Σιγή… ιχθύος από Ανδρουλάκη για στελέχη του ΠΑΣΟΚ που μετέχουν σε αυτοδιοικητικά ψηφοδέλτια της ΝΔ

Σιγή… ιχθύος από Ανδρουλάκη για στελέχη του ΠΑΣΟΚ που μετέχουν σε αυτοδιοικητικά ψηφοδέλτια της ΝΔ

Οι αυξομειώσεις της αντιπολιτευτικής έντασης στις τοποθετήσεις των στελεχών του ΠΑΣΟΚ δεν αποτυπώνουν τίποτα άλλο παρά, σαν πολιτικό ηλεκτροκαρδιογράφημα, την τακτική της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, που προσπαθεί, εις μάτην, να πείσει ότι δεν είναι συμπολιτευόμενη αντιπολίτευση, ενώ ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών (και στη συνέχεια των ευρωεκλογών), επιδιώκει να καλλιεργήσει συνθήκες για να ευνοηθεί στο στόχο της να μετατραπεί σε αξιωματική αντιπολίτευση. Σε…μικρογραφία αναπαράγει την τακτική των λεκτικών λεονταρισμών κατά της κυβέρνησης της ΝΔ, όπως  έκανε και λίγο πριν από τις εθνικές κάλπες, αλλά επί της ουσίας ουδέν. Δυο μήνες πριν από τις τοπικές κάλπες (δήμοι-περιφέρειες), ο Νίκος Ανδρουλάκης ξανακάνει την όξυνση στη ρητορική επικοινωνιακό εργαλείο αντιπαράθεσης προς την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Γι’ αυτό, από το βήμα της βουλής, ανεβάζει αντιπολιτευτικές στροφές, αλλά «κρατιέται» κιόλας μη και κατηγορηθεί για… έξαλλη αντιπολίτευση.  «Γκρίνιες» από το ΠΑΣΟΚ, τόσο όσο… Το έδειξε η Χαριλάου Τρικούπη  με το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, που επί της Αρχής απέρριψε, αλλά υπερψήφισε τις αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους, ενώ ηχηρά το κατέδειξε κρατώντας  χαμηλά το ζήτημα της πυρκαγιάς στην Αγχίαλο και των εκρήξεων σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις.  Πιο εμφατικά, νωρίτερα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ επεδίωξε να προσδώσει στον ίδιο πρωταγωνιστικό ρόλο κατά τους διαξιφισμούς κυβέρνησης-αντιπολίτευσης με επίκεντρο το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών, που παρά το  ότι το είχε καταχωνιασμένο στις τελευταίες σειρές των δεκάρικων κατά τις ομιλίες του , εσωκομματικές και κοινοβουλευτικές, άρχισε να μετρά τα sms παγίδευσης του κινητού του, με βάση επιστολή της αρμόδιας Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, και «στρίμωξε» υπουργούς της κυβέρνησης, καλώντας τους να απαντήσουν αν έλαβαν κι εκείνοι επιστολή στην οποία επιβεβαιώνεται ότι έπεσαν θύμα παράνομου λογισμικού τηλεφωνικών υποκλοπών.

Η τακτική του …σκοτσέζικου ντους για τη ΝΔ και του (μονίμως) “πάγου” για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν πείθει καν εσωκομματικές δυνάμεις της Χαριλάου Τρικούπη  αναφορικά με την αποτελεσματικότητά της στο να καταστήσει το ΠΑΣΟΚ   ως “αξιόπιστη αντιπολίτευση”, κατά την ορολογία της ηγεσίας του. Μάλιστα, ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών του Οκτωβρίου, η δυσθυμία περί ατελέσφορης τακτικής αποτυπώνεται και στην κριτική που εκπέμπεται από στελέχη του ΠΑΣΟΚ της λεγόμενης “αριστερής πτέρυγας”  της Χαριλάου Τρικούπη. Ο Νίκος Ανδρουλάκης «έκλεισε» ηχηρά τη συζήτηση που άνοιξε από στελέχη τα οποία αναζήτησαν συγκλίσεις  με τον ΣΥΡΙΖΑ και άλλα σχήματα (και αυτοδιοικητικά) για ευρύτερες συνεργασίες στους μεγάλους δήμους, όπως στην Αθήνα, αλλά και σε κάποιες περιφέρειες, όπως στη Δυτική Ελλάδα, με πρόσωπα που θα μπορούσαν να εκπροσωπήσουν από κοινού το χώρο του κέντρου και της κεντροαριστεράς.

Μάλιστα, παρατηρούνται  τριβές που επιφέρουν καθυστερήσεις και στην επίσημη δημοσιοποίηση  υποψηφιοτήτων με το “χρίσμα” του ΠΑΣΟΚ το οποίο  είναι εγκλωβισμένο στις αντιφάσεις του,  καθώς υλοποιεί την απόφαση για αυτόνομη κάθοδο στις περιφέρειες ενώ παράλληλα αναζητά πρόσωπα ευρείας αποδοχής ώστε να καταγράψει και στις τοπικές εκλογές την εκλογική δυναμική που είχε στις πρόσφατες κάλπες Μαΐου-Ιουνίου 2023.

Πάντως, η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη βλέπει χωρίς να αντιδρά, προσώρας, την ευκολία με την οποία στελέχη  ή και συνεργαζόμενοι στις βουλευτικές εκλογές με το ΠΑΣΟΚ,  μετέχουν  στις αυτοδιοικητικές εκλογές σε εμβληματικά «γαλάζια» ψηφοδέλτια που έχουν επικεφαλής στελέχη της ΝΔ. Μάλιστα, ουκ ολίγοι, εκ των υποψηφίων αυτής της κατηγορίας, κατέρχονται δίπλα σε «γαλάζιους» υποψηφίους περιφερειάρχες , παρόλο που το ΠΑΣΟΚ επιχειρηματολογεί για την αυτόνομη κάθοδο του ΠΑΣΟΚ στις Περιφέρειες, κρίνοντας ότι, σε αυτό το αυτοδιοικητικό επίπεδο, είναι πιο πολιτική η εκλογική μάχη!

Είναι χαρακτηριστικό για παράδειγμα ότι στα ψηφοδέλτια του υποψηφίου περιφερειάρχη Γιώργου Πατούλη ήταν μεγάλη η λίστα πασοκογενών (ακόμα και  πριν από ένα μήνα υποψηφίων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ ),  υποψηφίων περιφερειακών συμβούλων, όπως είναι μεταξύ άλλων οι Νίκος Ανδρουλακάκης, Νίκος Σαργκάνης, Θάνος Ασκητής κ.ά.

Παράλληλα, η Χαριλάου Τρικούπη προσπαθεί να προλάβει τον ΣΥΡΙΖΑ για περιπτώσεις προσώπων που είχαν αποδοχή και από την  Κουμουνδούρου, με ανοιχτό το ενδεχόμενο να τα στηρίξει. Είναι χαρακτηριστικό ότι μεταξύ των προσώπων που έσπευσε να δώσει πρώτη η Χαριλάου Τρικούπη το «χρίσμα»  ήταν η Γεωργία Ζεμπιλιάδου για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας , την οποία μια εβδομάδα μετά ανακοίνωσε ότι στηρίζει και η Κουμουνδούρου. Το όνομά της είχε δημοσιοποιηθεί από το ΠΑΣΟΚ, με τη «φουρνιά» στήριξης (23 Ιουλίου 2023) που είχε  προμετωπίδα τον έμπειρο αυτοδιοικητικό , εκ των πάλαι ποτέ ΠΑΣΟκογενών στελεχών, Γιάννη Σγουρό, ως υποψήφιο Περιφερειάρχη Αττικής –οι υπόλοιποι ήταν  Σταύρος Αρναουτάκης (Περιφέρεια Κρήτης), Χρήστος Παπαστεργίου (Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας),   Στέφανος Ζούμπας (Περιφέρεια Ηπείρου), Νικηφόρος Παπανικόλας ( Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου).  Μόλις την Πέμπτη 27 Ιουλίου δόθηκε επίσημα το χρίσμα στον καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Δημήτρη Κουρέτα (Περιφέρεια Θεσσαλίας) και τη Βάσω Χοχλάκα (Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου).  Στις υπόλοιπες Περιφέρειες και σε μεγάλους δήμους της χώρας συνεχίζονται οι διεργασίες  ενώ δεν σταματούν  οι συγκρούσεις τοπικών παραγόντων αλλά και οι αντιρρήσεις στελεχών της κεντρικής πολιτικής  σκηνής για επιλογές του Νίκου Ανδρουλάκη σχετικά με τις υποψηφιότητες.

Παράλληλα,  η χρυσαυγίτικη υποψηφιότητα στο δήμο Αθηναίων προκαλεί κινητικότητα αντιδράσεων. Αναμένεται να υπάρξουν νομικές πρωτοβουλίες από πλευράς του ΠΑΣΟΚ  για να φρεναρισθεί η κάθοδος νεοναζιστικού αυτοδιοικητικού σχήματος  στο Δήμο Αθηναίων. Όπως δήλωσε (Παραπολιτικά Fm-28.7.2023) ο  εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Θανάσης Γλαβίνας «πρέπει και πάλι να πάρουμε πρωτοβουλίες και για τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Η άποψη ότι ο Κασιδιάρης θα κατέβει υποψήφιος και μετά θα τον θέσουμε σε αργία, δεν δίνει οριστική λύση. Πρέπει να εξαντλήσουμε τις δυνατότητές μας».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter