Σήμα κινδύνου από ΚΚΕ για ενδεχόμενη μεταφορά και Ελλήνων στρατιωτών προς Ουκρανία

Σήμα κινδύνου από ΚΚΕ για ενδεχόμενη μεταφορά και Ελλήνων στρατιωτών προς Ουκρανία

Ακόμη και με μεταφορά στρατιωτικού προσωπικού προς  την Ανατολική Ευρώπη μπορεί να ενισχύσει περαιτέρω την εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο στην Ουκρανία η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Την προειδοποίηση αυτή  διατύπωσε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας με δηκτικό τρόπο κατά της κυβέρνησης της ΝΔ,  κατά την  παρέμβαση του στη Βουλή (1.3.2022), με επίκεντρο  τις εξελίξεις στην Ουκρανία μετά την εισβολή της Ρωσίας, που  ο Περισσός καταδίκασε από την πρώτη στιγμή. Ο  ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ άφησε να διαφανεί ότι κρίνει πως έρχονται νέες παρεμβάσεις της ελληνικής κυβέρνησης, πέρα από την τη μεταφορά στρατιωτικού υλικού με C-130 στην Ουκρανία.  Θέτοντας ως σημείο αναφοράς ότι «το ΝΑΤΟ ήδη ενεργοποίησε τη Δύναμη Αντίδρασης (NATO RESPONSE FORCE)», χρησιμοποίησε με ρητορικό τρόπο (υποδηλώνοντας ότι είναι πιθανό να υπάρχουν εξελίξεις σε αυτή την κατεύθυνση) ερωτήματα  ως εξής: «Κι εσείς θέλετε να μας πείτε ότι μένετε απ’ έξω; Δηλαδή ούτε χερσαία μονάδα, ούτε πολεμικό πλοίο ή αεροσκάφος δεν θα δώσετε; Μήπως ήδη έχετε έτοιμη καμιά μονάδα για να φύγει προς τα εκεί;».

Παράλληλα, εξήγησε ότι η Ρωσία , με την απαράδεκτη, όπως τη χαρακτήρισε, στρατιωτική επέμβαση προωθεί τα δικά της σχέδια καπιταλιστικής ενοποίησης κι εκμετάλλευσης των λαών. Μάλιστα, σημείωσε  ότι 30 χρόνια μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού και τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, ο πόλεμος στην Ουκρανία ένας ακόμη ιμπεριαλιστικός πόλεμος και ένας ακόμη πόλεμος σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας  κάλεσε τον ελληνικό λαό να  προβληματιστεί και να γυρίσει την πλάτη στα προσχήματα που, όπως είπε,  αραδιάζει και η κυβέρνηση της ΝΔ και διαχρονικά οι εκάστοτε κυβερνήσεις, για να δικαιολογήσουν τη συμμετοχή της Ελλάδας στα επικίνδυνα αμερικανοΝΑΤΟϊκά σχέδια.   «Να σταματήσει αμέσως κάθε ελληνική εμπλοκή! Ο ελληνικός λαός πρέπει να επαγρυπνεί!». Σε αυτό το μήκος κύματος κινήθηκε η παρέμβασή του στη Βουλή.  Επεσήμανε παράλληλα ότι  έχει ενταχθεί στη φρασεολογία του ΝΑΤΟ, ο όρος « ΝΑΤΟϊκό έδαφος» και «ΝΑΤΟϊκά εδάφη», επισείοντας τον κίνδυνο που ελλοχεύει… « Αύριο μεθαύριο θα σου πουν, όπως το λένε ήδη για τις θαλάσσιες και εναέριες ζώνες, ότι Ελλάδα και Τουρκία είναι ένα ενιαίο ΝΑΤΟϊκο έδαφος, οπότε λύστε τις διαφορές σας, κόψτε το κεφάλι σας, με συνδιαχείριση και με το ΝΑΤΟ επιδιαιτητή, ακόμα και παραχωρώντας κυριαρχικά και άλλα δικαιώματα(…)», σημείωσε.

Το πολεμικό κυνήγι  του καπιταλιστικού κέρδους 

 Συμφωνα με το ΚΚΕ, ο λαός στην Ελλάδα ,  μέσω της πείρας του, μπορεί να δει  ότι  «κανένα συμφέρον δεν έχει να στοιχίζεται πίσω από τα οράματα της αστικής τάξης και ότι αντίθετα, στο κυνήγι του κέρδους μέσα στο δάσος των ανταγωνισμών, αυτός είναι το θήραμα».

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας επεφύλαξε πυρά και κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι  ήταν η ίδια η κυβέρνησή του ΣΥΡΙΖΑ που «πρωτοστάτησε στην υλοποίηση των αμερικανοΝΑΤΟϊκών σχεδίων, εγκαινιάζοντας τον “Στρατηγικό Διάλογο”  με τις ΗΠΑ για την αναβάθμιση των στρατιωτικών βάσεων στην Ελλάδα, με ξεκάθαρο στόχο τη Ρωσία. Παράλληλα, με αιχμηρό τρόπο σημείωσε ότι αντιφάσκει όταν  διατυπώνει κάποιες ανησυχίες για την αποστολή του στρατιωτικού υλικού από την Ελλάδα χωρίς απόφαση διεθνών οργανισμών, εκτός από  το ότι δεν ρωτήθηκαν τα κόμματα. «Δηλαδή αν αύριο αποφασίσει το ΝΑΤΟ, αποφασίσει η ΕΕ να στείλουν όπλα, μάχιμες δυνάμεις, να στείλουν στρατό, τότε, προφανώς για εσάς, για τον κ. Τσίπρα δεν θα υπάρχει και κανένα πρόβλημα».

Ιδιαίτερα καυστικός ήταν απέναντι στις αναφορές  του Κυριάκου Μητσοτάκη  ότι για πρώτη φορά από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο υπήρξε οργανωμένη και μαζική εισβολή σε ευρωπαϊκό κράτος. Μίλησε για την επέμβαση του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία το 1999, αλλά και για την  τουρκική εισβολή το 1974 στην Κύπρο.  Πυρά εξαπέλυσε  και προς  το ΚΙΝΑΛ, με αφορμή αναφορές του  Κοινοβουλευτικού του Εκπροσώπου Μιχάλη Κατρίνη,  περί παραβιάσεων όσων μέχρι τώρα ίσχυαν με βάση διεθνείς συνθήκες όπως η τελική πράξη του Ελσίνκι.  «Η Συμφωνία του Ελσίνκι παραβιάστηκε για πρώτη στη Γιουγκοσλαβία. Όταν διαλύθηκε η Γιουγκοσλαβία το 1999», αντέτεινε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ενώ είχε αναφέρει  ότι η επέμβαση του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία έγινε «με τη συμμετοχή και της ελληνικής κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ τότε».

Ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και ψεύτικοι διαχωρισμοί

Επίσης, κατήγγειλε για  υποκρισία και  φαρισαϊσμό  εκπροσώπους του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, της ΕΕ που μιλούν για την «εδαφική ακεραιότητα» της Ουκρανίας και το «απαραβίαστο των συνόρων». «Πού ήταν αλήθεια, η ευαισθησία όλων αυτών, όταν τσαλαπατούσαν την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας, του Ιράκ, του Αφγανιστάν, της Λιβύης;», αναρωτήθηκε. Ταυτόχρονα, “κατεδάφισε” με ρητορική ερώτηση την επισήμανση Μητσοτάκη ότι η αντίθεση αυτής της νέας εποχής θα είναι ανάμεσα στις δυνάμεις της δημοκρατίας από τη μία και τις δυνάμεις του αυταρχισμού και του αναθεωρητισμού από την άλλη.  «Αλήθεια, όλοι οι παραπάνω που σας ανέφερα που εξαπέλυσαν πολέμους κι επεμβάσεις, που αναθεώρησαν σύνορα και διεθνείς συνθήκες, που τσαλαπάτησαν ακόμη κι αυτό το διεθνές δίκαιο που διαμορφώθηκε μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, με την καθοριστική συμβολή του σοσιαλισμού, σε ποια ακριβώς κατηγορία ανήκουν;  Σύμφωνα με τα λεγόμενά σας και τις εκτιμήσεις σας όλοι αυτοί οι σφαγείς είναι περίπου δημοκράτες, δεν έχουν διόλου αυταρχισμό, ούτε αναθεωρητισμό, και γι΄ αυτό συντάσσεστε, λέτε, μαζί τους».

Η απάντηση υπέρ των συμφερόντων του ελληνικού λαού δεν βρίσκεται στη συστράτευση με τον ένα ή τον άλλο ιμπεριαλιστικό πόλο, σύμφωνα με το ΚΚΕ. Το πραγματικό δίλημμα σήμερα δεν είναι ΗΠΑ ή Ρωσία, ΕΕ ή Ρωσία, ΝΑΤΟ ή Ρωσία, είπε στη Βουλή ο Δημήτρης Κουτσούμπας. «Η εργατική – λαϊκή πάλη πρέπει να χαράξει αυτοτελή, ανεξάρτητη γραμμή, μακριά από όλα τα αστικά και ιμπεριαλιστικά σχέδια», τόνισε.

Το ΚΚΕ προβάλλει μεταξύ άλλων  ως  αίτημα να μην υπάρξει καμία συμμετοχή της Ελλάδας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία ή αλλού και να κλείσουν τώρα όλες οι στρατιωτικές βάσεις στη χώρα μας, που αξιοποιούνται ως ορμητήρια πολέμου. Παράλληλα, καλεί σε  αγωνιστική συμπόρευση υπέρ των λαϊκών συμφερόντων με αιχμή να  δυναμώσει η πάλη για αποδέσμευση από τις διάφορες ιμπεριαλιστικές ενώσεις,« με τον λαό πραγματικά στο τιμόνι της εξουσίας». Το ΚΚΕ, όπως τονίζει ο Δημήτρης Κουτσούμπας,  δίνει όλες του τις δυνάμεις, σε αυτό τον αγώνα, «ώστε ο ελληνικός λαός και οι άλλοι λαοί να ξεμπερδέψουν τελικά με το σύστημα που γεννά μόνο φτώχεια, εκμετάλλευση και πολέμους».

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter