Σήμερα η απόφαση για την έφεση του Τζ. Ασάνζ κατά της έκδοσής του στις ΗΠΑ

Σήμερα η απόφαση για την έφεση του Τζ. Ασάνζ κατά της έκδοσής του στις ΗΠΑ

Σήμερα αναμένεται να ανακοινωθεί η απόφαση της Βρετανικής δικαιοσύνης σε σχέση με το αν θα επιτραπεί στον αυστραλό δημοσιογράφο Τζούλιαν Ασανζ, ιδρυτή των WikiLeaks, να προσφύγει εκ νέου κατά της έκδοσής του στις ΗΠΑ.

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου αναμένεται να αποφανθεί εάν αποδέχεται τις διαβεβαιώσεις των ΗΠΑ ότι ο Ασάνζ, 52 ετών, θα δικαστεί δίκαια και δεν θα αντιμετωπίσει τη θανατική ποινή και ως εκ τούτου μπορεί να τον εκδώσει με ασφάλεια στις ΗΠΑ. Η απόφαση θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για να μεταφερθεί ο Ασάνζ στον Ατλαντικό για να αντιμετωπίσει 18 κατηγορίες για τη δημοσιοποίηση χιλιάδων εμπιστευτικών στρατιωτικών αρχείων και διπλωματικών τηλεγραφημάτων από το Wikileaks.

Το βρετανικό δικαστήριο είχε ζητήσει δύο τύπους διαβεβαιώσεων από τις ΗΠΑ προκειμένου να αποφασίσει εάν η έκδοση είναι νόμιμη βάσει του εσωτερικού και του διεθνούς δικαίου.

Το 2021, ζήτησε από την κυβέρνηση Τζο Μπάιντεν να παράσχει διπλωματικές διαβεβαιώσεις ότι ο Ασάνζ δεν θα κρατηθεί σε φυλακή υψίστης ασφαλείας ούτε θα υπόκειται σε «Ειδικά Διοικητικά Μέτρα», τα οποία επιτρέπουν στην κυβέρνηση των ΗΠΑ να περιορίσει την επαφή ενός κρατουμένου με τον έξω κόσμο.

Κατά την τελευταία ακρόαση του δικαστηρίου τον Μάρτιο, το δικαστήριο έδωσε στις ΗΠΑ τρεις εβδομάδες για να παράσχουν εγγυήσεις ότι ο Ασάνζ, θα είχε το δικαίωμα να επικαλεστεί το δικαίωμα της Πρώτης Τροποποίησης στην ελευθερία του λόγου σε μια δίκη στις ΗΠΑ και ότι δεν θα υπήρχε καμία προοπτική να του επιβληθεί η θανατική ποινή.

Αν απορριφθεί η προσφυγή του 52χρονου Αυστραλού, κινδυνεύει να βρεθεί μέσα σε 24 ώρες σε ένα αεροπλάνο με προορισμό τις ΗΠΑ, έπειτα από πέντε χρόνια δικαστικής μάχης.

Μοναδική ελπίδα του Ασάνζ σε αυτή την περίπτωση είναι να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) για να ακυρωθεί η έκδοσή του.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter