Σημαιοφόροι της αντινατοϊκής ρητορικής

Σημαιοφόροι της αντινατοϊκής ρητορικής

Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου θα ανάψει τα φώτα του την ερχόμενη Παρασκευή στη μοναδική χώρα όπου έγινε διαδήλωση υπέρ του Πούτιν. Στο Βελιγράδι το αντινατοϊκό αίσθημα που πηγάζει από τους βομβαρδισμούς 1999 και από τη στάση της συμμαχίας τον καιρό του γιουγκοσλαβικού εμφυλίου είναι ισχυρότερο από οποιαδήποτε αντιπολεμική διάθεση. Οι Σέρβοι αισθάνονται προδομένοι από τη Δύση και φλερτάρουν με την αγκάλη της Ανατολής ακόμη και τώρα που κραδαίνει όπλα.

Επισήμως η Σερβία του Αλεκσάνταρ Βούτσιτς καταδίκασε –εκούσα άκουσα– την εισβολή στην Ουκρανία. Ωστόσο δεν συμφώνησε σε κυρώσεις ενάντια στη Ρωσία, καθώς τη θεωρεί στενή σύμμαχο και φίλη. Το αίτημα της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση παλεύει στη ζυγαριά με τις αγαστές σχέσεις του Βελιγραδίου με τη Μόσχα και το Πεκίνο.

Οταν προκηρύχθηκε συγκέντρωση στο κέντρο του Βελιγραδίου υπέρ του «εκδημοκρατισμού της Ουκρανίας» στους δρόμους και στις πλατείες ανέμισαν οι τρίχρωμες σημαίες στις οποίες συμπτωματικά συνυπάρχουν τα χρώματα

Τα ξένα μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν διαπρύσια σχόλια διαδηλωτών όπως ο 22άχρονος Νίκολα Μπάμπιτς: «Η Ουκρανία απελευθερώνεται αυτήν τη στιγμή από τους νεοναζί. Οι αδερφοί μας οι Ρώσοι φέρνουν την ελευθερία στη χώρα και ελπίζουμε σε όλο τον κόσμο. Αδέρφια αλληλοσκοτώνονται, είναι τραγωδία. Αλλά έπρεπε να γίνει. Οι δυνάμεις του κακού είχαν φτάσει στα ρωσικά σύνορα και αν δεν γινόταν αυτό θα είχαμε παγκόσμιο πόλεμο. Οπότε καλύτερα αυτό παρά να έχουμε γενικευμένη σύρραξη».

Η διαδήλωση δεν ήταν δα μαζική, περίπου 1.000 άτομα μαζεύτηκαν στην πλατεία Δημοκρατίας, απηχεί ωστόσο το επαμφοτερίζον κλίμα που επικρατεί στη χώρα. Πέρασαν πολλά χρόνια μέχρι να επισκευαστεί το βομβαρδισμένο από το ΝΑΤΟ κτίριο της κρατικής τηλεόρασης στο κέντρο του Βελιγραδίου. Οι Σέρβοι το άφηναν μισογκρεμισμένο για να μην ξεχνούν.

Σημειώνεται ότι, πέρα από τους πολιτικούς και θρησκευτικούς δεσμούς, η ενεργειακή πολιτική της χώρας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη Ρωσία. Ηταν θέμα χρόνου να ανεβούν στις επάλξεις κάποιοι επώνυμοι για να υποστηρίξουν την αντινατοϊκή ρητορική. Τον ρόλο του σημαιοφόρου ανέλαβε ο κορυφαίος προπονητής στο ευρωπαϊκό μπάσκετ Ζέλικο Ομπράντοβιτς, ο οποίος πλέον εργάζεται στην Παρτίζαν Βελιγραδίου.

«Είμαι 62 ετών και έχω ζήσει πολλούς πολέμους» δήλωσε ο επί σειρά ετών τεχνικός του Παναθηναϊκού. «Θυμάμαι πολλά, δεν θυμάμαι όμως να μιλούσατε τόσο πολύ όταν η χώρα μου βομβαρδιζόταν το 1999. Είχαμε το Ιράκ, το Αφγανιστάν, τη Συρία. Ως άνθρωπος είμαι ενάντια σε κάθε πόλεμο, ακόμη και αν υπάρχει μόνο ένας νεκρός. Πρόκειται για τραγωδία». Ο Ντούσαν Ιβκοβιτς δεν ζει πια για να χειροκροτήσει τον κουμπάρο του.

Το Βελιγράδι έλαβε από το 2019 κιόλας το χρίσμα για να διοργανώσει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου, που αρχίζει την Παρασκευή στη Σταρκ Αρένα δίπλα στον ποταμό Σάβα. Ο Βούτσιτς προσπαθεί από καιρό να λανσάρει την ταραγμένη χώρα του ως hot spot του αθλητικού γίγνεσθαι, χωρίς να πολυσκοτίζεται για πολέμους και κορονοϊούς.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα το Βελιγράδι ανέλαβε να διοργανώσει το φάιναλ φορ της Εuroleague του μπάσκετ, το οποίο είχε αρχικά οριστεί στο Βερολίνο. Οταν οι Γερμανοί επισήμαναν ότι το υγειονομικό πρωτόκολλο της πρωτεύουσας απαγορεύει την παρουσία ανεμβολίαστων πολιτών σε μαζώξεις άνω των 2.000 ατόμων ο Τζόρντι Μπερτομέου αναζήτησε εναλλακτικό αμφιτρύωνα και τον βρήκε γρήγορα στο πρόσωπο του… Σέρβου Μητσοτάκη.

«Δεν πρόκειται να ρισκάρουμε τη συμμετοχή των αθλητών μας στη μεγάλη γιορτή του μπάσκετ» δήλωσε ο ισχυρός ανήρ της Εuroleague την ίδια ώρα που ο δήμαρχος του Βελιγραδίου παρουσίαζε την ανάθεση ως εθνικό θρίαμβο. Και ας είναι προβληματικοί οι δείκτες της πανδημίας στη Σερβία.

Στο Βερολίνο το μπλοκάρισμα των ανεμβολίαστων αφορά όχι μόνο τους θεατές αλλά και τους ίδιους τους αθλητές και προπονητές. Ελπίζεται ότι το πρωτόκολλο θα έχει αλλάξει πριν από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, ειδάλλως θα χρειαστεί και η FIBA εναλλακτική έδρα για τα τελικά του Ευρωμπάσκετ 2022. Στο Βελιγράδι θα πετάξουν τη σκούφια τους.

Μέχρι το φθινόπωρο, όμως, θα κυλήσει πολύ νερό στις ματωμένες όχθες της Μαύρης Θάλασσας και άφθονο φυσικό αέριο στους μισόκλειστους αγωγούς. Οι λιγοστοί Ουκρανοί αθλητές ασφαλώς θα χειροκροτηθούν το ερχόμενο weekend στη γνωστή από το Ευρωμπάσκετ του 2005 Μπεογκράντσκα Αρένα, αφού είναι αθώοι του αίματος. Εκτός πια και αν εμφανιστούν με τίποτε κρυπτοναζιστικά σύμβολα στη φορεσιά τους!

 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter