Σημαντικές εξελίξεις για την Ελλάδα σε Eurogroup και ΕΚΤ

Σημαντικές εξελίξεις για την Ελλάδα σε Eurogroup και ΕΚΤ

Πολύ σημαντικά πράγματα για τη χώρα μας συμβαίνουν αυτές τις μέρες στην Ευρώπη, συγκεκριμένα στις Βρυξέλλες και τη Φραγκφούρτη.

Ο λόγος αφορά το χτεσινό Eurogroup, δηλαδή τη σύνοδο των Υπουργών Οικονομικών των κρατών μελών της Ευρωζώνης, και την παρουσία σε αυτό της Υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γιέλεν (φωτογραφία μαζί με την Κριστίν Λαγκάρντ). Χτες ήταν η δεύτερη φορά που Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ συμμετείχε σε Eurogroup, με την αμέσως προηγούμενη να είναι πριν από 10 χρόνια. Πράγματι ήταν το 2011, όταν ο τότε αμερικανός Υπουργός Τίμοθι Γκάιντνερ είχε συμμετάσχει σε Eurogroup προκειμένου να παροτρύνει τους Ευρωπαίους και να “ξυπνήσει” τη Γερμανία ώστε να λάβουν σοβαρά μέτρα για την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης χρέους που τότε ανέβαζε τα σπρεντ και των άλλων χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου και απειλούσε να τις βγάλει εκτός αγορών.

Το μήνυμα της Αμερικανίδας ΥΠΟΙΚ στο Eurogroup

Χτες, λοιπόν 10 χρόνια μετά, η Αμερικανίδα Υπουργός Οικονομικών ξαναήρθε στην σύνοδο των Ευρωπαίων για να μεταφέρει στους Ευρωπαίους ομολόγους της το μήνυμα ότι εν όψει της αβεβαιότητας που δημιουργεί η εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα, χρειάζεται να συνεχιστούν τα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης και οι επεκτατικές πολιτικές και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού προκειμένου να ανακάμψουν οι οικονομίες. Και οι Ευρωπαίοι έλαβαν το μήνυμα, όπως φάνηκε από τις δηλώσεις του επίτροπου Οικονομικών Πάολο Τζεντιλόνι που μετά το χτεσινό Eurogroup δήλωσε ότι «δεδομένου του υψηλού επιπέδου αβεβαιότητας και των κινδύνων που υπάρχουν, είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε όλα τα διαθέσιμα εργαλεία πολιτικής για την αντιμετώπιση των δυσμενών συνεπειών της πανδημίας και να αποφύγουμε οποιαδήποτε πρόωρη απόσυρση της στήριξης», αλλά και του πρόεδρου του Eurogroup, Πάσκαλ Ντόνοχιου, που μεταξύ των άλλων τόνισε ότι «ο δημοσιονομικός προσανατολισμός αναμένεται να παραμείνει υποστηρικτικός στα περισσότερα κράτη-μέλη και τα περισσότερα σχεδιάζουν επίσης να αυξήσουν τις επενδύσεις που χρηματοδοτούνται σε εθνικό επίπεδο».

ΕΚΤ: Αύξηση του στόχου για τον πληθωρισμό στο 2%, κι αν χρειαστεί ας τον υπερβεί

Ακόμη πιο σημαντικές υπήρξαν ωστόσο οι εξελίξεις στη Φραγκφούρτη, όπου την περασμένη εβδομάδα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ ανακοίνωσε μια πολύ σημαντική – ίσως και ιστορική – αλλαγή του στόχου της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό που αντί του «κάτω αλλά κοντά στο 2%» τίθεται τώρα στο 2%, με δυνατότητα να ξεπεραστεί αν υπάρξει ανάγκη. Η αλλαγή αυτή , όσο περιορισμένου χαρακτήρα κι αν δείχνει εκ πρώτης όψεως, είναι πολύ σημαντική καθώς θα επιτρέψει στην ΕΚΤ να συνεχίσει την πολιτική της ποσοτικής χαλάρωσης και να αγοράζει αφειδώς τα ομόλογα των κρατών μελών της Ευρωζώνης, ακόμη κι αν αυξηθεί, όπως δείχνει, ο πληθωρισμός.

Γιατί λέμε ότι οι δύο αυτές εξελίξεις – η παρουσία της Γελέν στο Eurogroup με μήνυμα διατήρησης των χαλαρών δημοσιονομικών πολιτικών και η αλλαγή του στόχου για τον πληθωρισμό από την ΕΚΤ – είναι πολύ σημαντικές για την Ελλάδα; Γιατί εξασφαλίζουν την παράταση της στήριξης της ΕΚΤ στα ελληνικά ομόλογα – τα οποία δεν έχουν καν επενδυτική βαθμίδα – άρα εγγυώνται ένα χαμηλό κόστος δανεισμού για χαμηλότερο χρονικό διάστημα αλλά και γιατί δίνουν πολύτιμο χρόνο στην ελληνική οικονομία να ανακάμψει.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter