Σινέ Παρί – Το στολίδι της Πλάκας λάμπει ξανά

Σινέ Παρί – Το στολίδι της Πλάκας λάμπει ξανά

Το Σινέ Παρί ξανάνοιξε και φιλοξενεί κλασικές ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου της δεκαετίας του ’50. 

Το αγαπημένο θερινό σινεμά του ιστορικού κέντρου της Αθήνας ήταν κλειστό καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας. Οταν όμως τέλειωσαν τα lockdowns και η ζωή άρχισε να επιστρέφει δειλά δειλά στην κανονικότητα δεν ξανάνοιξε. Οι ιδιοκτήτες του κτιρίου που φιλοξενεί το Σινέ Παρί και είναι χαρακτηρισμένο ως νεότερο μνημείο (Φιλανθρωπικό Ιδρυμα Στέλιος Χατζηιωάννου) αποφάσισαν να το ανακαινίσουν. Και όταν ολοκληρώθηκαν τα έργα της ριζικής ανάπλασης συμφώνησαν να αναλάβει τη διαχείρισή του το Cinobo, η γνωστή streaming πλατφόρμα και γραφείο διανομής. Το Σινέ Παρί που βρίσκεται στην οδό Κυδαθηναίων 22 άνοιξε και πάλι τις πύλες του στις 23 Μαΐου με την προβολή του «Ποτέ την Κυριακή». Στη νέα του μορφή αριθμεί 400 θέσεις, είναι εξοπλισμένο με σύγχρονη μηχανή προβολής υψηλών προδιαγραφών, διαθέτει νέα οθόνη, ενώ περιμετρικά ηχεία προσφέρουν ιδανικό Dolby 7.1 ήχο. Επίσης σημαντική προσθήκη είναι ότι η αίθουσα είναι προσβάσιμη σε άτομα με κινητική αναπηρία.

Εκτός της εντυπωσιακής πρεμιέρας με την προβολή της οσκαρικής ταινίας των Ζιλ Ντασέν – Μελίνας Μερκούρη – Μάνου Χατζιδάκι, είναι προγραμματισμένη η προβολή πέντε ακόμη εμβληματικών ταινιών του ελληνικού κινηματογράφου των 50s κάθε Δευτέρα έως τις 15 Ιουλίου.

Η αρχή στο ανακαινισμένο Σινέ Παρί έγινε αυτή την εβδομάδα με την αποκατεστημένη κόπια του «Δράκου» του Νίκου Κούνδουρου. Πρωταγωνιστής του φιλμ είναι ο Ντίνος Ηλιόπουλος στον πιο δραματικό ρόλο της καριέρας του: υποδύεται τον ασήμαντο τραπεζοϋπάλληλο ο οποίος τρομοκρατημένος συνειδητοποιεί την ομοιότητά του με κάποιον κακοποιό που οι εφημερίδες αποκαλούν «δράκο» και αναζητά καταφύγιο σ’ ένα καμπαρέ. Ακολουθούν την επόμενη Δευτέρα το «Κυριακάτικο ξύπνημα» (ένα κερδοφόρο λαχείο που αλλάζει συνεχώς χέρια) και η «Στέλλα» του Μιχάλη Κακογιάννη, που διαθέτει την κορυφαία ερμηνεία της Μελίνας Μερκούρη. Τη σκυτάλη παίρνει ακόμη μια ταινία του Κακογιάννη, το «Τελευταίο ψέμα», ένα δράμα με ταξικό περίβλημα και πρωταγωνίστρια την Ελλη Λαμπέτη στον ρόλο της κόρης μιας πλούσιας αλλά ξεπεσμένης οικογένειας η οποία ψάχνει να βρει τρόπο για να ξεπληρώσει τα χρέη του πατέρα της. Τέλος, η «Μαγική πόλη» του Κούνδουρου σε σενάριο Μαργαρίτας Λυμπεράκη απεικονίζει το χάσμα μεταξύ φτωχών και πλουσίων αλλά και τα τσακισμένα όνειρα των προσφύγων από τη Μικρά Ασία, με τη μουσική του Χατζιδάκι να δίνει τον ρυθμό μιας αξέχαστης περιπλάνησης στα πιο λαμπερά σημεία της νυχτερινής Αθήνας.

INFO
Κάθε Δευτέρα στις 21.00 και 23.00 έως τις 15 Ιουλίου θα προβάλλονται οι ταινίες του αφιερώματος, τις υπόλοιπες ημέρες παίζονται οι πρεμιέρες της κάθε εβδομάδας

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter