«Σημεία και τέρατα» στον Ερυθρό Σταυρό: Η μήνυση κατά του προέδρου και γενικού γραμματέα και το ακίνητο

«Σημεία και τέρατα» στον Ερυθρό Σταυρό: Η μήνυση κατά του προέδρου και γενικού γραμματέα και το ακίνητο
Φωτογραφία αρχείου

Σημεία και τέρατα καταγγέλλονται σε μήνυση που έχει κατατεθεί κατά των μελών του Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου και του γενικού γραμματέα του Ερυθρού Σταυρού, αλλά και παντός υπευθύνου από τον πρόεδρο του Περιφερειακού Τμήματος Παπάγου – Χολαργού του Ερυθρού Σταυρού. Πρόκειται μεταξύ άλλων για τον πρόεδρο του Ερυθρού Σταυρού, Αντώνη Αυγερινό αλλά και τον γενικό γραμματέα Γεώργιο Σκούμα ο οποίος μάλιστα είναι αδερφός του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ , αντιστρατήγου Κωνσταντίνου Σκούμα. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες του documentonews.gr ήδη διεξάγεται προκαταρκτική εξέταση από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών για τα αδικήματα της απειλής, εξύβρισης και της απόπειρας κατά περίπτωση, ενώ έχει ζητηθεί από πταισματοδίκη να ληφθούν ανωμοτί εξηγήσεις – ως ύποπτοι δηλαδή – από τα εμπλεκόμενα πρόσωπα.

Όλα έγιναν με αφορμή ακίνητο του Ερυθρού Σταυρού στον Δήμο Παππάγου – Χολαργού. Όπως καταγγέλλεται στη μήνυση, τον Απρίλιο του 2019 ο μηνυτής και καταγγέλλων εξελέγη πρόεδρος στο περιφερειακό τμήμα Παπάγου – Χολαργού του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Το συγκεκριμένο τμήμα για χρόνια ολόκληρα υπολειτουργούσε, ενώ δεν υπήρχαν καν γραφεία για τη στέγασή του με αποτέλεσμα οι συνεδριάσεις να γίνονται στο σπίτι του καταγγέλλοντος και μηνυτή. Κάποια στιγμή μέλος του Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου και η Ταμίας του, ανακάλυψαν ότι στην περιοχή του Δήμου Παπάγου – Χολαργού, υπήρχε έναν ακίνητο του οποίου η διαχείριση είχε ανατεθεί με διαθήκη στον Ερυθρό Σταυρό. Ωστόσο το ακίνητο όπως καταγγέλλεται ήταν «εγκαταλελειμμένο», «δίχως κανένα έσοδο και καμία ωφέλεια» για τον Ερυθρό Σταυρό. Το Σεπτέμβριο του 2020 το Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο του Ερυθρού Σταυρού ανέθεσε στον καταγγέλλοντα την παραχώρηση χρήσης του ακινήτου με συμφωνητικό. Ο πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Παπάγου – Χολαργού του Ερυθρού Σταυρού προχώρησε στην ανακαίνιση του κτιρίου, και τοποθετήθηκε και πινακίδα με το σήμα του Ερυθρού Σταυρού. Σε τοπικά ΜΜΕ αναδείχτηκαν μάλιστα στη συνέχεια οι προσπάθειες που είχαν γίνει από τον καταγγέλλοντα και τα άλλα μέλη του Ερυθρού Σταυρού στην περιοχή, ενώ τον Οκτώβριο του 2020 έγινε και η πρώτη παρουσίαση του παραρτήματος του Ερυθρού Σταυρού στο κοινό του Παπάγου – Χολαργού, παρουσία του προέδρου, Αντώνη Αυγερινού.

Τα απειλητικά τηλεφωνήματα

Τα πράγματα όμως έλαβαν μία περίεργη τροπή μετά τις εκλογές της 29ης Μαΐου του 2022 στον Ερυθρό Σταυρό. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα στις εκλογές για το ΚΔΣ δεν εξελέγη πρώτος ούτε ο πρόεδρος Αντώνης Αυγερινός αλλά ούτε ο γενικός γραμματέας Γεώργιος Σκούμας, αλλά δύο άλλες υποψήφιες, ενώ στο περιφερειακό τμήμα Παπάγου – Χολαργού, πρώτος αναδείχτηκε ο καταγγέλλων και μηνυτής.

Ωστόσο, όπως καταγγέλλεται το βράδυ των εκλογών ο Γεώργιος Σκούμας τηλεφώνησε στον πρόεδρο του περιφερειακού τμήματος και καταγγέλλοντα όπου φέρεται να του είπε:

«Τι σταυροί είναι αυτοί που πήρα εσύ στον εαυτό σου έδωσες 115 και εγώ μόνο 38. Είσαι ψεύτης λαμόγιο, διπρόσωπος, θα δεις τι σε περιμένει άφησες και βγήκανε οι άλλες δεν ντρέπεσαι». Λίγο μετά ακολούθησε και δεύτερο τηλεφώνημα, όπως καταγγέλλεται, ξανά από τον γενικό γραμματέα του Ερυθρού Σταυρού, ο οποίος φέρεται να είπε:

«Ψεύτη, λαμόγιο θα δεις τι θα πάθεις. Σε ένα μήνα θα σου κλείσω το τμήμα». Όπως επισημαίνει στη μήνυσή του ο καταγγέλλων το συγκεκριμένο τηλεφώνημα το είχε βάλει σε ανοικτή ακρόαση, καθώς παρόντες ήταν ακόμη τέσσερα άτομα. Ακολούθησε ακόμη ένα τηλεφώνημα προς τον καταγγέλλοντα από μέλος του ΔΣ του Ερυθρού Σταυρού το οποίο του συνέστησε να μην «μαλώνει με το Σκούμα και τον πρόεδρο αλλά να τα έχει καλά μαζί τους».

«Δώσε τα κλειδιά του ακινήτου»

Την επόμενη μέρα, σύμφωνα πάντα με τον καταγγέλλοντα, του τηλεφώνησε η υπεύθυνη της Διεύθυνσης Ακινήτων του Ερυθρού Σταυρού η οποία του ζήτησε να παραδώσει τα κλειδιά του ακινήτου, με εντολή της Διοίκησης. Μία μέρα μετά δικηγόρος του προέδρου τηλεφώνησε στον δικαστικό αντιπρόσωπο που ήταν στις εκλογές του παραρτήματος Χολαργού – Παπάγου όπου φέρεται να του είπε να «παραδώσει» ο πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Παπάγου – Χολαργού του Ερυθρού Σταυρού τα κλειδιά του ακινήτου. Σε διαφορετικά περίπτωση θα του αποστελλόταν «εξώδικο» και θα κατέθετε σε βάρος του ασφαλιστικά μέτρα. Μερικές μέρες μετά ο καταγγέλλων ενημερώθηκε και εγγράφως ότι είχε υπάρξει απόφαση του Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου για μίσθωση του ακινήτου και επομένως θα έπρεπε να παραδώσει τα κλειδιά. Λίγο πριν ο καταγγέλλων φέρεται να είχε ενημερώσει ηλεκτρονικά με επιστολή τον πρόεδρο και γενικό γραμματέα του Ερυθρού Σταυρού για τις «αδικαιολόγητες» και «παράνομες» επιθέσεις σε βάρος του όπως τις χαρακτήριζε.

Η απάντηση του Γεωργίου Σκούμα μέσω επιστολής προς τον καταγγέλλοντα, ήταν πως είχε κατατεθεί αίτηση χρησιμοποίησης του ακινήτου προς το Δικαστήριο για τους σκοπούς του Ερυθρού Σταυρού. Η αίτηση όμως φέρεται να είχε απορριφθεί από το Τριμελές Εφετείο Πατρών. Όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας του Ερυθρού Σταυρού και αδερφός του νυν αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ, το Δικαστήριο έκρινε «ότι το επίμαχο ακίνητο συνιστά κεφάλαιο αυτοτελούς διαχείρισης, το οποίο ο ΕΕΣ είναι υποχρεωμένος ως προσοδοφόρο και να διαθέτει συγκεκριμένο χρηματικό ποσό για το σκοπό που έταξε η διαθέτης».

«Εκδικητικές και παράνομες ενέργειες»

Όπως υποστηρίζει ο καταγγέλλων, πράγματι υπήρξε απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Πατρών για τον τρόπο διαχείρισης ακινήτου η οποία είχε εκδοθεί από το Σεπτέμβριο του 2021. Μέχρι τις εκλογές όμως, ο καταγγέλλων δεν είχε δεχτεί «καμία απολύτως όχληση» για το ακίνητο και χαρακτηρίζει όλες τις ενέργειες της διοίκησης ως «εκδικητικές», «επειδή δεν βγήκαν πρώτοι στο τμήμα». Υποστηρίζει επίσης πως ότι όλα αυτά «έγιναν παράνομα, χωρίς κανένα δικαίωμα και χωρίς κανένα πραγματικό σκοπό, ούτε καν υποχρέωση να προστατεύσουν την περιουσία».

Σε ότι αφορά τη δικαστική απόφαση ο καταγγέλλων – μηνυτής υποστηρίζει ακόμη ότι ο Ερυθρός Σταυρός θα «έπρεπε να προβεί σε τροποποίηση του καταστατικού του έτσι ώστε να περιλαμβάνεται σε αυτό ο σκοπός του κληροδοτήματός του που είναι η χορήγηση υποτροφίας ή απονομής χρηματικού επάθλου στην καλύτερη άπορη μαθήτρια Λυκείου Καλαβρύτων, όπως αναφέρεται στην Εφετειακή απόφαση, σκοπός που δεν περιλαμβάνεται στο καταστατικό του…»

Να σημειωθεί ότι, το κλίμα στο εσωτερικό του Ερυθρού Σταυρού δεν είναι και ότι καλύτερο στην παρούσα φάση. Δεν είναι λίγοι αυτοί που πνέουν μένεα κατά της τωρινής διοίκησης και δεν αποκλείεται το επόμενο χρονικό διάστημα να υπάρξουν και άλλες νομικές κινήσεις. Όλα αυτά, ενώ ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός παραλίγο να «γράψει» μία από τις «μελανότερες» σελίδες στην ιστορία του το 2017, καθώς έφτασε ένα βήμα πριν την αποβολή της Εθνικής Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού από τη Διεθνή Ομοσπονδία Ερυθρού Σταυρού.

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter