Σιωπή από Χριστοδουλίδη για τον Ρώσο βουλευτή Λεονίντ Σλούτσκι

Σιωπή από Χριστοδουλίδη για τον Ρώσο βουλευτή Λεονίντ Σλούτσκι

Αίσθηση προκαλεί η είδηση ότι ο υποψήφιος πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, επιμένει να μην δίνει καμία απάντηση αναδορικά με τις σχέσεις του με τον ρώσο βουλευτή και αρχηγό του εθνικιστικού κόμματος LDPR, Λεονίντ Σκλούτσκι, και ο οποίος φέρεται να επισκέφθηκε την Κύπρο κρυφά τουλάχιστον δύο φορές επί θητείας Χριστοδουλίδη στην ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών της Κύπρου και παρότι βρίσκεται επί σχεδόν μια δεκαετία στη λίστα των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο υποψήφιος πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, παρόλο ότι στο πρόγραμμα διακυβέρνησής του επισημαίνει πως «η διαφθορά είναι συνυφασμένη και με την έλλειψη λογοδοσίας και διαφάνειας, την υπονόμευση των θεσμών και τη διάβρωση των παραδοσιακών κοινωνικών αξίων» και δεσμεύεται για «απόλυτη διαφάνεια», ουδεμία απάντηση έχει δώσει σε γραπτό ερωτηματολόγιο, που του απέστειλε ο «Αγγελιαφόρος» στις 25 Ιανουαρίου, αναφορικά με τον ρώσο βουλευτή Λεονίντ Σλούτσκι.

Ο ρώσος βουλευτής και πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Δούμας είναι ηγέτης του Liberal Democratic Party of Russia (LDPR) -διάδοχος του Βλαντιμίρ Ζιρινόφσκι- και από τους πρωτεργάτες της επέμβασης της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2014.

Για τον λόγο αυτό βρίσκεται  στη λίστα των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 2014. Ωστόσο, του επιτράπηκε η είσοδος στην Κυπριακή Δημοκρατία, πράγμα που δεν έγινε στην περίπτωση του Τζόρτζι Μουράντοφ. Ο τελευταίος είχε διατελέσει πρέσβης της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Κύπρο από τις  18 Νοεμβρίου 1996 μέχρι τις 25 Οκτωβρίου  1999.

Το ερωτηματολόγιο του Αγγελιαφόρου προς τον Νίκο Χριστοδουλίδη:

Κύριο Νίκο Χριστοδουλίδη

υποψήφιο πρόεδρο

Κυπριακής Δημοκρατίας

Σε παρακαλώ να απαντήσεις στις ακόλουθες ερωτήσεις:

*Υπάρχουν  πληροφορίες για συνάντηση σας τον Αύγουστο του 2021 στην Κύπρο με τον Ρώσο βουλευτή Λεονίντ Σλούτσκι. Πού ακριβώς έγινε η συνάντηση;

* Συζητήσατε για την συμφωνία,  που υπογράψατε με τον S. Lavrov   τον Οκτώβριο του 2021; Μπορείτε να δώσετε στην δημοσιότητα την συμφωνία;

*Πόσες φορές  συναντήσατε τον  Slutsky  στην Κύπρο πριν και μετά τον Αύγουστο του 2021;

*Πως εξασφάλισε ο Slutsky άδεια εισόδου στην Κύπρο , δεδομένου ότι περιλαμβάνεται στα πρόσωπα , στα οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση;

Αναμένω τις απαντήσεις σας

Αριστείδης Βικέτος

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ίδιου μέσου τον Αύγουστο του 2021 ο Σλούτσκι συνάντησε και τον Ηγούμενο Κύκκου και Μητροπολίτη, Νικηφόρο, ο οποίος απάντησε ιδιοχείρως πάνω στο  ερωτηματολόγιο.

Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Σλούτσκι επισκέφτηκε για “προσκύνημα” την Κεντρική Μονή του Κύκκου, συνοδευόμενος από τον ρώσο πρέσβη Στάνισλαβ Οσάντι, στις 11 Ιουνίου 2016.

