Σικελικό προσκλητήριο

Παραδοσιακά σπίτια για ένα ευρώ. Δεν είναι απάτη ούτε όνειρο. Ο δήμος της ιστορικής κωμόπολης Σαμπούκα στη Σικελία βγάζει στο σφυρί έναντι του συμβολικού αυτού ποσού δεκάδες εγκαταλειμμένα πέτρινα διώροφα, με αυλές, αψιδωτές εισόδους, δίπλα στη φύση και με θέα στη Μεσόγειο – αν είναι καθαρή η ατμόσφαιρα βλέπεις και την κορυφή του ηφαιστείου Αίτνα.

Η πόλη που έχτισαν στην Ιταλία οι Αραβες τον 8ο μ.Χ. αιώνα παρακμάζει πληθυσμιακά. Σήμερα έχει γύρω στους 5.000 κατοίκους, κυρίως ηλικιωμένους, καθώς οι νέοι πήραν τον δρόμο της εσωτερικής μετανάστευσης. «Το εννοούμε. Ο δήμος μας είναι ο ιδιοκτήτης των σπιτιών. Δεν είμαστε μεσίτες που μεσολαβούν ανάμεσα στους παλαιούς και τους νέους ιδιοκτήτες. Θες αυτό το σπίτι; Δώσε ένα ευρώ και πάρ’ το αμέσως» λέει ο αντιδήμαρχος Τζουζέπε Κασιόπο. Βέβαια, υπάρχει στο σικελικό προσκλητήριο ένα… σικελικό κόλπο: τα σπίτια παραδίδονται μεν αμέσως, αλλά με χρηματική εγγύηση 5.000 ευρώ και τη γραπτή δέσμευση ότι οι αγοραστές, Ιταλοί ή ξένοι, θα δώσουν μέσα σε τρία χρόνια ένα ποσό που ξεκινάει από 15.000 ευρώ ανά σπίτι για να καταστήσουν το νέο τους απόκτημα κατοικήσιμο. Μετά την τριετία, με έναν απλό έλεγχο μηχανικών, τα χρήματα αυτά θα τους επιστραφούν στο ακέραιο, μέχρι το τελευταίο ευρώ, από τα ταμεία του δήμου. Καθόλου κακό ντιλ για την ήπια τουριστική ανάπτυξη της επαρχίας Αγκριτζέντο – η ημιορεινή Σαμπούκα βρίσκεται σε απόσταση 89 χιλιομέτρων από τον κλεινό Ακράγαντα της πάλαι ποτέ Magna Graecia. Με ευφυή χρηματοδοτική μεθόδευση, μακριά απ’ την αρένα του Ματέο Σαλβίνι όπου σέρνει τις αλυσίδες του το τέρας της ξενοφοβίας.

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.