Η πρόεδρος της ευρωομάδας των Πρασίνων

Σκα Κέλερ από Λέσβο: Δεν μπορούμε να αφήσουμε τα νησιά να σηκώσουν το βάρος του προσφυγικού

Τη Λέσβο επισκέφτηκε χθες 24 και σήμερα 25 Απριλίου η πρόεδρος της ευρωομάδας των Πρασίνων/Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία, Σκα Κέλερ ώστε να ενημερωθεί και να δει από κοντά την κατάσταση όσον αφορά στο προσφυγικό ζήτημα στην Ελλάδα, ιδιαίτερα στα νησιά του Αιγαίου.

Η Σκα Κέλερ συνοδευόμενη από τον συντονιστή της Περιφερειακής Οργάνωσης Βορείου Αιγαίου των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλη Μπάκα συνάντησε τον δήμαρχο Λέσβου Σπύρο Γαληνό, ο οποίος της μετέφερε την τρέχουσα κατάσταση που επικρατεί στο νησί με την εξέλιξη της προσφυγικής κρίσης.

Η αντιπροσωπεία των Πρασίνων συναντήθηκε επίσης με φορείς, εθελοντές και πρόσφυγες, επισκεπτόμενη δομές παροχής βοήθειας, όπου ενημερώθηκε από τους υπευθύνους για τη ανάγκη στήριξης και ενδυνάμωσης των δομών αυτών καθώς προσφέρουν πολύ σημαντικές υπηρεσίες, για την εκπαίδευση και ιδιαίτερα την ψυχολογική υποστήριξη προσφύγων, ιδιαίτερα για ευπαθείς ομάδες, οικογένειες και ανηλίκους ασυνόδευτους πρόσφυγες.

Η Σκα Κέλερ ενημερώθηκε για την τρέχουσα κατάσταση που επικρατεί στο νησί παρακολουθώντας την εβδομαδιαία συνάντηση όλων των φορέων και οργανώσεων που εμπλέκονται στο προσφυγικό, ενώ επισκέφτηκε και το κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης της Μόριας όπου ενημερώθηκε από το διευθυντή του Κέντρου για την κατάσταση που επικρατεί και τα προβλήματα που καθημερινά αντιμετωπίζουν.

Ολοκληρώνοντας την επίσκεψη της η Σκα Κέλερ έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Είναι η τρίτη φορά που επισκέπτομαι τη Λέσβο τα τελευταία χρόνια και χαίρομαι γιατί συνάντησα και σήμερα ανθρώπους που στέκονται αλληλέγγυοι στους πρόσφυγες και προσπαθούν στο μέτρο των δυνατοτήτων τους να βελτιώσουν τη διαβίωση τους. Δυστυχώς όμως, χιλιάδες προσφύγων έχουν "παγιδευτεί" στα νησιά της Ελλάδας και δεν μπορούμε να αφήσουμε τα νησιά να σηκώσουν μόνα τους αυτό το βάρος. Απαιτείται να εφαρμοστεί η ελεύθερη μετακίνηση των προσφύγων προς την ενδοχώρα σύμφωνα με την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η άμεση ενεργοποίηση όλων των χωρών για την παροχή βοήθειας στην Ελλάδα όπως και η επανατοποθέτηση των προσφύγων από την Ελλάδα σε όλες τις χώρες της ΕΕ καθώς δεν αποτελεί λύση να τους σπρώχνουμε απλά πέρα από τα σύνορα της κάθε χώρας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.