Σημειώνεται ότι ο Σλούτσκι μπήκε στη λίστα των κυρώσεων της ΕΕ , με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου  (είναι ο αριθμός 18):

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/TXT/HTML/?uri=CELEX:02014D0145-20220421&from=EN#tocId3

Είναι και στη λίστα των sanctions των Αμερικανών από το 2014:

https://home.treasury.gov/policy-issues/financial-sanctions/recent-actions/20140317

Επίσης, διαθέτει έπαυλη στην Αλικαρνασσό, όπου διέμενε επί μακρόν η οικογένεια του https://www.rferl.org/a/leonid-slutsky-wealth-russia/31442651.html

Αρχές Αυγούστου του 2021 φέρεται να φιλοξένησε στην έπαυλη  τον Ρώσο ΥΠΕΞ  Σεργκέι Λαβρόφ.

https://meduza.io/en/feature/2021/09/17/working-trips

Ο Σλούτσκι τιμήθηκε από τον  Πατριάρχη Μόσχας  Κύριλλο για “τις υπηρεσίες του προς την ορθοδοξία”.

https://www.vedomosti.ru/society/news/2023/01/08/958245-p 

Επίσης, διατηρεί  πολύ στενές σχέσεις με τον Στάνισλαβ Οσάντι Στο διπλωματικό σώμα λέγεται ότι “έχουν και οικονομικές σχέσεις”.

Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ρωσία έχει διεισδύσει στο Υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου και με πρόσχημα τη στήριξη στο Συμβούλιο Ασφαλείας έπαιρνε ό,τι ήθελε. Επί Κασουλίδη , τόσο στην πρώτη όσο και στην σημερινή θητεία του  το ΥΠΕΞ λέγεται ότι “ήταν και είναι πιο προσεκτικό”.

Ο πρώην γενικός διευθυντής του ΥΠΕΞ,  Αλέξανδρος Ζήνων, σε  συνέντευξη του είπε ότι έβγαλε τον Οσάντι έξω από το γραφείο του, όταν του είπε ότι παρακολουθούσε τις επικοινωνίες του.

https://simerini.sigmalive.com/article/2022/9/14/ebgala-ton-osatsi-exo-ap-to-grapheio-mou-mas-eipe-oti-mas-parakolouthoun/

Το περιστατικό συνέβη τον Ιούλιο του 2016. Ο Οσάντι ζητούσε προσωπικά διευκολύνσεις για τροφοδοσία του ρωσικού στόλου με καύσιμα, που αγόραζε από την Κύπρο. Οι Αμερικανοί έστειλαν φωτογραφίες στο ΥΠΕΞ με το πλοίο, που φόρτωνε από την Κύπρο να ξεφορτώνει στη Λατάκεια, παραβιάζοντας κυρώσεις της  η ΕΕ στον Άσσαντ. Η Κύπρος αρνήθηκε να δώσει ξανά άδεια για εφοδιασμό του στόλου με καύσιμα. Ο Osadchiy  πήγε στο ΥΠΕΞ και ζήτησε το λόγο και είπε στον γενικό διευθυνή  ότι παρακολουθούσαν τις επικοινωνίες τους και γνώριζαν ότι τα στοιχεία τους τα έδωσαν οι Αμερικανοί και οι Άγγλοι.

Επί Κασουλίδη ζητήθηκε δύο φορές να επιτραπεί στον Σλούτσκι να επισκεφθεί την Κύπρο, επειδή ήταν στη λίστα των κυρώσεων της ΕΕ.

Την πρώτη φορά το αίτημα έφτασε στον Αλέξανδρο Ζήνων. Ο Στάνισλαβ Οσάντι του μετέφερε ότι ήταν “προσωπική παράκληση του Lavrov”.

Η δεύτερη φορά ήταν από τον Στάνισλαβ Οσάντι απευθείας στον Κασουλίδη. Η παράκληση ήταν να του επιτραπεί η είσοδος για να επισκεφθεί το μοναστήρι του Κούκκου για προσκύνημα. Ο Κασουλίδης αρνήθηκε να τον διευκολύνει.

Δύο φορές στην Κύπρο επί Χριστοδουλίδη παρά τις κυρώσεις

Ο Σλούτσκι, σύμφωνα με τις πληροφορίες, επισκέφθηκε την Κύπρο επί  Χριστοδουλίδη πέραν της μιας φοράς.

Λειτουργός του υπουργείου Εξωτερικών επικοινώνησε με τον τότε  γενικό γραμματέα του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού και του ζήτησε να συναντήσει τον Σλούτσκι. Ο Κυπριανού παραιτήθηκε τον Ιούνιο του 2021.

Το τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου 2021 ο Λεονίντ Σλούτσκι επισκέφθηκε την Κύπρο. Πριν από την επίσκεψη είχε συνάρτηση με τον πατριάρχη Κύριλλο. Επισκέφθηκε τον Κύκκο (αδιευκρίνιστο αν ήταν το μοναστήρι ή το Μετόχι). Ο σκοπός της επίσκεψης του πρέπει ήταν οι αρχιεπισκοπικές εκλογές.

Δύο μήνες μετά την επίσκεψηΣλούτσκι στην Κύπρο και συγκεκριμένα τον Οκτώβριο του 2021, ο  Ν. Χριστοδουλίδης επισκέφθηκε ως ΥΠΕΞ  τη Μόσχα. Υπέγραψε δύο κείμενα.

Το ένα κείμενο είναι το στρατηγικό πλαίσιο συνεργασίας, που ήταν ανανέωση ενός παλαιότερου που εξέπνευσε με κάποιες σημαντικές προσθήκες, όπως:

Συνεργασία στον τομέα των επικοινωνιών, της τεχνολογίας και της πληροφορίας.

Στην παράγραφο 26 (σελ. 11) αναφέρεται ότι οι δύο χώρες θα συνεργαστούν στον τομέα της τεχνολογίας ψηφιοποίησης πληροφοριών, κοινωνικών δικτύων και καταπολέμησης της παραπληροφόρησης.

Η Ρωσία θεωρείται από τις ΗΠΑ και την ΕΕ πρωταθλητής στην παραπληροφόρηση και ότι αξιοποιεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να επηρεάζει τις εσωτερικές υποθέσεις των δυτικών κρατών.

Στην ΕΕ δημιουργήθηκε ειδική υπηρεσία για να παρακολουθεί και να αντιμετωπίζει τις δράσεις της Ρωσίας στα κοινωνικά δίκτυα.

Η παράγραφος 27 (σελ. 12) αναφέρεται σε συνεργασία στη ψηφιακή χαρτογράφηση, όπως χαρτογράφηση χερσαίων χώρων, ναυτική χαρτογράφηση, όπως και θέματα που σχετίζονται με την χαρτογράφηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. (ΑΟΖ)

Στο Στρατηγικό Πλαίσιο Συνεργασίας επαναλαμβάνεται η δέσμευση για συνέχιση της συνεργασίας στον στρατιωτικό τομέα. Στη σελίδα 15 παρ. 40 αναφέρει ότι θα συνεχιστούν οι επισκέψεις ρωσικών πλοίων του πολεμικού ναυτικού της Ρωσικής Ομοσπονδίας στα λιμάνια της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Ν. Χριστοδουλίδης πέρασε αυτή τη συμφωνία από το Υπουργικό Συμβούλιο. Παρότι υπάρχουν ζητήματα, που αφορούν πολλά υπουργεία, δεν διαβουλεύτηκε από πριν.

Το δεύτερο έγγραφο, που υπέγραψε ο Χριστοδουλίδης στη Μόσχα, είναι συμφωνία συνεργασίας για ανθρωπιστικής φύσεως επιχειρήσεις σε περιόδους κρίσεων.

Οι Ρώσοι πίεζαν για συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας από το 2013. Προσκάλεσαν τον τότε υπουργό Άμυνας, Φώτη Φωτίου, στη Μόσχα και ζήτησαν στρατιωτικές διευκολύνσεις . Η συμφωνία θα υπογραφόταν με την επίσκεψη Αναστασιάδη στη Μόσχα που έγινε τον Φεβρουάριο του 2015. Τον Ιανουάριο του 2015 ο Γ. Λιλλήκας έκαμε δημόσια εκστρατεία υπέρ της υπογραφής της συμφωνίας. Παρενέβη ο Κασουλίδης και ματαίωσε την υπογραφή.

Κατά την επίσκεψη Αναστασιάδη υπογράφηκε ένα μνημόνιο στρατιωτικής συνεργασίας και όχι συμφωνία. Το μνημόνιο το υπέγραψαν τα υπουργεία Άμυνας.

Η πρώτη στρατιωτικού χαρακτήρα συμφωνία που υπογράφηκε μεταξύ Ρωσίας και Κύπρου είναι αυτή, που υπέγραψε ο Ν.  Χριστοδουλίδης κατά την επίσκεψή του στη Μόσχα  τον Οκτώβριο του 2021.  Η συμφωνία είναι μεταξύ του υπουργείου Εξωτερικών από κυπριακής πλευράς και του υπουργείου Ἀμυνας από ρωσικής πλευράς.

Παρότι η συμφωνία αναφέρεται σε ανθρωπιστικής φύσεως συνεργασίες, προβλέπει στρατιωτικής φύσεως επιχειρήσεις και δραστηριότητες. Η εκκένωση Ρώσων από την Κύπρο είναι μια απομακρυσμένη πιθανότητα και η επιμονή της Ρωσίας να υπογράψει μια τέτοια συμφωνία δημιουργεί υπόνοιες ότι η ανθρωπιστική πτυχή είναι συγκάλυψη.

Υπάρχουν, σύμφωνα με γνώστες των πραγμάτων,  δύο θεμελιώδη προβλήματα με αυτές τις συμφωνίες:

*ΠΡΩΤΟΝ, Η Ρωσία ήταν στο στόχαστρο των εταίρων της Κύπρου στην ΕΕ λόγω της επέμβασης στην Ουκρανία και της προσάρτησης της Κριμαίας και λόγω της παρέμβασης της στις εκλογικές διαδικασίες των κρατών μελών. Η υπογραφή των συμφωνιών έγινε τις παραμονές της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, όταν όλος ο δυτικός κόσμος προσπαθούσε να την αποτρέψει.

*ΔΕΥΤΕΡΟΝ  είναι ότι το στρατηγικό πλαίσιο συνεργασίας και το μνημόνιο στρατιωτικής συνεργασίας είναι σε σύγκρουση με το Νόμο Μενέντεζ του 2019.

Η φιλοσοφία του Νόμου Μενέντεζ (Eastern Mediterranean Security and Energy Partnership Act of 2019) είναι ο περιορισμός της ρωσικής επιρροής στην ανατολική Μεσόγειο και η ανακοπή της τουρκικής επιθετικότητας εναντίον της Κύπρου και της Ελλάδας.

Ο Νόμος ζητεί τον τερματισμό στον ελλιμενισμό ρωσικών πλοίων στα λιμάνια της Κύπρου:

(15) to urge countries in the region to deny port services to Russian vessels deployed to support the government of Bashar Al-Assad in Syria and terminate existing agreements granting Russian naval vessels access to ports;

Ο νόμος Μενέντεζ όπως φαίνεται και από τον τίτλο του σκοπό έχει την ενεργειακή συνεργασία στην ανατολική Μεσόγειο για απεξάρτηση της Ευρώπης από τω ρωσικό φυσικό αέριο.

Όταν ως αποτέλεσμα του Νόμου Μενέντεζ, οι ΗΠΑ αποφάσισαν την άρση του εμπάργκο στην πώληση όπλων στην Κύπρο, ο Ν. Χριστοδουλίδης μίλησε για  επιτυχία:

«Η καίριας σημασίας απόφαση της αμερικανικής Κυβέρνησης είναι αποτέλεσμα των προσπαθειών που καταβλήθηκαν τα τελευταία χρόνια με καταλυτικής σημασίας την υπογραφή της δήλωσης “προθέσεων» Κύπρου – ΗΠΑ στις 6 Νοεμβρίου 2018 στην Ουάσιγκτον”». (17/9/22)

Πηγή: ageliaforos.com

Διαβάστε επίσης:

Προεδρικές εκλογές: Κυπριακό και οικονομία στην κορυφή της ατζέντας

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter