Σιδηροδρομικά δυστυχήματα: Η τραγωδία στο Δερβένι Κορινθίας το 1968 που έμεινε στην ιστορία (Video)

Σιδηροδρομικά δυστυχήματα: Η τραγωδία στο Δερβένι Κορινθίας το 1968 που έμεινε στην ιστορία (Video)

Με το χειρότερο σιδηροδρομικό δυστύχημα της ιστορίας της βρίσκεται αντιμέτωπη η Ελλάδα μετά την τραγωδία στα Τέμπη η οποία μετρά μέχρι στιγμής τουλάχιστον 38 νεκρούς και πάνω από 80 τραυματίες ενώ εκφράζονται φόβοι πως ο αριθμός των θυμάτων θα ανέβει.

Δείτε επίσης: Εφιαλτικές ομοιότητες: Το σιδηροδρομικό δυστύχημα του Δοξαρά το 1972

Μέχρι σήμερα, το πιο πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στην ιστορία της χώρας ήταν εκείνο στο Δερβένι Πελοποννήσου στις 30 Σεπτεμβρίου 1968.

Η σύγκρουση δύο αμαξοστοιχιών που ήταν ασφυκτικά γεμάτες από ψηφοφόρους για το δημοψήφισμα-παρωδία της χούντας είχε ως αποτέλεσμα 34 νεκρούς και πάνω από 100 τραυματίες.

Τότε η αμαξοστοιχία 304 αφού στάθμευσε στον σταθμό Δερβενίου, συνέχισε το δρομολόγιο της, ωστόσο λίγα μέτρα μετά ακινητοποιήθηκε, αφού όπως είχε ειπωθεί κάποιος τράβηξε τον μοχλό κινδύνου.

Την ίδια ώρα το δεύτερο τρένο, η «Υπερταχεία», που έκανε στάσεις μόνο σε κεντρικούς σταθμούς, πέρασε τον σταθμό του Δερβενίου, χωρίς να σταματήσει. Σύμφωνα με όσα είχε γράψει τότε η εφημερίδα «Πελοπόννησος» δεν είδε κανείς το προειδοποιητικό σήμα που είχε τοποθετηθεί. Όταν οι μηχανοδηγοί αντιλήφθηκαν την ακινητοποιημένη αμαξοστοιχία προσπάθησαν να σταματήσουν το τρένο, αλλά ήταν πλέον αργά.

Στις 18:50 σημειώθηκε η σφοδρή σύγκρουση ανάμεσα στα δύο τρένα με αποτέλεσμα το τελευταίο βαγόνι της αμαξοστοιχίας 304 να διαλυθεί και τρία ακόμα βαγόνια να εκτροχιαστούν. Το αποτέλεσμα ήταν 34 νεκροί και 125 τραυματίες.

Όπως αναφέρεται σε έρευνα του 2018 του Mediterranean Institute for Investigative Reporting (MIIR) βασισμένη σε στοιχεία του Οργανισμού Σιδηροδρόμων της Ευρωπαικής Ενωσης (ERA), η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε. όσον αφορά τον αριθμό θανάτων από σιδηροδρομικά ατυχήματα σε αναλογία με την έκταση του σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter