εγγυητής της σύνταξης των ασφαλισμένων. Καταβάλλονται οι επικουρικές συντάξεις στους συνταξιούχους της Εθνικής, μετά την απόρριψη από το ΣτΕ προσφυγής της τράπεζας που δεν ήθελε να τις καταβάλει». Αυτό αναφέρει ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος, σε ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter